J&T Bond - recenze podílového fondu (2021)

Hledáte podílový fond, který by dobře zhodnotil vaše peníze? Chcete získat vyšší zhodnocení, než které nabízejí spořicí účty, ale zároveň se vám nechce podstupovat zbytečné riziko? Vašim požadavkům by mohl velmi dobře vyhovovat fond J&T Bond od J&T Banky, který si podrobně představíme v naší recenzi.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Kde investovat
19/2/2021 1:00 AM

Fond J&T Bond na sebe výrazně upozornil v roce 2017, kdy vyhrál v soutěži Investice roku pořádané magazínem Forbes a společností Fincentrum. Za nás musíme říci, že si J&T Bond tuto cenu zaslouží.

Do fondu jsme investovali před dvěma lety celkem 50 000 Kč a ke dnešku nám přinesl velmi slušné zhodnocení přes 4 % ročně. Pojďme se nyní na fond J&T Bond podívat zblízka, ať se můžete rozhodnout, zda-li by vyhovoval i vám.

Nabízí fond J&T Bond lepší úrok než spořicí účty?

Ano, podílový fond J&T Bond nabízí historicky lepší hodnocení, než jaké mají spořicí účty.

Pokud se podíváme do minulosti, zjistíme, že fond J&T Bond nabídl investorům od svého založení průměrné zhodnocení 4,69 % ročně (toto zhodnocení je čisté a jsou od něj odečtené všechny poplatky). To je výrazně více, než kolik nabízejí spořicí účty. Fond byl přitom založen už v roce 2011, takže si svou výkonnost drží již několik let bez větších výkyvů nebo kolísání.

U podílových fondů se nikdy nedá slíbit, že si silnou výkonnost z minulosti udrží i do budoucna. Při pohledu na stabilní a dlouhodobé výnosy fondu J&T Bond je však jasné, že fond patří mezi to nejlepší a nejjistější, do čeho se dá v dnešní době na českém trhu investovat.

Jaké jsou poplatky?

Historické zhodnocení 4,69 % je samo o sobě skvělé, důležité ale je ptát se, jaký poplatek odvedeme správci fondu, v tomto případě J&T Bance.

Zde pro vás máme dobrou zprávu. Správcovský poplatek u fondu J&T Bond je aktuálně pouze 1 % z investované částky ročně. Automaticky si jej odečte sama banka, takže vy se jako investor nemusíte o nic starat. Vstupní poplatek jsou 2 %.

Do čeho fond J&T Bond investuje? Nehrozí mi jako investorovi příliš velké riziko?

Fond J&T Bond investuje převážně do dluhopisů, jak už ostatně napovídá slovíčko “bond” v názvu fondu (v angličtině to znamená dluhopis).

Dluhopisy jsou cenné papíry, díky kterým firmy získávají peníze na rozvoj svého podnikání. Pokud například firma chce expandovat do zahraničí a potřebuje na expanzi 100 milionů korun, může vydat dluhopisy a investoři se pak složí na celou částku. Firma jim za to pak částku splatí a navíc jim zaplatí prémii v podobě úroku.

Fond J&T Bond právě do takových dluhopisů investuje a přitom si pečlivě vybírá firmy, které do svého portfolia zařadí. Ve fondu J&T Bond najdeme například dluhopisy PPF českého miliardáře Petra Kellnera nebo dluhopisy realitní firmy CPI Property Group, kterou ovládá miliardář Radovan Vítek.

Součástí investičního portfolia fondu J&T Bond je pak i domácí a zahraniční hotovost, která pomáhá k větší diverzifikaci a snížení investičního rizika.

Jako investor se tedy nemusíte bát zbytečného rizika, protože fond J&T Bond investuje jen do dluhopisů velkých, silných a stabilních firem, které nemají problém splácet své závazky.

Na jak dlouho je dobré investovat do fondu J&T Bond?

Protože fond investuje převážně do dluhopisů, které patří mezi nejméně rizikové investiční nástroje na trhu, nemusíte se jako investor bát velkých výkyvů a velkého kolísání hodnoty fondu.

I z toho důvodu má fond J&T Bond střednědobý investiční horizont, který je v tomto případě nastavený na 3 roky. To znamená, že je ideální do fondu investovat, pokud hledáte investici na několik let.

Výhodou pro všechny, kteří s investováním začínají, může být fakt, že do fondu J&T Bond je možné investovat již od 300 Kč. Vše si tedy můžete nejprve vyzkoušet a když budete spokojeni, můžete svou investici navýšit.

Jak můžu investovat do fondu J&T Bond?

Stačí vyplnit tento registrační formulář na stránkách J&T Banky. Hned poté můžete začít investovat do fondu J&T Bond už od 300 Kč.

Závěrečné hodnocení

Fond J&T Bond je rozumnou volbou pro všechny, kteří hledají vysoké zhodnocení na několik let. Oceňujeme zejména fakt, že fond investuje do prověřených dluhopisů velkých a silných firem, které můžeme znát i z médií a televize.

Pro opatrné investory může být podstatný fakt, že za fondem stojí silná a stabilní finanční instituce J&T Banka (naše recenze zde). Důležitou výhodou pro začínající investory může být také fakt, že do fondu se dá investovat již od 300 Kč.

No items found.