Kolik stojí bobkovišeň v roce 2024?

Druh okrasného keře známý jako bobkovišeň se stává čím dál více populárnější volbou pro vypěstování krásného hustého vysokého živého plotu. Navzdory mnoha pozitivním vlastnostem jsou však jeho listy a plody jedovaté a nehodí se na každou zahradu. Na kolik vás nákup bobkovišně vyjde a kde ji najít?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
27/3/2023 6:40 AM

Kolik stojí bobkovišeň a kde ji seženete?

Pokud máte vlastní zahradu s okrasnými rostlinami nebo toužíte po živém plotu, měli byste zbystřit, když zaslechnete někoho mluvit o bobkovišni. Jedná se totiž o méně známý, avšak čím dál více oblíbenější, okrasný keř, který je stálezelený, odolný a mrazuvzdorný. Navíc se jeho cena pohybuje v řádech stovek korun, takže jeho pořízení příliš nezatíží vaši peněženku.

Konkrétně seženete jeden keř v závislosti na druhu bobkovišně a jeho vzrůstu mezi 200 a 500 Kč, často však narazíte i na levnější kousky, případně si můžete připlatit za vzrostlejší bobkovišně, u těch se cena pohybuje přes 1 000 Kč. A kam pro tento okrasný keř zamířit? Nejsnadnější volbou je nejbližší zahradnictví nebo zahradnické centrum, kde vám rádi poradí, jak bobkovišeň pěstovat a na co si dát pozor. Pokud již máte zkušenoti s jejím pěstováním, můžete si ji snadno objednat přes internetové stránky vybraných zahradnictví až domů.

Výhody a nevýhody bobkovišně

Jak již bylo zmíněno, bobkovišeň patří mezi okrasné stálezelené dřeviny, dorůstá do výšky nejméně 5 metrů a je poměrně nenáročná na pěstování. Je původem z jihovýchodu Evropy, narazíte na ni v zemích okolo Černého moře, ale klidně taky až na Kavkaze. Její nespornou výhodou je otužilost, jinými slovy vydrží i tuhé mrazy. U nás se pěstují především dva druhy - bobkovišeň lékařská a portugalská.

Bobkovišeň působí příjemným dekorativním vzhledem díky svým velkým zeleným pevným lesklým listům. Na jaře očekávejte voňavé bílé květy v hroznovitých květenstvích, které se v létě změní na velké červené až černé lesklé peckovice. Díky výše zmíněným vlastnostem se nejčastěji používá na živé ploty, a to buď samostatně nebo v kombinaci s dalšími okrasnými keři jako rododendrony nebo hlohyně.

Obrovskou nevýhodou bobkovišně je však její jedovatost, a to jak plodů, tak listů, zvažte tedy její nákup a umístění na zahradě, především pokud máte malé děti nebo domácí mazlíčky, kteří by se mohli otrávit po požití některé části rostliny.

Pěstování a množení bobkovišně

Nakoupit si bobkovišeň můžete každoročně od března, jelikož se vysazují na jaře nebo na podzim do vlhké dobře propustné půdy plné živin, doporučuje se ji promíchat s kompostem. Keř umístěte na slunné či částečně zastíněné místo a v případě, že chcete vytvořit krásně hustý nepropustný živý plot zasaďte jednu až dvě sazenice na jeden metr délky plotu. Bobkovišeň roste velmi rychle jak do výšky, tak do rozložitosti, počítejte tak s jejím pravidelným řezáním.

Přestože není bobkovišeň náročná na zalévání, během zimy ji rozhodně nezapomeňte zalévat, pokud nemrzne. Důvodem je, aby keř nebyl suchý před samotným zamrznutím do země. Jinak mrazy zvládá velmi dobře a vydrží až do -25 stupňů Celsia. Pokud přeci jen listy nebo vetvě omrznou, stačí je na jaře oříznout. 

Jako jiné rostliny, i bobkovišeň může být napadena mšicemi nebo housenkami nebo dostat bakteriální či houbovou infekci. V tom případě stačí použít fungicidy (pesticidy k hubení bakterií a hub na rostlinách). Nejlepší je však prevence - udržování dobrého stavu keře a kvalitních podmínek pro pěstování zeleně na zahradě.

A jak si bobkovišeň namnožit? Buď vysazením semen na podzim, nebo běžnějším řízkováním, kdy se 10 cm dlouhé větve s několika listy oříznou na konci léta nebo v průběhu podzimu před prvními mrazy, zasadí do menšího květináče se zeminou a po zakořenění se na jaře dalšího roku přesadí na zahradu.

Autor: Karolína, Zdroj: iReceptář, Foto: bazar

No items found.