Komplet nové zuby a jejich cena. Využijte moderní a dokonale funkční metodu

Nahradit část chrupu nebo chrup celý je nákladné a časově náročné. Nové zuby si můžete nechat zhotovit jako snímatelnou náhradu nebo s různým stupněm fixace. Představíme vám výhody a nevýhody jednotlivých řešení a zmíníme i orientační cenu za zubní náhradu nebo zákroky.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
3/5/2024 9:31 AM

Náhrada chrupu při jeho ztrátě

Ztráta chrupu, jeho neestetický vzhled, vleklé záněty dásní, nepraktické částečné náhrady chrupu aj. Je mnoho důvodů, proč se vypravíme na cestu za novým úsměvem. Estetický důvod a touha mít oslnivý úsměv nebývá obvykle tou hlavní motivací, proč je třeba pořízení kompletního nového chrupu (komplet nové zuby).

První možností je nechat si zhotovit snímatelnou zubní náhradu. Druhou, nákladnější, variantou je zhotovení zubní náhrady s podmíněnou nebo úplnou fixací.

Možnosti náhrady zubů

Ztráta jednoho zubu lze nahradit zubním můstkem, kotvením na okolní zuby. V úvahu přichází i zubní implantát. Rozsáhlé náhrady ztraceného chrupu lze řešit snímatelnými zubními náhradami nebo různými postupy s využitím implantátů.

Rychlým a relativně levným řešením je nechat si vyrobit snímatelnou zubní náhradu. O ceně snímatelné zubní náhrady jsme vás již informovali. Ta ovšem při používání přináší různá omezení.

Výhody a omezení obou řešení

Snímatelnou zubní náhradu získáte levně, některé typy dokonce zdarma. (Pojišťovny přispívají na základní snímatelnou zubní náhradu z polymethylmetakrylátu.) Kvalitnější protetiku je nutné uhradit a cena se pohybuje mezi 5 až 10 tisíci korunami za jednu čelist. Se snímatelnou zubní náhradou mají uživatelé často potíže. Nesedí dobře, v ústech se posouvá, objevují se otlaky. Kousání, žvýkání a správná výslovnost bývají po nasazení protézy problematické. Protetika se musí často upravovat a opravovat, protože u bezzubé dásně se mění vzhled čelistní kosti a kost postupem času ubývá.

Druhou možností je využití titanových implantátů. Mohou nahradit jednotlivé zuby nebo sloužit jako pilíře pro vyrobenou náhradu. Na titanové implantáty se náhrada usadí a při fixaci je funkce chrupu téměř srovnatelná s vlastními zuby. Metoda je ovšem nákladná a časově náročná.  

Kdy jsou třeba komplet nové zuby

Každý stomatolog konzultuje problém s pacientem individuálně, je důležité ujasnit si očekávání a stanovit plán ošetření. Náhradu chrupu je možné zhotovit v různých variantách, titanové implantáty patří mezi nejnákladnější. Běžnou snímatelnou protézu zhotovuje praktický stomatolog ve spolupráci s laboratoří, zhotovení trvá několik týdnů.

Titanové implantáty zpravidla osazují stomatochirurgové na specializovaných pracovištích. Doporučení dá pacientům praktický zubní lékař. Ve srovnání se snímatelnou protézou mají funkčně i esteticky titanové náhrady lepší vlastnosti.

Kdo může nosit titanové implantáty

Titanové implantáty potřebují být kotveny do čelistní kosti. Až rentgen odhalí, zda má pacient čelistní kosti dostatek. Pokud ne, je možné kost v určitých místech domodelovat. Tím ovšem roste cena výkonu, a především časová náročnost. Titanové implantáty se doporučují zdravým osobám se správnou životosprávou.

Náhrada chrupu titanovými implantáty

Zákrok je časově náročný, vyžaduje dlouhé měsíce hojení a probíhá v různých fázích. Nejprve se vytrhnou stávající nefunkční nebo závadné zuby a čeká se na úplné vyhojení. To může trvat až 6 měsíců. Následně se do kosti vsadí implantát, v ústech vypadá jako drobná, nízká šedá plošina. Okolí implantátu musí být zcela zahojeno, to je otázka dalších 3 měsíců. Teprve poté je možné upevnit na implantát pohledovou část zubu, bílý protetický zub. Celá procedura se může prodloužit, pokud je nutné větší množství kosti v místě zákroku. V krajních případech může pacient čekat na kompletní nový chrup s implantáty až 2 roky.

Jak se používají titanové implantáty

Titanový implantát může být do čelisti vpravený jako solitér, jediný zub. Může ale také sloužit jako pilíř pro nasazení můstků, pokud v čelisti některé zuby zůstanou. Na titanové pilíře se následně kotví levnější zubní náhrady. Ty mohou mít podobu fixního můstku nebo snímatelné náhrady, která je fixovaná na titanovém implantátu.

Přečtěte si náš článek: Umělé zuby na pevno: cena.

Co určuje cenu kompletu nových zubů při implantátech

• Množství použitých implantátů.

• Typ protetické práce.

• Rozsah protetické práce.

Kolik stojí komplet nové zuby

Cena se dá stanovit pouze orientačně, u titanových implantátů je třeba uvažovat v cenovém rozmezí okolo 150 až 250 tisíc korun za jednu rekonstruovanou čelist. Cena však může být i vyšší. Liší se dle konkrétního pracoviště.

Typy stomatologických implantátů

• Straumann – rychlé hojení, možná zátěž už po 6 týdnech, speciální povrchová úprava.

• Astra Tech – prémiový systém používaný v komplikovaných situacích.

• Dentis – příznivá cena a kvalitní zpracování.

Kdo nemůže nosit titanové implantáty

Životospráva a kvalitní dentální hygiena hraje důležitou roli. Kontraindikací může být i kouření. U některých pacientů není možné doplnění kosti, přistupuje se ke snímatelné protéze nebo k protéze s podmíněnou fixací (na 2 implantátech).

Co hradí zdravotní pojišťovna

Pojišťovna hradí částečně snímatelné náhrady a celkové snímatelné náhrady ve standardním provedení. Ve standardním provedení jsou hrazeny i plášťové korunky a částečně rekonstrukční náhrady. I za běžnou snímatelnou protézu v kvalitnějším provedení tak budete doplácet přibližně 10 tisíc za jednu čelist.

Autor: Iva Vaněčková, Foto: FreePik.com, Bing

Zdroje:

Konkrétní ceníky stomatologů a stomatochirurgů.

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/jak-vybirat-nahradni-zuby-implantat-mustek-nebo-proteza.A160922_150641_zdravi_pet

https://www.idnes.cz/finance/financni-radce/zuby-zubni-nahrady-stomatologie-svaz-zdravotnich-pojistoven-stomatologicka-komora-martin-res-titanov.A190717_203326_viteze_mrs