Nemáte rádi networking? S navazováním nových kontaktů mohou pomoci dva jednoduché tipy

Děsí vás představa oslovování neznámých lidí, které jste nikdy předtím neviděli, a nevíte si rady s navazováním nenucené konverzace? Pokud se budete řídit následujícími tipy, v budoucnu už se tzv. networkingu nemusíte bát a potřebné kontakty získáte mnohem snadněji, než byste čekali.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2021 1:00 AM

Networking je neoblíbený nejen u introvertů, ale dokonce i velká část extrovertů přiznává, že seznamování s neznámými lidmi a navazování nových kontaktů nemají příliš v oblibě. Pojem networking (síťování) označuje proces vytváření vztahů mezi lidmi, především pak spřádání osobních a profesních kontaktů za účelem získání doporučení, potřebných informací, podpory nebo rad. Pomocí něj tak můžete podpořit svůj kariérní růst či napomoci efektivnějšímu podnikání.

Výhody networkingu znějí sice skvěle, problém je však v tom, že navazování nových kontaktů dá mnoha lidem zabrat, a především pro introverty představují meetingy a pracovní obědy doslova noční můru. Ovšem i pro tento typ lidí, kteří se ve společnosti většinou cítí nekomfortně, existuje možnost, jak networking ovládnout. Stačí se řídit těmito snadnými radami:

1. Spojte se se známými

Již v této chvíli znáte více lidí, než si myslíte. Všichni máme tak zvané „známé“. Jde o lidi, které známe jen velmi povrchně a většinou nás ani nenapadne, že by se nám jejich pomoc či kontakty mohly hodit. Potkáváme je na chodbě, účastnili jsme se například stejné konference anebo jsme navštěvovali stejný kurz. Jsou to přátelé našich přátel, kolegové z předchozí práce nebo bývalí spolužáci. Běžně s nimi však nejsme v kontaktu, a to je chyba. Mohou totiž mít velký vliv na náš profesní život. Sociologická studie ukázala, že lidé, s nimiž jsme méně často v přímém kontaktu, se s větší pravděpodobností pohybují v odlišných společenských kruzích než my, což pro nás může být obrovskou výhodou. Pokud tedy tyto „staré známé“ kontaktujete, můžete získat přístup ke zcela novým informacím a známostem, které se vám budou hodit. Navazování kontaktu s nimi bude navíc o hodně jednodušší, než se zcela neznámými lidmi.

2. Udržujte nenásilný kontakt

Profesor David Burkus, expert v oblasti vedoucích pozic, se ve své nedávno publikované knize Přítel přítele (Friend of a Friend) zaměřuje na všeobecně rozšířenou myšlenku, že nejlépe nám mohou pomoci lidé, které dobře známe. „Pokud narazíme na překážku v naší kariéře, většinou se s tím svěříme jen blízkému okruhu přátel, kteří nám mohou, ale nemusí pomoci. Místo toho bychom se měli zaměřit i na známé, s nimiž příliš často nekomunikujeme, popsat jim naši situaci a nechat se překvapit, zda nepřijdou s nějakým možným řešením. V nejlepším případě bychom měli tento ‚nenásilný kontakt‘ udržovat tak často, jak jen to půjde,“ tvrdí. Takového kontaktu můžeme velice snadno dosáhnout například díky spojením přes sociální sítě.

No items found.