Umělé zuby napevno - cena v roce 2024

Zubní náhrady představují praktické i estetické řešení v případě ztráty jednoho či více zubů. V dnešní době už málokdo pozná, že máte umělé zuby, působí totiž velmi přirozeně. Jaké jsou tedy jejich ceny a kde zubní náhrady dostat?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
11/5/2023 5:31 PM

Kolik stojí umělé zuby napevno a kde je získat?

Ztráta zubů je vždy nejen esteticky nevzhledným, ale také bolestivým stavem, který každému z nás může kdykoliv znepříjemnit život. Naštěstí v dnešní době existují technologie a způsoby, jak je nahradit, a to i v případě ztráty většiny či všech zubů. Nejedná se však o nejlevnější záležitost - jeden zubní implantát stojí mezi 10 a 25 tisíci Kč a celková pevná zubní náhrada vás vyjde od 100 tisíc Kč za jednu čelist. Pokud si zvolíte snímatelnou zubní náhradu, pohybuje se cena od 30 tisíc Kč za jednu čelist.

A jak takovou umělou zubní náhradu získat? Poraďte se se svým zubním lékařem nebo zavítejte na konzultaci do nejbližší zubní kliniky. Každopádně vás zubař nejdříve vyšetří a provede otisky obou čelistí, které zubní technik použije na tvorbu modelů nejvhodnější zubní náhrady pro vás. Poté si tyto různé modely vyzkoušíte v zubní ordinaci, abyste společně se zubařem doladili funkční i estetické detaily, podle kterých zubní technik náhradu dokončí.

Umělé zuby napevno - zubní implantáty, korunky a můstky

Ať už vám chybí jeden či vícero zubů, nemusíte zoufat a poohlédnout se po zubních implantátech, které slouží jako náhrady kořenů zubů. Na implantáty se totiž montují zubní korunky nebo zubní můstky, které funkčně i esteticky nahrazují původní zuby. Nespornou výhodou zubních náhrad je jejich přirozenost, kdy sami zapomenete, že se nejedná o vaše vlastní zuby.

Pokud vám chybí pouze jeden zub, je řešením právě zubní implantát s namontovanou korunkou, která stoprocentně nahrazuje původní zub. Procedura nasazení implantátu a zhotovení korunky může v ideálním případě proběhnout ihned po extrakci zubu, bohužel je ale často nutné dostavit ztracenou kostní tkáň (z důvodu infekce nebo úrazu). Tento proces může následně trvat i několik měsíců.

V případě ztráty vícero zubů se používají tzv. zubní můstky, které jsou šetrnější ke kostní tkáni a nejsou tak drahé pro pacienty v porovnání se zavedením jednotlivých zubních implantátů. Umělé navěšené zuby se nazývají mezičleny (nepotřebují implantát), jelikož jsou navěšeny na okolní zubní korunky s implantáty do čelisti. Takto vytvořený můstek pevně drží a plně nahrazuje vícero zubů najednou.

Pro náhradu všech zubů v ústech slouží kombinace implantátů a celkové zubní náhrady, která je na ně nasazena a pokrývá celou dolní či horní čelist. Nejprve se do čelisti namontuje 4 až 6 zubních implantátů, na které se po zahojení pevně našroubuje zubní můstek obsahující 12 až 14 zubů. Délka takového zákroku se liší, ve výjimečných případech trvá den, velmi často je však nutné počkat několik týdnů, než se náhrada našroubuje na implantáty.

Alternativním a levnějším řešením je vyhotovení snímací náhrady, která je ukotvená v ústech na 2 až 4 zubních implantátech, díky kterým se nikam neposouvá a drží pevně na svém místě. Navíc je možné po vyjmutí jak protézu, tak dásně dobře vyčistit.

V samostatném článku se věnujeme tomu, kolik stojí rovnátka.

Zdroje:

https://cena-zubni-implantat.cz/

https://zubni.implantaty.net/zubni-implantaty/osetreni-bezzube-celisti.html

https://fitdent.cz/orientacni-cenik/

https://www.studio32.cz/celkova-nahrada-chrupu/

https://www.zubni-klinika-pohotovost.cz/cenik/

Autor: Karolína, Foto: Pixabay