Tři nejlepší běžné účty v roce 2021

Nabídek běžných účtů je v současnosti na trhu spousta, každá je ale spjata s odlišnými podmínkami i poplatky, a tak může být náročné zvolit si tu nejlepší. Prošli jsme tedy nabídky všech českých bank a sestavili pro vás výběr jak nejvýhodnějších běžných účtů, tak i menší seznam těch, kterým bude lepší se vyhnout.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Tipy
21/4/2021 2:00 AM

UPDATE: 1 000 Kč zdarma za založení mKonta

mBank aktuálně nabízí tisícovku zdarma za každé založené mKonto. Splnit podmínky je velmi jednoduché. Akce je časově omezená, tak si pospěšte! Využít nabídky.

Co je to běžný účet?

Běžný účet slouží k ukládání finančních prostředků a k evidenci transakcí. Nejedná se pouze o bezpečné místo pro uchovávání našich peněz, ale také o pohodlný prostředek k manipulaci s nimi. Své prostředky můžeme z běžného účtu čerpat jednak bezhotovostně pomocí platby kartou, převodem na jiný účet nebo trvalým příkazem, jednak výběrem hotovosti z bankomatu nebo přímo na přepážce v naší bance.

Dnes už se bez běžného účtu obejdeme jen stěží – zaměstnavatel nám sem posílá výplatu, internetové obchody preferují platbu převodem z účtu a v neposlední řadě bývá podmínkou například pro zřízení úvěru. Z široké nabídky jsme tak vybrali 3 nejlepší, abychom vám pomohli se zorientovat a vybrat ten správný právě pro vás.

Jakou metodou jsme vybírali?

Zaměřili jsme se pouze na běžné účty poskytované českými bankami, které mají licenci České národní banky a naše peníze jsou tak u nich stoprocentně v bezpečí. Dalšími důležitými požadavky bylo to, aby byl účet veden zdarma bez jakýchkoliv podmínek a aby výběry z bankomatů cizích bank byly v rámci České republiky zdarma. Poskytnutí platební karty k účtu a možnost využívat internetové bankovnictví jsou samozřejmostí.

Jaké účty vyhrály?

Naše požadavky splňovalo hned několik nabídek běžných účtů a tady jsou ty nejlepší z nich:

1. mKonto od mBank

Logo banky mBank, která nabízí jeden z nejvýhodnějších běžných účtů na trhu (vedení účtu i výběry z bankomatů jsou zdarma).

S mKontem máme kromě všech výše základních bezplatných služeb zcela zdarma také příchozí i odchozí platby v eurech. Po založení běžného účtu mKonto se navíc staneme držiteli pestrobarevné debetní mKarty Svět od Visa nebo MasterCard, se kterou lze vybírat zdarma nejen z bankomatu jakékoliv banky v Česku, ale stejně tak i kdekoli v zahraničí. Při výběru si jen musíme dávat pozor na dolní limit ve výši 1 500 korun (nebo ekvivalent této částky v zahraniční měně), protože pokud si vybereme částku nižší, bude nám účtován poplatek 29 korun.

Vkládání hotovosti je trochu komplikované. Buď ji obdobně jako u Equa bank vložíme pomocí složenky typu A odeslané přes Českou poštu, anebo využijeme jeden z takzvaných vkladomatů. Těch je po republice zatím rozeseto poměrně málo, mBank se ale neustále snaží přidávat další. Mapku vkladomatů lze nalézt na tomto odkazu.

Převod peněz z mBank do cizí banky trvá maximálně 1 den, ale jen pokud ho pošleme do 16:00 předchozího dne. Při pozdějším odeslání už tento termín banka negarantuje a může tak být delší. Pokud naopak potřebujeme jistotu, že peníze na druhý účet dorazí ještě tentýž den, musíme je stihnout odeslat do 8:00.

Založení můžeme provést na některé z poboček banky anebo po internetu. K založení mKonta z domova musíme vyplnit tento formulář nebo zavolat na linku 222 111 999. Proces nám zabere 15 minut a smlouvy k podpisu nám poté opět doručí na zvolenou adresu kurýr. Pokud máme české občanství, můžeme si účet založit také bez fyzického podpisu. V takovém případě je nutné mBank elektronicky zaslat kopie 2 různých dokladů totožnosti a provést ověřovací platbu ve výši symbolické 1 koruny, což nám zabere dohromady asi 30 až 40 minut.

K běžnému účtu si lze zdarma vést ještě mSpoření, tedy spořicí účet propojený s běžným, na který se nám bude automaticky odvádět 1 až 10 % ze všech provedených plateb vyšších než 100 korun. Kromě toho si na tento účet můžeme kdykoliv vkládat libovolně vysoké částky i my sami a kdykoliv si je také převést na náš běžný účet. Celá naspořená částka se nám až do 100 000 korun úročí 0,9 % p.a.

UPDATE: 1 000 Kč zdarma za založení mKonta

mBank aktuálně nabízí tisícovku zdarma za každé založené mKonto. Splnit podmínky je velmi jednoduché. Akce je časově omezená, tak si pospěšte! Využít nabídky.

2. Běžný účet od Equa bank

Logo banky Equa, která nabízí jeden z nejvýhodnějších běžných účtů na trhu (vedení účtu i výběry z bankomatů jsou zdarma).

Equa bank k běžnému účtu poskytuje bezkontaktní debetní kartu MasterCard ve stříbrné barvě. K bezplatným výběrům z bankomatů jakékoliv banky v rámci České republiky se přidávají velmi výhodné výběry v zahraničí, za které nám banka bude účtovat pouhých 9 korun. Kromě bezplatného běžného účtu nám Equa bank také umožňuje si zdarma otevřít účet vedený v eurech a amerických dolarech, což se vyplatí cestovatelům, osobám studujícím i pracujícím mimo Česko anebo těm, kdo často nakupují na zahraničních obchodech.

Převod peněz je s tímto účtem o něco pomalejší, než je zvykem u některých jiných bank – při příkazech zadaných do 10:30 je částka připsána na druhý účet u cizí banky ještě ten samý den. Později zadané příkazy pak dorazí nejpozději během následujícího dne.

Účet si snadno založíme z pohodlí domova přes tento odkaz. K vyplnění formuláře potřebujeme platný občanský průkaz, české telefonní číslo a asi 10 minut našeho času. Smlouvu nám pak k podpisu přiveze kamkoliv v České republice kurýr. Samozřejmě si ale účet můžeme založit také osobně na pobočce Equa bank. Mapku s pobočkami najdete zde.

K běžnému účtu si lze založit ještě spořicí účet HIT, který nám ročně zúročí peníze až o 0,7 %. K získání takového úroku stačí každý měsíc alespoň třikrát zaplatit pomocí platební karty. Neplatíme nic za jeho založení, vedení ani za převody mezi spořicím a běžným účtem a můžeme ho společně s běžným účtem spravovat přes internetové bankovnictví.

Menší nevýhodou vedení účtu u Equa bank je to, že je možné si na něj vložit hotovost jedině poštovní poukázkou, složenkou typu A, na některé z poboček České pošty. Banka nám sice jednu složenku měsíčně proplatí, ale jedná se o poměrně nepohodlný a zdlouhavější způsob vkládání hotovosti, který se takto protáhne i na 2 pracovní dny.

3. Běžný účet od Creditas

Logo banky Creditas, která nabízí jeden z nejvýhodnějších běžných účtů na trhu (vedení účtu i výběry z bankomatů jsou zdarma).

Creditas není jednou z nejznámějších českých bank, její nabídku běžného účtu by ale rozhodně byla škoda přehlédnout. Od Creditas k němu získáme debetní kartu MasterCard v modré barvě, se kterou jsou výběry ze všech bankomatů jak v Česku, tak v zahraničí zcela zdarma. Zajímavou výhodou je možnost vést si souběžně bezplatný účet v zahraničních měnách, mezi které patří kromě eura a amerického dolaru ještě britská libra, švýcarský frank, polský zlotý a ruský rubl.

Co se týče rychlosti převodu peněz na účet jiné banky, Creditas předchozí banky předběhne. Aby peníze na druhý účet dorazily ještě tentýž den, stačí je odeslat až do 12:30, a u peněz odeslaných později je zaručeno jejich připsání na účet nejpozději během následujícího dne. Vklad hotovosti lze zdarma provést na pobočce. Mapku poboček najdete zde.

Souběžně si můžeme otevřít spořicí účet. Jeho zřízení, vedení i převody mezi běžným a spořicím účtem jsou zdarma. Výše vkladů do 350 000 korun se úročí 0,5 % ročně. Vklady nad touto hranicí jsou úročeny 0,2 % ročně. Úroková sazba je konečná, neovlivňuje jí naše využívání dalších služeb banky.

I tato banka nabízí možnost založit si běžný účet online prostřednictvím jejího webu, avšak pouze v případě, že už jsme majitelem nějakého českého účtu a máme české občanství. Pokud alespoň jednu z těchto podmínek nesplňujeme, musíme si založit účet osobně na některé z poboček. Veškerá další komunikace během vedení běžného účtu už pak ale bez problémů probíhá telefonicky nebo e-mailem.

Jak jsou na tom další běžné účty?

Předchozí tři nabídky samozřejmě nejsou ty jediné, které by stály za zvážení. Podívali jsme se tedy i na další běžné účty většiny dalších českých bank a seřadili je od nejpřijatelnějších po ty nejméně výhodné.

S velmi výhodnou nabídkou běžného účtu vkročila do nového roku Raiffeisenbank. Její Chytrý účet je veden zdarma a bez podmínek, bezplatný je i výběr hotovosti z bankomatu jakékoliv banky v Česku. Za výběr v zahraničí je ale potřeba počítat s poplatkem ve výši 100 korun navýšeným ještě o 0,5 % vybrané částky.

Bezplatné vedení účtu nabízí i další banky, z nichž nejvýhodnější nabídky momentálně poskytují:

  • Air Bank
  • Fio banka (Osobní účet)
  • Moneta (Tom)

U všech těchto bank máme zdarma také vklad hotovosti na pobočce v případě Fio banky či ve vkladomatu v případě Air Bank a Monety, stejně tak výběry z jejich bankomatů. Při výběrech z cizích bankomatů už nás čekají poplatky – 25 korun u Air Bank (s možností vybrat si hotovost také na pobočkách Sazky za 10 korun), 20 korun u Monety a 30 korun u Fio banky.

Další instituce, které nabízí vedení běžného účtu zdarma, jsou:

  • ČSOB (Plus Konto)
  • UniCredit (U konto)

Bezplatná služba už je ale omezena podmínkou v podobě minimální částky, která nám musí být za měsíc na účet připsána:

U ČSOB je to 10 000 korun (jinak zaplatíme měsíční poplatek 69 korun), u UniCredit 12 000 korun (jinak zaplatíme dokonce 199 korun). ČSOB si také účtuje 40 korun za výběr z cizích bankomatů.

Jako spíše nevýhodný pak hodnotíme běžný účet MůjÚčet od Komerční banky, u kterého sice neplatíme nic za vedení ani za výběr hotovosti v jejich bankomatech, zato jsou nám ale účtovány poplatky všechny odchozí úhrady v internetovém bankovnictví ve výši 6 korun a také 39 korun za výběr hotovosti v bankomatu cizí banky.

Jednou z nejméně výhodných aktuálních nabídek běžného účtu je Základní účet od České spořitelny. Jeho vedení je zdarma, kromě toho nás ale čeká složitý sazebník plný různých poplatků. Jedná se sice o několikakorunové částky, Základní účet díky nim ale v záplavě konkurenčních nabídek neobstojí. Vybíráme poplatky za základní úkony:

Za každou odchozí platbu v rámci trvalého příkazu či inkasa i za platbu zadanou prostřednictvím internetového bankovnictví či bankomatu České spořitelny platíme 5 korun. Pokud je cílový účet veden u jiné české banky, poplatek vzroste o další 2 koruny. Za výběr hotovosti z jejich bankomatu platíme opět 5 korun, z bankomatů jiných bank 40 korun.

Co když chceme spořit? Jaké jsou nejlepší spořicí účty?

Spořicích účtů je na trhu velké množství, orientovat se v jejich podmínkách je však poměrně složité. Připojujeme tedy alespoň pár příkladů těch, které bychom neměli přehlédnout:

1. Spořicí účet od Moneta Bank

Spořicí účet od Moneta Bank nabízí úrok 0,5 % ročně pro neomezenou výši vkladů.

2. Spořicí účet od Creditas

Banka Creditas nabízí úrok ve výši 0,5 % pro vklady do výše 350 000 korun. Vklady nad touto hranicí jsou úročeny 0,2 % ročně.

3. Spořicí účet od J&T Banky

J&T Banka nabízí roční úročení ve výši 0,7 %. Pro stávající klienty s investicemi v produktech Clear Deal není vklad nijak omezen, noví klienti si však musí na spořicí účet uložit alespoň 500 000 korun.

No items found.