Hudební streaming roste meziročně o 50%

V roce 2020 bylo v České republice zaznamenáno zhruba 400 tisíc předplatitelů placených hudebních streamovacích služeb, což představuje nárůst o 50 % oproti roku 2019. Přesto s pouhými pěti procenty populace využívající tyto služby zůstává ČR pod evropským průměrem. V kategorii mladých lidí ve věku 16 až 24 let došlo dokonce k dvojnásobnému nárůstu využívání placených hudebních služeb.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
29/11/2023 6:18 PM

Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) v roce 2020 platilo za online hudební služby přibližně 5 % obyvatel starších 16 let, což je o 2 procentní body více než v předchozím roce. Tato služba je nejpopulárnější mezi mladými lidmi ve věku 16 až 34 let, kde podíl platících přesahuje 10 %. Ve věkové skupině 16 až 24 let se podíl uživatelů placených hudebních služeb téměř zdvojnásobil z 6 % na 11 %. Na druhou stranu, u osob starších 65 let je toto chování spíše výjimečné.

Navzdory tomuto růstu zůstává Česko daleko za průměrem Evropské unie, kde v roce 2020 činil podíl uživatelů placených hudebních služeb přibližně 13 %. Dánsko a Nizozemsko vedou s 36% podílem, zatímco nejnižší využití je v Bulharsku a na Kypru, kde se podíl pohybuje okolo 1 %.

Mohlo by vás zajímat:

Milan Dedera z ČSÚ poznamenává, že většina příjmů českých hudebních vydavatelů v roce 2020 pocházela ze streamingu, který tvořil polovinu jejich příjmů, zatímco platby za stažení tvořily pouze 2 %.

Data získaná průzkumem pokrývají období tří měsíců před dotazováním, které proběhlo ve druhém čtvrtletí roku 2020 a odráží tak i období první vlny pandemie covid-19. Studie však nezahrnuje uživatele, kteří využívají bezplatné verze služeb jako Spotify či YouTube Music, které jsou přerušovány reklamou.

Zdroj:https://www.czso.cz/csu/czso/zajem-cechu-o-placeny-streaming-hudby-roste Autor: Vladimír Daněk, Foto: Pixabay: