Průvodce investováním: jak s ním začít

Pravidelné investování je nedílnou součástí zdravého finančního plánování. S jeho pomocí se můžete ubránit inflaci, zajistit se na stáří, nebo dokonce získat finanční nezávislost. Jenže nejprve je nutné začít. Jak na to?
Od
Externího partnera
Kategorie:
Kde investovat
4/6/2024 11:49 AM

Bez základních znalostí to nepůjde

Investování vyžaduje zkušenosti – nejprve teoretické a až později praktické. Nemáte-li tedy o problematice alespoň základní znalosti, neměli byste se do investování pouštět.

K obecným znalostem se řadí znalost aktiv. Zjistěte si, do čeho se vlastně dá investovat a jakým způsobem. Budete se muset seznámit se základy ekonomie, s principy fungování finančních trhů a podobně. Investovat by měl ten, kdo je alespoň průměrně finančně gramotný.

Do čeho budete investovat?

Když se seznámíte se základy, měli byste se přesunout ke hlubšímu studiu konkrétních aktiv. Záleží na tom, co čeho budete investovat. Někoho bude zajímat, jak investovat do akcií, další se bude učit, jak poznat zlato, aby se vyhnul podvodům při obchodech se zlatými mincemi, slitky či cihličkami.

Sestavte si seznam investičních nástrojů i konkrétních titulů či komodit, které vás zajímají. Ani zkušený investor není schopný sledovat všechny akciové tituly, dluhopisy, komodity nebo kryptoměny. Měli byste se tedy zaměřit jen na několik konkrétních potenciálních investic, o kterých získáte co nejvíce informací, než do nich vložíte první finance.

Za jakým účelem budete investovat?

Měli byste se také rozhodnout, jaký je váš investiční cíl. Mnoho lidí tento krok opomíjí, patří přitom mezi vůbec nejzásadnější. Chcete-li totiž investovat za účelem ochrany svých úspor proti inflaci, budete se chovat výrazně jinak než investor, který chce dosáhnout ještě v produktivním věku finanční nezávislosti.

Kromě svých cílů byste se ale měli pokusit odhadnout svou toleranci vůči riziku. Zamyslete se nad konkrétními scénáři. Pokud například vaše akciové portfolio ze dne na den klesne o 30 %, jak se budete cítit? A jaké kroky byste v takové situaci podnikli? Budete se na dovolené každý den bát, že se vám ztratí zlatá cihla z trezoru ve vašem domě? Schopnost reagovat správně na rizikové situace je zcela zásadní k tomu, abyste věděli, zda se vůbec do rizikových investic máte pouštět.

Jakou cestou budete investovat?

Do aktiv můžete investovat skrz svou banku, na burze přes brokera nebo třeba přímým nákupem od předchozího majitele. Je dobré si ujasnit klady a zápory jednotlivých variant a vybrat si, jakou cestou se vydáte vy.

Nehrňte se do investování po hlavě

S investováním byste měli začít pomalu. Je lepší začít v nižším věku s nižšími částkami, než vyčkávat a následně jednorázově investovat větší objemy peněž. Máte-li již za sebou první večery strávené studiem teorie, pak jistě víte, že se zpravidla doporučuje investovat spíše pravidelně menší částky než jednou za čas provádět velké investice.

Menší částky jsou méně rizikové. Pomohou vám se zdokonalit v praxi a možná na jejich základě upravíte i své cíle. Každý investor se totiž v čase díky nabíraným zkušenostem vyvíjí.

Autor a zdroj: Aurumpro, Foto: Pexels.com

No items found.