Burj al Arab: Příběh nejluxusnějšího hotelu světa

Megalomanský hotel vystavěný ve tvaru plachetnice, jehož interiér je pokrytý 1790 metry čtverečními plátů pravého zlata, bývá neoficiálně označován jako sedmihvězdičkový. Není to však jen všudypřítomné zlato, co dělá jeden z nejdražších a nejluxusnějších hotelů světa tak výjimečným.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
3/10/2021 2:00 AM

Výstavba Burj al Arab započala roku 1994. Na jeho návrhu se podílelo 250 architektů z různých částí světa a neustále na něm pracovalo okolo 3500 dělníků. Byl umístěn na uměle vytvořený ostrov vzdálený 280 metrů od pláže městské části Jumeirah, aby na ni v žádnou denní dobu nevrhal stín. V roce 1999 byl jeden z nejvyšších hotelů světa s 202 pokoji konečně dostavěn.

Dubajský hotel Burj al Arab.

Královská péče i mimo Královské apartmá

Nejmenší pokoj se rozkládá na ploše 169 metrů čtverečních, největší na 780 metrech čtverečních. Nejdražším je Královské apartmá, které obsahuje i vlastní kinosál a kde jedna noc stojí 552 000 korun. Cena za noc v ostatních pokojích začíná na 23 000 korun a stoupá až k 345 000 korun.

Za tuto cenu je však o hosty postaráno opravdu prvotřídně. K dispozici mají vozy Rolls Royce a BMW s vlastními řidiči, po dobu pobytu jim jsou také zapůjčeny iPady pokryté 24karátovým zlatem. Na jeden pokoj je přiděleno až 8 zaměstnanců.

Vzácné jsou i polštáře

Obrovská pozornost je zde věnována i nejmenším detailům – třeba polštářům. Ty v Burj al Arab jsou vyrobeny z extrémně vzácného peří mláďat kajek (druh kachny), které se sbírá z opuštěných hnízd na Islandu. Aby se vám ale spalo opravdu pohádkově, můžete si k nim vybrat ještě z dalších 17 druhů polštářů.

Hotel disponuje vlastními lázněmi, které byly několikrát oceněny jako nejlepší na světě. Jejich bazény jsou obloženy 10 miliony polodrahokamových a zlatých kachliček. Mramor použitý v interiérech je dovezen z Itálie a jde o ten samý druh mramoru, ze kterého tvořil své sochy Michelangelo. Jednou z nejkrásnějších částí hotelu je strop jeho restaurace, který pokrývá 21 000 krystalů firmy Swarovski a má imitovat Mléčnou dráhu.

Za zmínku stojí také hotelový heliport. Neslouží jen k přistávání, ale hostil i několik sportovních událostí. V roce 2004 si zde Tiger Woods zahrál golf, o rok později se na něm odehrál tenisový mač Rogera Federera a Andreho Agassi a v roce 2013 zde proběhl i zápas ve stolním tenise.

Želví pohotovost

Uvnitř hotelu se nachází také obří akvárium, kde žije mimo jiné žraločí samice, která přinesla hotelu podivný rekord – již čtyřikrát porodila, přitom nemá s kým v akváriu potomky zplodit. To ale není jediný zvláštní fakt související s mořskými živočichy v Burj al Arab.

V roce 2016 zde byla vyrobena největší plechovka obsahující kaviár, navíc jediný certifikovaný organický kaviár na světě. Obsahovala ho 17 kilogramů a víko plechovky bylo, jak jinak, pozlaceno. Milým počinem hotelu pak bylo zřízení želví nemocnice v roce 2004. Již tady vyléčili přes 1600 zraněných nebo nemocných želv, které byly poté vypuštěny zpět do přírody.

No items found.