7 nejnebezpečnějších měst světa

Většina z měst, o kterých bude řeč, leží v rájích na zemi. Obklopuje je panenská příroda a často i nádherné pláže a rozmanitá flóra. Jenže taky nerostné bohatství nebo vstupní suroviny, ze kterých se vyrábějí tolik žádané drogy.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2021 1:00 AM

Většina z nejnebezpečnějších měst planety leží v Jižní a Střední Americe, na seznamu má ale zářez i Asie nebo Afrika. Tohle je 7 měst, která byste si jako cíl dovolené vybírat rozhodně neměli.

7. Kuala Lumpur, Malajsie

Město, kterému se přezdívá Blátivá zátoka, je pro turisty velkým magnetem a je pravda, že coby cizinci vám tu až zas tak velké riziko nehrozí. Běžné je spíš ukradení peněženky, kabelky nebo elektroniky na ulici a také zpronevěření platebních karet nebo krádež vypůjčeného vozu.

V mnohem horší situaci jsou ale místní. Malajsie totiž leží na významné trase obchodu s lidmi, hlavně samozřejmě ženami. Je to právě Kuala Lumpur, kam jsou sváženy nedobrovolně uvězněné ženy z Barmy, Kambodži, Indonésie, Filipín, Thajska a Vietnamu, které dále putují hlavně do Číny.

Dalším velkým problémem je pašování drog, které tu probíhá hlavně prostřednictvím bílých koní - jednotlivců. Věnovat se tu téhle činnosti je ale značně rizikovým povoláním - Malajsie totiž patří mezi země, které drogovým delikventům vyměřují nejpřísněji na světě.

6. Kapské město, JAR

Ač jsou v Jižní Africe města, kde se v úhrnu spáchá více trestných činů než v Kapském městě, my do našeho žebříčku vybíráme právě metropoli země. Důvodem je zdaleka největší počet vražd, které se tu každoročně stanou. Na 100 tisíc obyvatel je to 60,77 vražd (v Česku je to pro srovnání jen 1 až 2 zavražděných na 100 tisíc) a mezi lety 2011 a 2016 jejich počet stoupl o 40 %. A to i přesto, že se Jihoafrická republika a Kapské město zvlášť těší nízkému přírůstku obyvatel, nízké míře nezaměstnanosti a velmi dobrým platovým podmínkám.

Oproti jiným městům JAR je tu kriminální pes zakopaný v návykových látkách. Lidé tu totiž mají až dvakrát jednodušší přístup k alkoholu i drogám a také ke zbraním, což z Kapského města činí 22. nejnebezpečnější město na zemi.

5. St. Louis, USA

Ač je podle indexu kriminality nejnebezpečnějším městem ve Spojených státech Detroit, St. Louis ve státě Missouri si drží prvenství v nejvíce spáchaných vraždách na 100 000 obyvatel - je jich 60,37 a v posledních letech jejich počet zaznamenává nárůst. S tím pak jde ruku v ruce i míra objasněnosti trestných činů; zatímco loni to bylo ještě 75 až 80 %, letos počet objasněných případů klesl jen na 61 %.

Oproti jiným městům na seznamu tu ale příčiny rostoucí kriminality nejsou tak zřejmé (počet drogových deliktů nijak nevybočuje z celostátního průměru); místní policie označuje důvod většiny vražd coby „osobní antipatii.” Mrtví jsou pak převážně muži v průměrném věku 35 let, z 75 % to jsou Afroameričani.

4. Fortaleza, Brazílie

Fortaleza patří mezi turisticky velmi oblíbené cíle, index kriminality ji ale i tak řadí na přední příčky. Hlavní město státu Caerá má 2 miliony obyvatel, hlavně ale dlouhatánských 24 km sněhově bílých pláží. Pokud budete dostatečně odvážní a do Fortalezy vyrazíte, určitě se držte na pozoru.

Čekají na vás drogové gangy, obrovská korupce a nebezpečí okradení či přepadení na každém rohu, po městě byste se tak měli pohybovat téměř výhradně taxíkem. V Brazílii je také každoročně spácháno 30 - 35 vražd na 100 tisíc obyvatel, což ji řadí mezi 20 nejnebezpečnějších zemí světa.

3. Acapulco, Mexiko

Ještě v době, kdy po tomhle mexickém městě běhal Jean Paul Belmondo coby Muž z Acapulca, to vypadalo, že tu jde krom pár nezbytných zlořádů o ráj na zemi. A ano, ještě před lety to byl vysněný cíl mnoha turistů, kam s oblibou jezdili Elvis Presley, John a Jackie Kennedyovi nebo Frank Sinatra. Dneska je ale všechno jinak, index vražd totiž Acapulco označuje za druhé nejnebezpečnější město na světě: na 100 tisíc obyvatel tu bylo loni zavražděno 113,24 lidí.

Stejně jako ve zbytku Mexika, i v Acapulcu za problémy stojí drogy a špatné zákony. Na trase pašeráků, kteří do USA převáželi kokain, ale i marihuanu nebo mák, z něhož se vyrábí opium, bylo toto město už odnepaměti. Trasu tu po mnoho let měl patentovaný sinaloiský kartel bratrů Artura a Maria Alberta Beltrán-Leyvových. Tehdy z toho ještě ráj luxusu, večírků a dlouhých nocí profitoval, jen ale do roku 2006, kdy v ulicích proběhla ona zásadní přestřelka s kartelem Los Zetas.

V rámci narkoválky, kterou vyhlásil mexický prezident Felipe Calderón, byli sice bratři Beltrán-Levyvové v roce 2009 zabiti, situaci to ale paradoxně ještě zhoršilo. Dneska v Acapulcu působí několik desítek gangů s nejasnou strukturou i teritoriem a krom pašování drog do svého repertoáru přidaly i únosy nebo vydírání. A místní policie? Ta je buď na výplatní pásce zlořádů anebo se stará o bezpečí turistů, takže na ochranu místních už mnoho sil nezbývá.

2. San Pedro Sula, Honduras

Honduras leží ve Střední Americe a jestli byste některý stát mohli nazvat Banánovou republikou, byl by to právě on - banány jsou totiž největší vývozní komoditou země. Tam ale dobré zprávy končí. I když jde o přírodní ráj mezi Belize a Nikaraguou, který omývá Karibské moře, vyhnout byste se mu měli obloukem.

Zdaleka nejnebezpečnější je město San Pedro Sula, které podle indexu kriminality stojí na prvním místě a ročně tu zemře 112,09 lidí na 100 tisíc obyvatel. Stejně jako v dalších zemích na jih od USA, i v Hondurasu, kde každý den násilně zemře 20 lidí, jsou důvody totožné: drogy, kartely a zkorumpovaná policie.

1. Caracas, Venezuela

Moderní mrakodrapy i mnohaproudé silnice, překrásné zelené parky i rodný dům zakladatele Venezuely Simona Bolívara - to všechno najdete v hlavním městě Venezuely. A také mnoho chudinských slumů. Celým názvem Santiago de Léon de Caracas leží 900 metrů nad mořem a je za rohem od Karibiku, jde ale o město, kde je ročně zabito zdaleka nejvíc obyvatel na světě - za rok 2016 to bylo neuvěřitelných 130,35 obětí a číslo každoročně stoupá.

A všechno to přitom začalo jako pohádka. Bylo nebylo, ve 20. letech minulého století byla nedaleko Caracau objevena obří zásoba ropy. Co obří, největší zásoba ropy na celém světě. A Caracas začal prosperovat. Rostly mrakodrapy, dálnice a v 80. letech dokonce přibylo metro.

Jenomže tak nějak v průběhu času se to celé začalo kazit. Protože přišel bolševik a diktátorství. A korupce. A drogy. V 80. letech to pak dokonala hospodářská krize a od té doby to s Caracasem i celou Venezuelou jde od desíti k pěti. Když v roce 2013 zemřel diktátor Hugo Chávez, všichni si mysleli, že bude líp. Po něm ale přišel Nicolás Maduro a vše se ještě začalo zhoršovat.

Oproti loňskému roku v zemi vzrostla inflace o 4 115 % a nyní tu docházejí základní suroviny i léky. I proto loni průměrný Venezuelan shodil 9 kilogramů a reálně tu hrozí hladomor. Kvůli dluhům, která má Venezuela hlavně u Ruska, Spojených států a Číny, pak nejdramatičtější scénář vypadá tak, že země přijde i o ropu, kterou použijí na umoření dluhu v naturáliích.

Venezuelani se nově upínají ke Diosdadovi Cabellovi coby nástupci Madura. Toho mají ale v hledáčku USA, kteří mu přičítají korupci, hlavně ale značný přísun kokainu do Spojených států.

No items found.