Kolik stojí solární panely v roce 2022

V posledních letech se získávání elektrické energie ze slunce stalo nejen ekologickým a ekonomickým řešením pro firmy a velké společnosti, ale také pro běžné občany. Pořídit si solární panely měnící sluneční svit na elektřinu představuje pro čím dál více lidí dlouhodobě výhodnou investici. Kolik tedy za domácí solární elektrárnu zaplatíte a kde se po ní poohlédnout?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
6/11/2022 9:15 PM

Kolik stojí solární panely a kde je pořídit?

Ekologická a zároveň ekonomická řešení vytápění, ohřevu vody a přívodu elektrického proudu do domácnosti jsou v hledáčku čím dál větší části české populace. Domácí solární elektrárna se solárními panely instalovanými na střeše vašeho domu je jedním z populárních alternativních zdrojů energie. Její pořizovací cena se v závislosti na vaší spotřebě pohybuje mezi 100 a 500 tisíci Kč s veškerou profesionální instalací.

Jakmile se rozhodnete pro pořízení solárních panelů na vaši střechu, je dobré získat nabídky na míru vašim potřebám od vícero firem a společností zabývajících se fotovoltaikou. Při vyhledávání na internetu jich najdete nespočet, zaměřte se především na ty zajišťující jak prodej, tak odbornou instalaci solárních panelů, a ideálně také žádost o státní dotaci. Rozhodně se vyplatí investovat do kvalitnějšího solárního systému, který vám zajistí dostatek elektrické energie pro provoz domácnosti.

Státní dotace na solární panely a jak o ně požádat?

Počáteční náklady na solární panely nejsou zrovna nejnižší a zatíží nejeden rodinný rozpočet. Naštěstí stát podporuje udržitelné alternativní zdroje energie pro běžné domácnosti skrze dotační program Nová zelená úsporám. Stát vám dotací pomůže pokrýt téměř polovinu nákladů při pořízení dražšího solárního systému, dostanete totiž až 200 tisíc Kč. Přibližnou výši pro vaši konkrétní solární elektrárnu si můžete spočítat v dotační kalkulačce pro rodinné domy na webových stránkách novazelenausporam.cz/dotacni-kalkulacka.

Požádat o dotaci na vaši solární elektrárnu můžete kdykoliv před samotným začátkem její instalace, během i po dokončení prací. Pokud si však už nyní děláte starosti s tím, kolik papírování vás asi čeká při žádání o státní dotaci na solární elektrárnu, stačí se při poptávání nabídek u firem s fotovoltaikou zmínit o možnosti státní dotace. Velmi často vám s žádostí a samotným vyřízením dotace pomůže přímo firma, u které si solární panely objednáte a která vám je zároveň i nainstaluje.

Důvod je prostý - součástí žádosti musí být zpracovaný projekt solární elektrárny na míru pro vaši domácnost a rodinný dům. Žádost navíc můžete jednoduše provést online skrze státní webový portál AIS SFŽP ČR (Agendový informační systém Státního fondu životního prostředí ČR). Ušetříte tak čas jinak strávený shromažďováním potřebných dokumentů a chozením po úřadech.

Fungování, umístění a výkon solárních panelů

Solární, nebo také fotovoltaické panely fungují na jednoduchém principu převodu slunečního záření na elektrický proud. K tomu dochází skrze tzv. fotovoltaický jev, kdy polovodičový materiál solárních panelů v okamžiku dopadu slunečních paprsků vytváří stejnosměrný proud. Ten je následně měničem převeden na střídavý proud, na který jste zvyklí v elektrických zásuvkách.

Nejvíce elektřiny je solárními panely vyrobeno v čase, kdy na ně dopadá přímé sluneční světlo. Jednoduše řečeno, čím méně slunečního záření, tím méně elektrického proudu vzniká. Abyste tedy využili plný potenciál vaší solární elektrárny, je nutné ji umístit na takové místo, na které dopadají sluneční paprsky co nejvíce a co nejdéle během dne.

Jistě si říkáte, že střecha vašeho domu je to nejlepší místo pro umístění solárních panelů. Nemusí to však nutně platit v každém případě, stejně dobře vám poslouží střecha garáže nebo pergoly, samotná fasáda domu, balkonové zábradlí nebo dokonce samostatné postavení solárních panelů na pozemku. Dlouhodobě nejlepších světelných podmínek u nás dosáhnete nakloněním panelů pod úhlem 35 až 45 stupňů jižním směrem. Na základě toho vám odborník poradí, kde budou solární panely nejlépe fungovat na vašem domě či pozemku.

S tím souvisí potřebná účinnost a výkon solárních panelů, aby byly schopny vám zajistit dostatečné množství elektrické energie pro provoz vaší domácnosti. Výkon fotovoltaického panelu se udává v jednotkách Wp označujících watt-peak, volně přeloženo jako maximální výkon. Běžně vám solární panely o výkonu 1 kWp (kilowatt-peak), tedy 1 000 Wp, vyrobí přibližně 1 000 kWh (kilowatthodin) elektřiny za rok a zaberou 8 až 10 m2 plochy. Podle spotřeby vaší domácnosti budete potřebovat určitý počet solárních panelů, výsledné množství je tedy vždy individuální.

V našich podmínkách však není možné vyrábět dostatečné množství elektřiny celoročně vzhledem k měnícím se ročním obdobím a s tím spojeným slunečním svitem. Naštěstí existují způsoby, jak přebytečnou elektrickou energii ukládat. Tím prvním je bateriové úložiště, které se přes den nabíjí pomocí vyrobené elektřiny ze slunečního záření a večer můžete tuto energii využívat bez omezení. Další možností je ukládání elektřiny do akumulačního zásobníku pro ohřev vody nebo kombinace instalace solárních panelů a tepelného čerpadla, což je aktuálně nejefektivnějším řešením. Také můžete přebytečnou elektřinu dodávat zpět do distribuční sítě po dohodě s dodavatelem a následně ji večer nebo v zimě využívat.

Výhody a nevýhody solárních panelů

Nespornou výhodou pořízení solárních panelů je jejich dlouhá životnost, která díky čím dál pokročilejším technologiím dosahuje nyní 35 až 40 let. Fotovoltaická elektrárna vám tak vydrží značnou část života a nemusíte se bát, že byste museli investovat do nových panelů v následujících několika letech. Pouze počítejte s postupným snižováním jejich výkonu.

Další informací, která vás potěší, je samotná návratnost investice do solárních panelů, která se pohybuje kolem 8 až 10 let. Záleží na vývoji cen elektřiny, výkonu vašeho solárního systému a konečné ceně, kterou jste za něj zaplatili. Z dlouhodobého hlediska se však jedná o výhodnou investici, kterou vám ušetří náklady na elektrickou energii do budoucna.

Jedinou nevýhodou standardních solárních panelů může být jejich primární účel převodu slunečního záření pouze na elektrický proud. To znamená, že vám neohřejí vodu nebo nevytopí dům. Existují však i speciální typy solárních systémů, které jsou schopny vám ohřát vodu, případně můžete investovat do fototermických panelů určených pouze k vytápění a ohřevu vody, nevyrábí tedy vůbec elektřinu.

No items found.