Kolik stojí růže v roce 2024

Růže je často považována za nejkrásnější květinu díky svým nádherným květům bohatých barev a tvarů. I proto se těší velké oblibě mezi lidmi, kteří růže buď přímo pěstují nebo používají jako pěkný dárek pro své blízké. Na kolik vás tedy řezaná kytice růží nebo sazenice na zahradu finančně vyjdou a kde se po nich ohlédnout?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
27/12/2022 8:13 PM

Kolik stojí růže a kde ji koupit?

Růže je jednou z nejznámějších a nejkupovanějších květin na světě. Její cena tedy záleží nejen na konkrétním druhu a barvě, ale také na tom, zda chcete koupit již krásnou rozkvetlou řezanou kytici růží pro někoho blízkého nebo sazenice růží pro pěstování na vaší zahrádce.

V prvním případě se cena za jeden květ řezané růže pohybuje v rozmezí mezi 15 a 180 Kč v závislosti na odrůdě, barvě a velikosti rozkvětu. Nejčastěji tak kytici například 10 červených bohatě rozkvetlých čerstvých růží pořídíte za 400 až 1 000 Kč. Počítejte však s tím, že se jejich cena rapidně zvyšuje v období významných svátků, a to nejen na Valentýna, kdy je poptávka po květinách obecně velmi vysoká.

A kam se pro kytici růží vydat? Nejjednodušší a nejrychlejší volbou je vždy květinářství, kde vám nejen zkušeně poradí, ale také vám kytici svážou a naaranžují přesně podle vašich představ. Samozřejmě v období svátků na již svázané a připravené kytice růží snadno narazíte i v supermarketech, na trzích nebo ve stáncích na ulicích, kde je jejich cena znatelně nižší.

Pokud však hledáte sazenice růží na pěstování, počítejte nejčastěji s cenou od 90 do 300 Kč za jednu sazenici růže v květináči. Oproti řezaným růžím se jejich cena příliš nemění z toho důvodu, že růže můžete sázet celoročně s výjimkou období mrazů. Na nákup sazenic růží se vydejte do zahradnictví a zahradnických center, určitě se jich pár najde ve vašem blízkém okolí. Pokud však toužíte po specifickém druhu růží, na internetu snadno najdete vybraná zahradnictví, která vám sazenice zašlou až k vám domů.

Jak se starat o řezané růže?

Taková kytice řezaných růží svou krásou potěší téměř každého, ale je to především následná pravidelná péče, která může zajistit její trvání až dva týdny. V opačném případě řezané růže vydrží maximálně dva až tři dny. Jak se tedy o kytici růží starat?

Prvním a nejdůležitějším krokem je seříznutí stonků ostrým nožem pod tekoucí vodou, a to zhruba 2 cm pod šikmým úhlem, aby byla seříznutá plocha co největší. Důvodem je velmi rychlé zacelování řezu u růží, které by tak nebyly schopny pít vodu ve váze. Dále odstraňte všechny přebytečné listy, ostny a další postranní výhonky, které by byly ponořené ve vodě - přispívají totiž ke vzniku bakterií a plísně ve vodě.

Vyberte vysokou skleněnou vázu, kterou důkladně umyjte čistícím prostředkem a naplňte vlažnou až teplou vodou do výše ¾ délky stonku řezaných růží. Doporučuje se spíše teplejší voda proto, že růže z ní snadněji nasávají živiny díky většímu roztažení cévních svazků. Do vody můžete také přidat květinové hnojivo, které často dostanete při nákupu růže. Po hodině můžete část vody odlít, květiny se totiž dostatečně napily a na další dny jim stačí voda do poloviny délky stonku. 

Vázu s růžemi umístěte mimo přímé sluneční záření, daleko od topení a chladného průvanu. Také není vhodné ji mít v místnosti, kde se kouří nebo v blízkosti zrajícího ovoce, v obou případech totiž urychlujete stárnutí a odkvět růží.

Následná pravidelná péče spočívá v obměně vody každé dva až tři dny, případně podle potřeby. Voda musí být vždy čirá a čistá, proto je nejvhodnější skleněná váza, abyste snadno určili znečištění vody (bakterie, plíseň, opadané listy a okvětní plátky). Při výměně vody také vždy znovu seřízněte stonky o další zhruba 2 cm. Pokud si všimnete, že některé okvětní plátky nebo celé květy nevypadají zdravě, rovnou je odstraňte, díky tomu zůstane zbytek růží zdravější delší dobu.

Druhy sázených růží a jak o ně pečovat?

Růže jsou nízké až středně vysoké keře s bohatými květy a ostny, někdy jsou převislé a větve dorůstají délek i několik metrů, proto se často opírají o jiné dřeviny nebo objekty. Patří do čeledi Rosaceae, nebo-li růžovité, a celkově narazíte na více než 100 druhů růží

Základně je můžeme rozdělit do několika kategorií: velkokvěté, mnohokvěté, pnoucí, miniaturní, keřové a půdopokryvné. V zásadě se liší ve velikosti květů a výšky, které dorůstají. 

Velkokvěté růže se označují také jako čajové nebo čajohybridy a patří k nejrozšířenější skupině růží, dosahují výšky 80 až 100 cm a jsou většinou plnokvěté. Mnohokvěté růže jsou nižší s výškou 50 až 80 cm a mají zpravidla 4 až 9 květů různých velikostí. Pnoucí růže, jak název napovídá, disponují dlouhými ohebnými větvemi délky od 2 do 8 metrů, které můžete pěstovat skoro kdekoliv. Nejlépe vypadají na zídkách, plotech nebo stranách budov, navíc jsou mrazuvzdorné, takže se nemusíte bát, že o ně přes zimu přijdete.

Miniaturní růže nedorůstají velké výšky, zpravidla jsou vysoké 10 až 40 cm a mají drobné květy, jsou tedy ideální na zkrášlení záhonů, kolem zahradních cestiček nebo na malé balkony. Keřové růže jsou celkově mohutné rostliny vysoké až 2 m, které mají různé barvy a velikosti květů, jsou také mrazuvzdorné. A půdopokryvné (plazivé) růže mají drobnější vzrůst a rozprostírají se po zemi do výšky 50 cm, jsou ideální pro zpevnění svahu nebo vyplnění prázdného prostoru na zahradě.

Ať už si vyberete jakýkoliv druh růží, počítejte s tím, že jako každá jiná květina a rostlina vyžadují pravidelnou péči. Růže potřebují hodně slunečního světla a tepla a hlubokou, dobře propustnou půdu bohatou na humus. Nezapomeňte jim dopřát dostatek prostoru pro budoucí růst a rozkvět.

Před samotným sázením do půdy doplňte hnojivo, zemina tak získá správné půdní živiny a budete mít jistotu, že vaše zasazené růže budou dobře růst a kvést. Nejjednodušší je pořídit speciální půdní substrát pro růže, nebudete tak muset půdu do budoucna znovu hnojit. Sazenicím odstraňte nepotřebné výhonky a poškozené kořínky a zbytek lehce zkraťte seříznutím, následně je namočte do kýble s vodou až na 24 hodin.

Poté přichází na řadu samotné sázení, vykopejte tedy jámy pro jednotlivé sazenice růží. Každá z nich musí být dostatečně široká a hluboká pro danou rostlinu, tedy abyste ji do jámy vsadili s kořeny bez ohýbání. Zasazené kořeny růží zahrňte zeminou, pevně ji upěchujte a zalijte dostatečným množstvím vody.

Tím však pravidelná péče o růže teprve začíná. Pokud chcete krásné zdravé bohatě rozkvetlé květy růží na vašich keřích, nepodceňte především jejich zalévání. Občasný déšť jim totiž pro správný růst a rozkvět nestačí, zalévat byste tedy měli jednou týdně, v létě minimálně dvakrát týdně. Kořeny růží jsou poměrně hluboké, proto zalévejte růže přímo u kořenů a to plnou konví vody.

Dalším důležitým aspektem je hnojení, které stačí až po několika letech, pokud jste použili při sázení speciální substrát pro růže. V opačném případě počítejte s pravidelným hnojením v předjaří a v době růstu poupat, a potom na konci léta a na přelomu října a listopadu. To jsou období, kdy je nutné do půdy přidat ty správné živiny jako vápník, dusík, železo, draslík a další, aby růže nestrádala a správně rostla.

Také je důležité pravidelné zastřihávání zvadlých listů a odkvetlých květů, aby růže soustředila všechny živiny do růstu zdravých a silných větví a tvorby nových květů. Nejlepší dobou na stříhání růží je většinou březen, kdy se rostliny probouzí z růstového klidu po zimě a začínají jim kvést pupeny. Po zastřižení se jim totiž rychleji zacelí řezné rány díky většímu proudění šťáv v cévních svazcích.

Na zimu je dobré růže co nejvíce zalévat, aby nevyschly, a dostatečně zkypřit a pohnojit půdu kolem nich. Některé druhy růží je nutné přikrýt jako ochranu před mrazy, jiné jsou zase mrazuvzdorné. 

A nakonec si dejte pozor na choroby a škůdce. Naštěstí jsou růže poměrně odolné vůči nebezpečným chorobám, ale může je postihnout černá skvrnitost (houbová choroba napadající listy a mladé výhonky) nebo padlí (houbová choroba, která  na listech vytváří bílý až šedobílý povlak). V obou případech jim zabráníte zaléváním pouze ráno a přímo na kořeny, vyhněte se všem listům. Pokud si však všimnete choroby na růži, napadené listy ihned odstraňte a použijte speciální fungicidní přípravky na zbytek rostliny. 

Ze škůdců růže nejčastěji napadají mšice, které se dají odstranit domácím postřikem z mýdlové vody nebo speciálními postřiky proti mšicím, které snadno koupíte v zahradnictví a zahradních potřebách.

Mějte vždy na paměti, že se jedná pouze o obecný návod na výsadbu a péči o růže, vhodné umístění, způsob sázení, zastřihávání a zazimování se liší u jednotlivých druhů růží. Proto se vždy informujte v zahradnictví na konkrétní postup a řiďte se radami a tipy pro váš vybraný typ sazenic růží.

No items found.