Protiatomový kryt - cena v roce 2024

Hrozba nejen jaderného útoku, ale také válečného konfliktu nebo ekologické katastrofy je něco, na co je dobré být připraven, což si v současnosti uvědomuje mnohem více lidí. S tím také stoupá poptávka po protiatomových krytech. Na kolik vás takový bunkr vyjde a kde ho zakoupíte?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
26/5/2023 9:49 AM

Kolik stojí protiatomový kryt a kde ho pořídit?

Vzhledem k čím dál více nestabilnější světové situaci se lidé začínají více zajímat o možnostech ochrany a bezpečných krytech v případě války, jaderného útoku nebo jiného nebezpečí. Přestože existují stálé úkryty civilní obrany pro ochranu obyvatel před účinky zbraní hromadného ničení, jejich celkový počet je pouze kolem šesti tisíc a kapacitně by pojmuly pouze čvrt milionu lidí.

Lepší alternativou je tedy výstavba vlastního protiatomového krytu na svém pozemku. Můžete si ho postavit svépomocí, ale bezpečnějším a kvalitnějším řešením je nechat si bunkr postavit na zakázku od specializované firmy. Ceny se pohybují v závislosti na velikosti a vybavenosti protiatomoového krytu od 850 tisíc Kč do 5 milionů Kč, ale horní hranice neexistuje. Levnější variantou je přestavba sklepa na nouzový protiatomový kryt, která vás bude stát v řádech desítek až stovek tisíc Kč.

Každopádně za ten nejmenší protiatomový kryt o rozměrech 3 x 4 m zaplatíte zhruba 850 tisíc Kč, takový standardní bunkr o 48 metrech čtverečních vás vyjde na 3 miliony Kč. Samozřejmě čím více propracovanější ochrana a větší rozměry, tím vyšší cena. Konkrétní náklady na výstavbu protiatomového krytu jsou velmi individuální a určují se až na základě umístění bunkru a vašich přesných požadavků.

Jak může protiatomový kryt vypadat?

Na začátku je třeba se rozhodnout, zda chcete podzemní, částečně zapuštěný či nadzemní bunkr. Ať už si vyberete kterýkoliv, měl by vždy obsahovat nouzový východ a kvalitní filtrační systém. Standardní protiatomový kryt by měl být vybavený pro přežití 4 až 6 lidí na 3 měsíce, mít stěny ze železobetonu a být postaven v hloubce 3 metrů pod zemí. 

 Většina takových krytů má několik místností a vybavení jako zásobárnu vody, systém monitorování radiace a meteorologických a chemických podmínek, také systém varování a další. Musíte myslet na to, abyste měli dostatečně vytvořené potravinové zásoby pro všechny schované lidi na co nejdelší dobu, vyřešený vodovodní systém s tekoucí vodou, filtraci vzduchu a sanitaci (záchod a sprchování).

Zajímavost - nejluxusnější bunkr u nás

Stavba nazývaná Oppidum u Českého Brodu je jedním z nejluxusnějších bunkrů v České republice v hodnotě 7 miliard Kč. V roce 1984 byl komplex vybudován československou armádou za vojenským účelem, ke kterému však nakonec bunkr nikdy nesloužil. Odkoupila ho developerská firma a zrekonstruovala na soběstačný luxusní protiatomový komplex, který ubytuje až 50 lidí v případě válečné či ekologické katastrofy. 

Součástí vybavení bunkru jsou vlastní zdroje energie, čistička vody, zahrada se zeleninou a ovocem nebo chovné zařízení pro ryby a drobná zvířata. Nechybí ani zdravotnické zázemí, bazén, posilovna, zahrada s umělým osvětlením nebo heliport. Technicky je bunkr vybaven pro komunikaci s vnějškem, má detekční senzory a další obranné technologie v případě potřeby.

Zdroje:

https://www.homeincube.cz/privatni-bunkry-klic-moznost-ktere-saha-stale-vice-cechu/

https://living.iprima.cz/kolik-stoji-bunkr-na-klic-a-muze-si-clovek-postavit-svuj-kryt-82601

https://www.tebrix.cz/konzultace

https://www.idnes.cz/bydleni/stavba/oppidum-nejvetsi-obytny-bunkr-na-svete.A151227_212554_stavba_rez

Autor: Karolína Hušáková, Foto: Pixabay

No items found.