Huguette Clark: Podivuhodný příběh dědičky těžařského impéria a jedné z nejbohatších žen Spojených států

Dědička těžařského impéria a jedna z nejbohatších žen Spojených států prožila většinu života v ústraní a přes 20 let se dokonce pod falešnou identitou skrývala v prominentní nemocnici. Až když zde ve 104 letech zemřela a zanechala po sobě miliardové jmění, svět se začal dozvídat o jejím podivném životě ve zlaté kleci.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2021 1:00 AM

Měď nad zlato

Otcem Huguette byl podnikatel, americký senátor a mimo jiné také zakladatel města Las Vegas William A. Clarke, který zbohatnul především díky obchodování s mědí a jehož bohatství bylo svého času srovnatelné s tím Rockefellerovým. Když roku 1925 zesnul, jeho dcera zdědila jmění, které ji zajistilo do konce života.

Investovala ho hlavně do umění. Sama byla nadanou malířkou a houslistkou a v její sbírce obrazů nechyběl Renoir ani Monet, ve sbírce houslí zase několik vzácných kousků ze Stradivariho dílny. Poněkud bizarnějším koníčkem bylo sbírání hraček, především francouzských panenek a miniaturních domků, nábytku a oblečků pro ně.

Z ústraní ji nevyhnala ani rakovina

Huguette se odjakživa držela spíše v ústraní a její samotářské sklony se prohloubily po roce 1930, kdy se po necelých dvou letech manželství rozvedla s jistým Williamem Gowerem. Tehdy jí bylo pouhých 24 let a z tohoto roku také pochází její poslední fotografie.

Vlastnila několik rozlehlých sídel jako například Le Beau Château v Connecticutu nebo Bellosguardo v Kalifornii, která byla nákladně udržována početným personálem v dokonalém stavu. Ona však strávila většinu života v rezidenci na proslulé newyorské Fifth Avenue, a to až do roku 1991, kdy se nechala hospitalizovat v luxusní nemocnici Doctors Hospital.

Neuvěřitelných 20 let totiž kvůli své izolaci trpěla neléčenou formou rakoviny kůže, která jí způsobila tak velké nádory na tváři, že již nemohla přijímat potravu ani pít a téměř neviděla. Při přijímání do nemocnice jí bylo 85 let a vážila pouhých 34 kilogramů.

Ošetřovatelka se stala nejbližší přítelkyní

Po operaci se její zdravotní stav rychle zlepšil, jenže Huguette, která si stěží zvykla na nové prostředí, už odmítala nemocnici opustit. Rozhodla se zde zůstat natrvalo – to, že za každou noc jí bylo účtováno přibližně 24 tisíc korun, koneckonců nebyl pro dědičku měděného impéria problém. Opustila veškerý svůj majetek, který považovala za „hrozbu štěstí“, a definitivně se s dosavadním životem rozloučila vytvořením falešné identity. Tu pojmenovala Harriet Chase.

Jediné, s čím se nerozloučila, byly panenky, které nechala přestěhovat do nemocnice. Našla si také novou zálibu, a to animované seriály. Zdravotnický personál si vzpomíná, že nejraději měla Flintstoneovi a Šmouly.

Jediným členem personálu, kterého k sobě pouštěla, byla ošetřovatelka Hadassah Peri, bez které nebyla svolná podstoupit ani ty nejzákladnější procedury. Peri s ní trávila 12 hodin denně, 7 dní v týdnu. Odměnou jí byly kromě blízkého přátelství milionové dary z rukou asociální, avšak štědré Huguette, a to včetně 7 domů a vozu Bentley.

Příbuzní se objevili až po její smrti

Pro právníka miliardářky, Wallace Bocka, tak nebylo překvapením, když s ní v roce 2005 sepsal závěť, která odkazovala 60 % majetku právě ošetřovatelce. Jemu samotnému odkázala Huguette půl milionu dolarů a své rodině neodkázala z důvodu „dlouhodobě minimálních kontaktů“ nic.

Když jen dva týdny před svými 105. narozeninami Huguette Clark zemřela, zanechala po sobě majetek v hodnotě odhadované na přinejmenším 5,4 miliardy korun. Vzápětí se objevilo rovnou 19 jejích zapomenutých příbuzných, kteří se pokusili závěť napadnout. I když ji 14 z nich nikdy nevidělo a zbývajících 5 naposledy v 50. letech, nakonec jim bylo přiznáno dohromady asi 725 milionů korun z dědictví. Ošetřovatelka Peri nakonec neobdržela nic.

No items found.