Nejdražší pochoutky světa aneb co jedí milionáři?

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak se liší jídelníček milionářů od toho našeho? Kde nakupují suroviny, nebo kam chodí na oběd? Podívejte se, jaké potraviny si do lednice mohou uložit jen ti nejbohatší a kam se chodí najíst, když se jim nechce vařit.
Od redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
16/10/2018

Nejdražší sýr se dělá v Srbsku

25 000 korun za kilo

Pro nejdražší sýr to zrovna my Češi nemáme až tak daleko. Vyrábí se z oslího mléka a jeho vysoká cena je dána náročností jeho zpracování. Oslici je nutné podojit třikrát denně a na tvorbu jednoho sýra je potřeba až 25 litrů mléka. Jenže zatímco kráva zvládne 60 litrů mléka denně, oslice jen 1,5 litru. Navíc je nutné dojit ručně, ne mechanicky jako u krav. Sýr s názvem Pule si můžete koupit jen v Srbsku, nikde jinde na světě takový nevyrábějí.

Bílý kaviár

1 700 000 korun za kilo

Ne, nepřipsali jsme žádné nuly. Jedná se zatím o nejdražší potravinu na světě. Bílý kaviár je vyráběn z druhu jesetera žijícího v Kaspickém moři. Nelze jej chovat, bílá barva je totiž vadou, kterou zařídila příroda. Je tedy extrémně vzácný a tedy i drahý. Pro zajímavost, takhle vypadá o něco levnější červený kaviár:

Exotický šafrán

1 600 korun za gram

Šafrán je historicky vzácným kořením. Ale na íránský šafrán žádný nemá. Protože roste jen několik dní na podzim, je extrémně težké vychytat dobu sběru. Pro jedno kilo šafránu je nutné otrhat tisíce rostlin. Tradice sběru je dlouhá už 3 000 let a sběr je možné  provádět pouze ručně. To se odráží i na jeho ceně, která dalece předčí i drahé kameny a íránský šafrán se tak stává horkým vývozním zbožím.

Japonský steak

9 900 Kč za kilo

Wagyu steak je maso ze speciálně vyšlechtěného plemene v Japonsku. Krávy dostávají krmení na míru a mají kvalitní výběh. Pro jejich maso je typický bílý mramorový vzor (značka vysoké kvality) a jemná chuť. Jako jedna z mála věcí na tomto seznamu se dá celkem snadno sehnat a můžete si jej tak zkusit připravit i doma.

Černé kuře

50 000 korun za kus

Tento speciální druh kuřete pochází z Indonésie. Genetická vada způsobuje černé zbarvení nejen masa, ale i celého kuřete včetně peří. Místní navíc věří, že má magickou moc. Naneštěstí se většina kusů vyváží a pro ně až tak moc nezbývá.

Nejdražší šunka

Tohle není šunka, kterou si dáte doma s rohlíkem. Čuníci, ze kterých se šunka vyrábí, dostávají k jídlu jen žaludy a kořeny. Tato kombinace potravy dodává šunce její speciální chuť a vůni. Ta pak ještě tři roky “zraje” v ručně vyráběných bednách, než se pustí do prodeje. Koupit ji můžete v Londýně.

A kam se chodí na nejdražší oběd?

Je libo indickou kuchyni? Co třeba nejdražší curry?

96 000 korun za porci

Dáte si jej v restauraci Bombay Brasserie v Londýně. Co je v něm tak drahého? Skotský humr potažený zlatem, bílé lanýže, kaviár Beluga, křepelčí vejce a mořské plody. To vše dostanete na talíř v hodnotě velmi luxusní dovolené.

Nejdražší pizzu mají na Maltě

62 000 korun za pizzu

Žádný speciální výrobní proces, ale ingredience jsou to, co přidává pizze na ceně. Tím je v tomto případě 100 gramů bílých lanýžů.

Nejdražší houska

22 000 korun

Tenhle rohlík není žádná svačinka, kterou do sebe natlačíte u počítače. Obsahuje krém z lanýžů a pozlacené listy. Ale pozor, koupí bagetky konáte dobrý skutek. Část ceny jde totiž na podporu budoucích kuchařů. Samotné složení bagety má na starosti šéfkuchař Frank Tujague. Dát si ji můžete v Hotelu Westin v New Yorku.

A sladká tečka na konec. Nejdražší dezert

550 000 Kč za sladký pohárek

Frrrozen Haute Chocolate Ice Cream Sundae – to je celé jméno dezertu, místo nějž byste si určitě raději koupili nové auto. A za co tolik platíte? Dezert se skládá z 28 druhů kakaa, většina samozřejmě patří mezi nejdražší na světě. Je zdoben jedlým zlatem, ale hlavně se na dně skleničky ukrývá diamant. Domů pak navíc odcházíte i se zlatou lžící zdobenou diamanty. Po snědení poháru vám tedy zbydou hodnotné suvenýry. Dát si jej můžete v restauraci Serendipity 3 v New Yorku.