Kolik stojí dentální hygiena

Zajít si na dentální hygienu má spousta lidí spojených pouze s fenoménem bělení zubů s estetickým účelem, opak je ale pravdou. Pravidelné návštěvy dentální hygieny vás můžou zachránit od vážnějších budoucích problémů se zuby a dásněmi a zároveň se naučíte, jak o svůj chrup správně a efektivně pečovat nejen zubním kartáčkem, ale i dalšími pomůckami. Kolik prohlídka na dentální hygieně stojí a kdy byste ji měli navštívit?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
8/6/2022 2:00 AM

Cena dentální hygieny a kdy ji navštívit?

Mít krásné a zdravé zuby vyžaduje nejen pravidelnou a důkladnou péči a preventivní kontroly u vašeho zubaře, ale také návštěvy dentálního hygienisty, který právě svými estetickými zákroky dokáže předcházet široké škále problémů se zuby a dásněmi. Na dentální hygienu vás s největší pravděpodobností pošle váš stomatolog na základě stavu vašich zubů, ale můžete se objednat i sami, pokud toužíte například po vybělení zubů nebo dalších estetických vylepšeních.

Jedná se o nepovinné vyšetření, které si jako pacienti hradíte sami, zdravotní pojišťovny na tuto spíše nadstandardní zubní péči zpravidla nepřispívají, ale najdou se výjimky. Návštěva dentální hygieny trvá průměrně 1 hod až 1,5 hod v závislosti na podstoupených estetických zákrocích, za hodinovou prohlídku ve větších městech zaplatíte 1 000 Kč až 1 500 Kč, v menších regionálních městech vás může vyjít mezi 500 Kč a 800 Kč.

zdroj: Shutterstock

Jak to chodí na dentální hygieně

Na rozdíl od stomatologie, která se zabývá až řešením vzniklých obtíží a problémů (nejčastěji zubní kaz a zánět dásní), dentální hygiena má za cíl prevenci zubních neduhů a nemocí a osvětu běžné populace ve správné péči o zuby a dásně. Stále mnoho lidí neví o existenci mezizubních kartáčků, které je navíc nutné používat ve správné velikosti, a dalších pomůcek pro udržení zdravých a hezkých zubů kromě zubního kartáčku. Navíc vás vyšetření na dentální hygieně nebude bolet, naopak je to často až relaxační zážitek.

Při úplně první prohlídce vám dentální hygienista nejdříve provede kontrolu zubů, dásní, jazyka a sliznice, během které ihned odhalí pevnost zubů, defekty skloviny, výplně a implantáty nebo zubní náhrady. Cílem je zjistit případnou fázi onemocnění parodontózy, tedy zánětlivého onemocnění dásní, které může vést až ke ztrátě zubů. Vzniká usazováním zubního plaku, který vede ke vzniku zubního kamene způsobujího právě zánět dásní a parodontózu. Tvorba zubního kazu jde často ruku v ruce. A právě správným a pravidelným čištěním zubů nejen zubním kartáčkem tomu můžete snadno předejít.

Po zjištění stavu vašeho chrupu a dásní se dentální hygienista vyptá, jak a čím si zuby doma čistíte a případně doplní a doporučí další zubní pomůcky a ukáže vám, jak s nimi správně zacházet, také vám pomůže s vhodným druhem zubní pasty. Je dobré si na první návštěvu přinést všechny pomůcky, které doma používáte, aby si je hygienista mohl prohlédnout a zhodnotit. Nejčastěji doporučovanou pomůckou jsou mezizubní kartáčky, jejichž správné rozměry dentální hygienista určí přímo v ordinaci a ukáže vám, jak je správně používat.

Následuje samotné odstranění zubního plaku nebo zubního kamene a to pomocí různých metod estetických zákroků. Tím nejjednodušším a nejrozšířenějším z nich je tzv. depurace zubů, neboli zaleštění, které vám dentální hygienista provádí pomocí rotačních kartáčků nebo kalíšků se speciální pastou. Odstraní vám tak nánosy zubního plaku a trochu i pigmentaci vzniklou kouřením nebo pitím barevných nápojů. Depurace zabere kolem 15 minut a zaplatíte za ni zhruba 700 Kč, závisí na lokaci. 

Dalším častým zákrokem je pískování, nebo také airflow či airpolishing, ke kterému hygienista používá speciální přístroj, který pod tlakem tryská písek různé hrubosti. Tímto procesem vám odstraní nečistoty i nehezké zabarvení z vašich povrchů zubů, mezizubních prostor i rýh. Tato metoda se používá v případě, že jste silný kuřák nebo často konzumujete barevné potraviny a nápoje, které vám tmavě zbarvují zuby. Pískování může dokonce částečně nahradit bělení zubů, protože je zesvětluje. Také je mnohem účinnější než depurace, jelikož se písek dostane i do těžko dostupných míst mezi zuby. Existují i kontraindikace této metody jako dechové obtíže nebo astma, neslaná dieta, poškozená zubní sklovina, také je nutné si vyjmout kontaktní čočky před vyšetřením. Tento zákrok vás vyjde o něco víc než depurace, a to 750 Kč až 1 000 Kč.

Bělení zubů na dentální hygieně

Posledním oblíbeným výkonem je bělení zubů, které můžeme rozdělit na tři druhy: domácí, ordinační a vnitřní bělení. Z pohodlí domova je pro vás bělení pravděpodobně nejpohodlnější, ale je třeba se striktně držet pokynů dentálního hygienisty. Domácí bělení provádíte pomocí gelů obsahujících určitou koncentraci peroxidu vodíku (nejčastěji 6-10%), který aplikujete do zubního nástavce vytvořeného vám na míru podle otisků zubů. Doporučuje se bělit zuby 6 až 8 hodin denně, nejlépe přes noc, kdy se tvoří méně slin, a to po dobu 1 až 2 týdnů. Za bělící gely a zubní nástavec zaplatíte v průměru 2 000 až 4 000 Kč.

Bělení zubů přímo v ordinaci dentálního hygienisty je pro vás samozřejmě rychlejší a efektivnější a opět se provádí pomocí speciálního gelu s peroxidem vodíku. Před jeho použitím vám však hygienista zakryje dásně ochrannými bázemi, aby nedošlo k jejich podráždění. Bělící gel se podává v několika vrstvách a celkový výkon trvá zhruba hodin. Následkem může být dočasná větší citlivost zubů, ta ale časem odezní. Ordinační bělení můžete opakovat jednou ročně a vyjde vás na 5 000 Kč až 7 000 Kč.

Poslední bělící metodou je vnitřní bělení zubů, které se provádí pouze u zubů bez zubní dřeně a je nutná spolupráce dentálního hygienisty se stomatologem. Ten vám totiž musí ošetřit zubní kanálky (tzv. endodontické ošetření zubu), tedy vyvrtat do zubu dutinu, do které dentální hygienistka aplikuje bělící gel a provizorně zakryje. Po 24 až 72 hodinách musíte do ordinace znovu na vyjmutí zbytku gelu, po 2 týdnech se dostaví kýžený bělící výsledek a zubař dutinu uzavře bílou výplní. Za vnitřní bělení jednoho zubu zaplatíte od 500 Kč.

Všechny tyto estetické metody se odvíjí pouze od vašeho stavu zubů a dásní, v případě správné zubní hygieny vám stačí dentální hygienu navštěvovat jednou za půl roku. Pokud však dentální hygienista na první prohlídce odhalí závažnější problémy jako zánět dásní, budete muset absolvovat několikero návštěv a podstoupit opakovaně některé zákroky, dokud nebudete mít zdravé zuby, o které se dovedete správně postarat.