Trvalý příkaz či inkaso. SIPO lze platit jednoduše

Cesta se složenkou na poštu, abyste zaplatili SIPO, je dávnou minulostí. Dnes využíváme příkaz k úhradě, trvalý příkaz nebo inkaso. SIPO lze zaplatit jednoduše a pokud si necháte výpis zaslat elektronicky zaplatíte jen malý poplatek.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí

Platební babička, SIPO

Česká pošta přišla v šedesátých letech minulého století s unikátní službou, která namísto několika plateb za plyn, elektřinu, nájemné, noviny, rozhlas a televizi či pojištění (aj.), umožnila úhradu jen jedné částky. Ze zaplacené částky poté pošta provedla rozúčtování a jednotlivé předpisy plateb dodavatelů zaslala.

V dobách, kdy nebylo internetové bankovnictví a účet u banky neměl každý, se službou SIPO ušetřilo mnoho času a peněz na poplatcích. Nechodilo se k přepážkám platit každou složenku zvlášť a stačila jedna návštěva za jeden poplatek.

Soustředěné inkaso plateb obyvatelstva (SIPO) bylo inovativní a využívaly jej miliony domácností.

Placení přes SIPO

V současnosti využívá SIPO stále obrovský počet osob, přibližně 3 miliony. Je to zejména proto, že lidé v důchodovém věku jsou na placení přes SIPO zvyklí nebo nemají možnost využívat jiné platební metody. Je třeba připomenout, že mezi seniory je stále velká skupina osob, která nemá bankovní účet a pokud jej mají, nejsou pravidelnými uživateli internetového bankovnictví.

Jak zaplatit SIPO

  • V hotovosti na pobočkách České pošty.
  • Převodem z účtu.
  • Trvalým příkazem k úhradě z bankovního účtu.
  • Zřízením souhlasu s inkasem z bankovního účtu.

 

Smlouva o službách SIPO

Jakmile budete chtít využívat SIPO, musíte nejprve požádat o spojovací číslo. Je to podobný identifikátor jako u bankovního účtu. Nadané číslo následně navážete veškeré platby, které chcete přes SIPO hradit. Na straně příjemce platby musí být dodavatel, který má s Českou poštou uzavřenou smlouvu a kterému následně Česká pošta inkasovanou sumu přepošle.

Spojovací číslo platí kdekoliv na území České republiky Zůstává i v případě, že osoba změní adresu nebo příjmení.

Bankovní převod, inkaso. SIPO elektronicky

Jít s vytištěným ústřižkem na poštu nebo vyhlížet poštovního doručovatele a tomu částku zaplatit je jednou z možností, jak předepsané náklady a zálohy uhradit. Mnohem pohodlnější je nastavit v bance příkaz k úhradě nebo souhlas s inkasem. Trvalý příkaz k úhradě je vhodný v případě, kdy platíte stále stejnou částku, souhlas s inkasem je jednodušší, jestliže se účet (platby) v jednotlivých měsících mění.

S využitím placení SIPO přes inkaso stačí nastavit dostatečně vysoký měsíční limit a není třeba kontrolovat, že každý z dodavatelů má uhrazenou požadovanou částku. O vše se postará Česká pošta.

Jak nastavit inkaso na SIPO

Pro nastavení souhlasu s inkasem na vašem bankovním účtu budete potřebovat spojovací číslo přidělené Českou poštou a vypočtený měsíční limit pro inkaso. Je vhodné nastavit vyšší měsíční limit, nepočítejte jen zálohy, ale myslete i na možné nedoplatky při ročním zúčtování. Banky inkaso obvykle strhávají patnáctý den v měsíci a pokud není na bankovním účtu dostatek prostředků, strhnou platbu dvacátý třetí den v měsíci.

Nastavení inkasa SIPO se může u jednotlivých bank lišit, ale obvykle hledáte v záložkách platby, trvalé platby, inkaso/SIPO. Jako příjemce je přednastavená Česká pošta. Pokračujete na nastavení limitu a na volbu intervalu ve kterém se má platba opakovat, pokud by na účtu nebyl dostatek finančních prostředků.

SIPO je dražší

Využívání služeb SIPO podléhá poplatkům. Nejdražší je SIPO hradit v hotovosti bez zákaznické karty s vystavením papírového rozúčtování. Nejlevnější je platit SIPO převodem z účtu nebo inkasem a nechat si rozúčtování zaslat elektronicky na email. Nově Česká pošta zpoplatnila i tuto službu s odůvodněním rostoucích nákladů na správu databáze. Seznamte se podrobně s náklady za službu v článku Kolik bude stát SIPO od října.

Zrušit či ponechat SIPO?

Placení SIPO přes inkaso a zasílání vyúčtování emailem je sice zpoplatněno jen minimální částkou, přesto je zbytečné, abyste ji platili. Výhody a nevýhody SIPO jsme vám podrobně popsali v článku Zrušte službu. Nevýhody SIPO nelze přehlédnout. Jestliže se rozhodnete pro zrušení, je nejlepší cestou převést platby jinam například platit trvalými příkazy na bankovním účtu, zadat přímý souhlas s inkasem ve prospěch dodavatele nebo využívat QR kódy pro platby. Jistě využíváte internetové či mobilní bankovnictví a máte přístup do samoobsluh zřízených dodavateli služeb. Není důvod, abyste platili poplatek za zaslání platby, kterou za vás provede třetí subjekt. Připomeňme, že s platbou SIPO se dostávají informace o nákladech domácnosti do rukou třetího subjektu. Tím se minimálně stáváte objektem nejrůznějších reklamních nabídek, protože ČP bude mít informace o tom, kolik platíte za elektřinu, plyn, spoření či pojištění.

Jedinou výhodou plateb SIPO je skutečnost, že se platby provedou najednou a hrazení nákladů domácnosti je přehlednější. Tím odpadá nutnost hlídat zůstatky na bankovních účtech v průběhu měsíce, jestliže platby k dodavatelům hradíte v různých termínech.

Oznamovací povinnost vůči Českému rozhlasu a České televizi

U drtivé většiny dodavatelů je vypovězení plateb přes SIPO snadné. Jednoduše nastavíte inkaso nebo příkaz k úhradě. U koncesionářských poplatků je situace složitější. Máte oznamovací povinnost a do 15 dní od změny platby to musíte oznámit dodavateli. Můžete tak učinit na pobočkách České pošty. Jakmile budete vypovídat SIPO, sdělíte, že koncesionářské poplatky hradíte jiným způsobem.

Automatické zrušení SIPO

Ve chvíli, kdy na SIPO nebude navázána žádná platba dochází k jeho automatickému zrušení a vy ušetříte na poplatcích. Současně zrušte i souhlas s inkasem v bance nebo trvalý příkaz k úhradě ve prospěch SIPO.

Pozor na to, pokud rušíte SIPO po zemřelé osobě. Je třeba se dostavit na pobočku pošty s úmrtním listem a zmocněním jednat za zemřelého. Následně vám pošta po úhradě dlužných částek SIPO zruší.

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Česká pošta

Zdroje:

https://www.mbank.cz/informace-k-produktum/info/ucty/mkonto_sipo.html

https://www.ceskaposta.cz/sluzby/platebni-a-financni-sluzby-cr/sipo

https://www.financnivzdelavani.cz/svet-financi/platebni-sluzby/bezhotovostni-placeni/sipo