Zrušte službu. Nevýhody SIPO nelze přehlédnout

Je třeba si přiznat, že SIPO služba měla dříve opodstatnění, dnes už se její výhody stírají. Nevýhod je více, především od té chvíle, kdy pošta zavedla poplatky za SIPO i v případě, že klient využívá elektronickou platbu a výpis si nechává zasílat prostřednictvím emailu. Jaké jsou výhody a nevýhody SIPO plateb a jak SIPO zrušit? Poradíme vám.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
30/11/2023 9:58 AM

Co nabízí služba SIPO

SIPO, soustředěné inkaso plateb obyvatelstva je služba provozovaná Českou poštou. Nabízí sdružení plateb za služby do jedné částky. Namísto zaslání plateb pronajímateli, dodavateli plynu, dodavateli energie, rozhlasu, televizi aj. uhradíte jen jednu (souhrnnou) částku. Česká pošta poté částku rozdělí na jednotlivé subjekty a uspokojí vaše závazky. Vyúčtování jednotlivých plateb pravidelně klientům předkládá.

SIPO je zbytečným výdajem

Česká pošta zdražila poplatky za SIPO a zavedla poplatek za zasílání výpisů elektronickou formou. Kolik bude stát SIPO? Ačkoliv se to zdá zanedbatelný výdaj, jak praví klasik, korunka ke korunce, a to už se nastřádá. Není nutné platit poplatky tam, kde si vystačíte se samoobsluhou.  

Uživatelé služby SIPO

Okolo 3 milionů uživatelů stále platí za energie, nájem, televizi, rozhlas a další služby prostřednictvím takzvaných sdružených plateb. Pokud bychom se blíže podívali na zákaznický segment tak odhalíme vysoký věkový průměr u cílové skupiny. Nových žádostí o SIPO je naprosté minimum, službu užívají klienti většinou ze setrvačnosti nebo proto, že nemají internetové bankovnictví nebo dokonce bankovní účet.

Ti, kteří obsluhují bankovní účet prostřednictvím různých typů samoobsluh vědí, že navedení trvalého příkazu, souhlasu s inkasem nebo naskenování QR kódu je záležitost několika vteřin a že není důvod, proč by měli platit dalšímu subjektu za přeposlání peněz, které zašlou přímo dodavateli.

Televizní a rozhlasové poplatky

U televizních a rozhlasových poplatků mnozí neznají jiný způsob placení než prostřednictvím SIPO. Opět se jedná o dědictví z minulosti, kdy SIPO využívala téměř každá domácnost. Při úhradě koncesionářských poplatků samozřejmě máte možnost hradit převodem z účtu nebo souhlasem s inkasem. Jen je třeba splnit oznamovací povinnost, pokud přecházíte z platby SIPA na jinou metodu.

Výhody placení přes SIPO

Platba přes SIPO má řadu výhod pro ty, kteří nemají bankovní účet nebo jej neumí obsluhovat jinak než osobní návštěvou na přepážce. Povinné platby uhradí přes jednu složenku namísto několika a Česká pošta platby rozdělí a rozešle na dodavatele plynu, elektřiny, internetu, na pojišťovnu nebo rozhlasu a televizi. Klient jde na poštu jen jednou s jedním předpisem plateb a zaplatí nižší poplatek, než kdyby hradil jednotlivé složenky. (SIPO je možné uhradit poštovnímu doručovateli nebo přes bankovní účet.)

Hůře se hledají výhody pro ty, kteří hradí SIPO bezhotovostně. Pro ně představuje sdružení plateb rychlou úhradu v konkrétní datum. Jedna platba namísto několika zajistí, že dodavatelé budou uspokojeni a není nutné hlídat zůstatky na účtu pokaždé, když se blíží datum inkasa některé společnosti.

Dodavatelé mají nastavená inkasa na různá data, pokud je na bankovním účtu větší pohyb hotovosti, špatně se kontroluje, zda jednotlivé platby odešly. Do emailu nebo v papírově podobě je pak klientům rozesílána informace, jaká částka byla na kterou službu zaslána.

Spornou výhodou je převedení plateb SIPO při přechodu z jedné banky do druhé. Nastavit jedno spojovací číslo je jednodušší než zavádět jednotlivě všechny trvalé příkazy znovu. U řady bank však převedení trvalých platebních příkazů a inkas provedou za klienty.

Nevýhody SIPO placení

Hlavní nevýhodou je nutnost hrazení poplatků za SIPO. Za trvalý příkaz, souhlas s inkasem nebo nascanovaní QR kódu klient nic neplatí. Není důvod hradit České poště službu, kterou si snadno obsloužíte sami. U bank stejně jako u drtivé většiny dodavatelů služeb máte zpřístupněny nejrůznější samoobsluhy, které vás dokonale navedou při placení. Příkazy SIPO si zadáte online a v samoobsluhách snadno zkontrolujete, zda došlo k úhradě. Oproti tomu stojí nutnost osobní návštěvy České pošty, pokud chcete službu SIPO zřídit. O tom, že u přepážky nemusí sedět dobře naladěný pracovník není třeba pochybovat. Zřízení služby pak bude nejen zdlouhavé, ale i nepříjemné.

V době, kdy největší hodnotu má informace, nepřehlížejte skutečnost, že sdělujete podrobné údaje o nákladech domácnosti třetímu subjektu. Do SIPO plateb je začleněno asi 20 tisíc dodavatelů z České republiky, přesto se nejedná o všechny dodavatele služeb. Můžete se dostat do situace, kdy část plateb budete hradit prostřednictvím SIPO a stejně se nevyhnete tomu, že ostatním dodavatelům budete zasílat úhradu trvalým příkazem nebo inkasem.

Výhody a nevýhody SIPO plateb

Jak ušetřit na SIPO platbě

Pokud si chcete službu SIPO ponechat, zvolte nejlevnější a nejjednodušší metodu. SIPO hraďte prostřednictvím inkasa z bankovního účtu a výpis si nechejte zaslat elektronicky. Při osobním placení je SIPO levnější s klientskou kartou České pošty.

Poplatků se zbavíte úplně, pokud službu vypovíte. Máte na výběr osobní, elektronické i automatické zrušení SIPO.  

Jak zrušit SIPO

  • Osobně na pobočce České pošty.
  • Zasláním žádosti datovou  schránkou nebo emailem s elektronickým podpisem.
  • Převedením plateb. SIPO pak zanikne automaticky.

 

 

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Sipo.cz

 

 Zdroje:

https://www.ceskaposta.cz/sluzby/platebni-a-financni-sluzby-cr/sipo

https://www.penize.cz/spotrebitel/436513-posta-zdrazuje-sipo-i-pro-ty-kdo-plati-inkasem-z-uctu

https://www.idnes.cz/finance/financni-radce/sipo-inkaso-posta-poplatky-platba-banka-trvaly-prikaz.A221128_075019_viteze_sov