Jak poznat, že je váš partner závislý na hazardu?

Podle odborných odhadů je v České republice 100 000 lidí závislých na hazardních hrách a dalších 400 000 je pak v přímém ohrožení. Vedle samotných gamblerů pak trpí i jejich partneři a rodiny. Jak poznat, že má váš partner problém s hazardem, na co si dát pozor a co v takovém případě dělat? Právě na to odpovídáme v dnešním článku.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2021 1:00 AM

Člověka, který má problém s hazardní hrou, je na první pohled těžké rozeznat. Na rozdíl od závislosti na drogách či alkoholu nevykazuje člověk závislý na hazardu žádné vnější znaky, ale jen malé změny v chování. Proto u něj často můžete závislost rozpoznat, až když je pozdě a váš blízký se topí v dluzích.

Průměrný gambler dluží zhruba půl milionu korun a každý měsíc prohraje i několik desítek tisíc korun. Jak poznat, že problém s hazardem může mít i někdo z vašeho okolí?

Signály jsou nenápadné

Pokud chcete odhalit, že je váš partner gambler, musíte si často všímat i malých detailů. V podstatě všechny problémy se pak točí kolem peněz. Pokud máte pocit, že má váš partner finanční problémy, i když chodí do práce a má pravidelný příjem, je na čase zpozornět.

Pro gamblera je typické, že je posedlý fantaziemi o tom, že bude bohatý díky vysoké výhře v hazardní hře, ale ve skutečném životě je neustále bez peněz, půjčuje si od kamarádů i rodiny, odkládá povinné platby a vyhýbá se debatám o penězích, protože se bojí, že bude jeho závislost odhalena.

Mezi další typické příznaky pak patří hádky o peníze, kdy gambler zlehčuje vaši společnou finanční situaci, i když například chybí peníze na základní potřeby, jako jsou kroužky pro děti nebo nákup potravin.

Vedle toho je gambler často podrážděný, roztěkaný, špatně spí a nevnímá vás nebo okolí. Člověk závislý na hazardu je také často nervózní a výbušný, protože si dělá starost o svou budoucnost a jeho situace ho trápí, i když si nemůže pomoct a nemůže s hraním přestat.

Všechny znaky, které vykazuje člověk závislý na hazardu, můžeme přehledně shrnout do několika bodů:

  • je neustále bez peněz, půjčuje si od rodiny i přátel pod různými a čím dál podivnějšími výmluvami
  • odkládá povinné platby, vyhýbá se společným debatám o financích
  • v hlavě má myšlenky na velkou výhru, o které si myslí, že vyřeší všechny jeho problémy
  • je nervózní, náladový a podrážděný
  • ztrácí zájem o rodinu, přátele i dění kolem sebe
  • často pobývá mimo domov, neumí uspokojivě vysvětlit, kde byl nebo co dělal (i proto si některé partnerky gamblerů ze začátku myslí, že jde o nevěru a ne o gamblerství)
  • pokud se hazardní hře věnuje na internetu, může prosedět celé hodiny u počítače a hrát až do rána
  • špatně spí, můžou se objevit deprese a stavy beznaděje

Vedle toho je gambler také skvělým manipulátorem a hercem, který umí všechny pochybnosti šikovně rozptýlit a přesvědčit vás, že nikde není žádný problém.

Ve skutečnosti je ale stahován hlouběji a hlouběji do propasti, která může vyústit až v obří dluhy, které poznamenají celou rodinu.

Co dělat, pokud žijete s gamblerem?

Pokud jste si jistí, že má váš partner problém s gamblerstvím, je nejlepším řešením ho s celou situací konfrontovat. Ideální je vše řešit v klidu a pragmaticky a vyhnout se hysterii a výčitkám. Nikdy byste neměli zapomínat na to, že gambler neprohrává peníze dobrovolně a z rozmaru, ale protože je závislý.

Zároveň byste ale měli být neoblomní a měli byste si jasně stanovit další kroky (například podstoupení léčby), na jejichž plnění budete bez výjimky trvat. Partner musí nést za své činy zodpovědnost. Vy ho můžete podpořit a stát při něm v těžkých časech, ale svůj boj se závislostí musí vyhrát on sám, nemůžete to udělat za něj.

Pokud během konfrontace uslyšíte od partnera výmluvy nebo chlácholení, že situace není tak vážná a že má vše pod kontrolou, neměli byste se těmito řečmi nechat zviklat. Naopak byste měli být tvrdí a ještě důslednější, protože to je důkaz, že si partner ještě naplno neuvědomil vážnost své situace.

Partnerovi byste také nikdy neměli půjčovat peníze. Rozpoutá to jen další spirálu, do které tentokrát spadnete i vy sami.

Rozhodně byste také měli zajistit zbytky rodinných financí a domluvit se s partnerem na tom, že on sám nebude mít přístup k penězům. Můžete mu dávat pravidelné “kapesné” například na každý den, dokud se situace nezlepší. Byť někomu může toto řešení připadat příliš přísné, je správné, protože zamezí gamblerovi v utrácení dalších peněz a ochrání váš společný majetek.

Dalším užitečným opatřením může být to, že se domluvíte s rodinou a známými, že partnerovi nebudou za žádných okolností půjčovat. Když gambler potřebuje peníze na hru, umí být velmi přesvědčivý, a toto opatření tak zabrání tomu, že budou lidé v okolí dál financovat jeho závislost.

Ideální je také poradit se s právníkem nebo notářem a probrat s nimi, jak ochránit společný majetek, a jak ochránit vaše vlastní finance nebo finance vašich dětí. Často se totiž stane, že si gambler vezme půjčku a ručí například společným bytem. Právník či notář vám mohou v takových situacích pomoci. Jejich služby navíc budou potřeba i v případě, kdy dospějete k názoru, že partner se z gamblerství nevyléčí, a že jediným řešením je rozvod. Dobrým pomocníkem při řešení financí a dluhů mohou být také dluhové poradny. V Čechách má v této oblasti nejlepší pověst Člověk v tísni a Poradna při finanční tísni. Obě tyto organizace nabízejí své služby zdarma.

Pokud máte s partnerem děti, je důležité jim sdělit, že tatínek má v současné době nějaké problémy, ale že nic z toho, co se děje, není jejich vina. Malé děti totiž mají často tendence cítit vinu za to, že se jejich rodiče hádají, a že je doma nepříjemná atmosféra.

Na závěr je také dobré zjistit si o závislosti na hazardu více. Možná se dozvíte informace, které vám pomohou alespoň částečně pochopit partnerovo chování a pomůžou vám s ním lépe jednat. Mezi dobré zdroje informací můžeme zařadit například portály Neprohrajživot.cz či Neprohraju.cz.

Vždy byste ale měli pamatovat na to, že vy sami můžete partnera nanejvýš podržet a být mu oporou, ale vyléčit se musí chtít především on sám. Pokud se rozhodnete partnera podpořit a zůstat s ním, je potřeba připravit se na to, že vás čeká dlouhá a často trnitá cesta, kde bohužel neexistují žádné záruky, že se partner z hazardu opravdu vyléčí.

No items found.