Zubní implantáty – cena v roce 2024

Zubní implantát je srovnatelná náhrada zubního kořene, do které se rozhodně vyplatí investovat. Zubním implantátem to ale nekončí! Kolik budete muset při ztrátě zubu zaplatit a co za to dostanete? To vše se dočtete v našem článku.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
3/4/2022 2:00 AM

Co dělat při ztrátě zubu?

Pokud se potýkáte s problémem chybějícího zubu, ať už z důvodu potyčky se sokem v boji o srdce své milé, nebo následkem úrazu, spojuje vás jedno jediné, a to chybějící část chrupu. V dnešní době je již stomatologie na takové úrovni, že poměrně snadno nahradí chybějící zub, v horších případech i celý zubní oblouk. Připravte se však na to, že to nebude hned a už vůbec ne zadarmo.

Pokud o zub přijdete, neměli byste s vyhledáním odborné pomoci dlouho otálet. Je dobré aktuální situaci konzultovat s vaším ošetřujícím lékařem, ten vám doporučí zubaře se specializací na implantologii. Případně provede některé vyšetření sám, aby implantologovi umožnil hned při konzultaci stanovit vhodný postup. Pokud si implantologa chcete vybrat sami, můžete si ho pohodlně vyhledat na internetové stránce Známý Lékař, která vám nabídne specialistu nejbližšího vašemu bydlišti.

Jak jsme již uvedli, rozhodně není na místě nechat vypadnutý zub bez ošetření. Ztrátou zubu dochází k postupnému úbytku kosti a měkkých tkání, pro uchycení zubního implantátu je nutné, aby zůstaly kost a měkké tkáně čelisti zachovány. Úbytek kosti nebo měkkých tkání se dá vyřešit jejím doplněním (augmentací). Po zákroku pouze počítejte s otokem na zhruba 6 dní.

Zubní implantát je pak nejlepší a nejšetrnější způsob řešení. Jeho zavedením nedochází k zásahu do ostatních zubů, jako např. při obrušování zdravých zubů pro nasazení můstku, nebo zavedení úplné, nebo částečné snímací zubní náhrady. 

Co je to zubní implantát?

Implantát funguje jako umělý zubní kořen. Není to tedy celý náhradní zub. Představit si ho můžete jako šroubek, zavrtaný do vaší čelisti. Na tento se našroubuje umělý pilíř (abutment) a teprve na ten se nasadí protetická náhrada (korunka, můstek nebo celý zubní oblouk). 

Obrovskou výhodou zubního implantátu je téměř rovnocenné nahrazení ztraceného kořene zubu. Implantát je pevnější a uleví od žvýkacího tlaku, kterým bývají přetěžované okolní zuby. Jedná se o neinvazivní zákrok. Zásah do kosti je sice nutný, nicméně neinvazivnost je chápána v souvislosti s ostatními zuby, tj. nemusí se zbrušovat (trvale poškozovat).

Kolik si mám našetřit a jak dlouho mi implantát vydrží?

Celková cena se bude odvíjet od množství zaváděných implantátů, od kvality a rozsahu protetické náhrady, nutnosti dalšího ošetření (augmentace), apod.

Připravte se na to, že jednorázové finanční vydání bude značné, pokud nemáte našetřeno. Celkový cenový rozptyl se pohybuje v rozmezí od 30 000 Kč do 150 000 Kč a i více tisíc korun. Uvedená cena v sobě zahrnuje vše od vstupní konzultace přes zavedení zubního implantátu až po nasazení protetické náhrady. V ceníku ordinace najdete jednotlivé položky podrobně rozepsané a finanční rámec konkrétně vašeho ošetření s vámi projedná ošetřující lékař při konzultaci. Budete se tedy moci na zvýšenou finanční zátěž lépe připravit.

Pokud vás částka vyděsila, nepanikařte. Mohlo by vás uklidnit pomyšlení na to, že zavedení zubního implantátu je v případech, kdy o něj řádně pečujete, zpravidla doživotní.

Zákon vám sice garantuje záruku dvou let, ale mnohé společnosti dávají na své výrobky již běžně záruku 5 až 20 let. Společnosti zaměřené na vývoj zubních implantátů vám mnohdy poskytnou i doživotní záruku.

Kdybychom si spočítali, že za jeden implantát včetně korunky zaplatíme 30 000 Kč, které nám vydrží po dobu 20 let, zjistíme, že na jeden rok připadne částka 1 500 Kč. Ve světle tohoto propočtu se 1 500 Kč za rok navíc nejeví tak zle, nemyslíte? 

Žena si ukazuje na své zuby a u toho drží velký model zubních implantátů.

Co mě čeká před zavedením implantátu?

Při úvodní návštěvě zubaře - implatnologa se rozhodně nevyhnete konzultaci. Zde proběhne první diagnostika vašeho chrupu - v jakém je stavu poškozené místo, kolik zubů chybí a podobně. Dnes je již standardním postupem, že vás lékař odešle na tzv. 3D – CB – CT rentgen. Rentgenový snímek ukáže, v jakém stavu je čelistní kost a její okolí. Lékař tak zjistí, jestli nenastal úbytek kosti, nebo měkkých tkání a případně s vámi domluví plán postupu k jejich doplnění. Taktéž je možné detailně prohlédnout konkrétní místo po chybějícím zubu, projednat výběr vhodného implantátu a sestavit detailní cenový plán.

Jaké druhy existují a který vybrat?

Na trhu nalezneme několik druhů zubních implantátů, liší se tvarem, materiálem, ale i cenou. Vyznat se v tom je jistě náročné a jako laik nemáte příliš velkou možnost posoudit tu nejvhodnější variantu přímo pro vás. Naštěstí toto za vás vyřeší lékař, ten by měl mít zpravidla na výběr minimálně dvě varianty zubníchimplantátů s odlišnou cenou.

Jak jsme již shora uvedli, implantáty můžeme dělit několikerým způsobem: 

1) podle tvaru:

  • válcovitý (nebo mrkvový) – tento tvar se standardně používá řadu let a v moderní stomatologii se jiné již nepoužívají
  • ostatní – užívaly se dříve, jako způsob vyrovnání nedostatečné výšky kosti 

2) podle materiálu:

  • titan – v současné době se využívá nejčastěji, má nejvýhodnější vlastnosti pro výrobu zubních implantátů
  • keramika – ve stomatologii se používal již před 20 lety, nyní se však vrací na trh znovu
  • nerezová ocel – využívá se pro výrobu provizorních implantátů

3) podle ceny:

  • prémiové – implantáty společností, které se zaměřují na jejich vývoj (hradí si testy, sledovací studie a přináší na trh stále nové produkty)
  • ekonomické – implantáty společností, které vyrábí kvalitní implantáty, ale nezaměřují se toliko na vývoj, soustředí se na osvědčené produkty
  • nízkonákladové – implantáty vyrobené v Pákistánu, Číně nebo Indii, s ohledem na svou velmi nízkou cenu nejsou vnímány jako důvěryhodné

Jak probíhá samotné zavedení zubního implantátu?

V době, kdy se přistupuje k samotnému zavedení zubního implantátu, máte již doplněnou kost, nebo měkké tkáně, pokud chyběly. Operace probíhá v lokální anestezii (lze i v tzv. řízeném spánku nebo celkové anestezii), pacient tedy cítí dotyk a tlak, ale samotný zákrok je bezbolestný.  Po operaci pak bývají zcela minimální potíže. Délka zákroku a následného léčení je odvislá od množství zaváděných implantátů – pokud se nahrazuje jeden zub, bude zákrok jistě kratší, než když se umisťují implantáty dva pro nasazení můstku, či více pro nahrazení celého zubního oblouku.

Zavedení implantátu je jedním z nejbezpečnějších zákroků vůbec, ale není pro každého.

Zákrok nelze provádět u pacientů s těžkým onemocněním – v průběhu probíhající onkologické léčby, u pacientů v transplantačním programu nebo u těhotných žen. Dále pak u pacientů, kteří užívají některé druhy léků (bisfosfonáty, apod.), při těžkých formách osteoporózy a kostních nádorů. Na pováženou je zákrok i u pacientů s těžkou formou cukrovky, krevních onemocnění (porucha srážlivosti), nebo některá onemocnění spojená s poruchami imunity, či paradontózy. Pokud do těchto skupin patříte, rozhodně se nemusíte bát, že byste zůstali bez ošetření. Lékař vám prostě v rámci konzultace navrhne jiný typ řešení problému.

Jakmile je implantát zaveden, je nutné vyčkat, než se vhojí do kosti (může to trvat i několik týdnů). Bezprostředně po operaci pak budete 10 až 14 dní na měkké stravě, aby se hojení usnadnilo. Poté se přistupuje k samotné tvorbě korunky, můstku nebo celého zubního oblouku. Nejčastěji trvá komplexní ošetření zhruba 4 měsíce, ale doba se může lišit s ohledem na různé faktory. 

S novým umělým zubem však čištění zubů neodpadá, naopak. Je nutné o něj pečovat stejně, jako o normální chrup. Tedy čistit, čistit a čistit. Standardní by měla být i návštěva dentální hygieny každé 3 měsíce.

Závěr

Při nahrazování ztraceného zubu nezůstane pouze u zavedení zubního implantátu do kosti, ale je nutné zaplatit i zhotovení protetické zubní náhrady. Velký finanční výdaj se však díky dlouhému časovému horizontu životnosti rovnoměrně rozloží v letech a je tak velmi dobrou investicí do budoucna.