Srozumitelný návod, jak vybrat podílový fond

Chtěli byste konečně investovat, ale nechcete se sami pouštět do investičních aktivit? Vyberte si podílový fond, se kterým zhodnotíte své peníze. Poradíme vám, jak na to.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Investování do fondů
22/5/2020 2:00 AM

Udělejte si průzkum trhu

Prozkoumejte, co všechno investiční trh nabízí. Podívejte se na nabídky své banky, ale zaměřte se také na podílové fondy investičních společností a makléřských firem. Nespokojte se hned s první nabídkou, ale porovnávejte, protože situace na trhu se neustále mění. Pamatujte, že to, co bylo výhodné vloni, nemusí být nutně výnosné i letos.

Promyslete svou investiční strategii

Promyslete nejen to, jak moc chcete riskovat výši svých vložených prostředků, ale i to, kolik chcete vydělat. Vyšší riziko investovaných peněz může nakonec přinést vyšší výnos. Naopak méně rizikové fondy nemusí přinést tak vysoké výtěžky, jaké byste si představovali. Nevýhodou podílových fondů je jednoduše to, že nikdy dopředu nevíte, kolik peněz a za jak dlouhou dobu získáte. Můžete se zhruba orientovat podle historického zhodnocení, ale ani to není jistota, neboť situace na trhu investic se neustále mění.

Zaměřte se na konkrétní typ fondu

Rozhodněte se, do kterého fondu investujete. Na trhu je velká škála možností, které se liší tím, z jakého typu majetku fond sestává, liší se ale i investiční strategií a dalšími faktory. Prvně zmíněné se v základu dělí na akciové, dluhopisové, smíšené, fondy peněžního trhu a fondy fondů. Pokud je pro vás důležité co největší zhodnocení peněz, zaměřte se právě na zmíněné podílové fondy se zaměřením na růstové akcie. Jako investor vložíte své prostředky do fondu, kde banka spravuje vaše finance a kupuje za ně výhodně cenné papíry. Vám se postupně zhodnocují finance, ale pamatujte, že někdy je to i v řádech let, než se to projeví. A vždy musíte počítat s mírou rizika, podle typu fondu a výše investované částky.

Dejte pozor na poplatky

Pamatujte na to, že s každým podílovým fondem se pojí poplatky, jejichž výše závisí na konkrétní společnosti a typu fondu. Většinou je potřeba, abyste zaplatili vstupní poplatek, který se vypočítává z výše vámi investované částky a bývá odstupňován i v závislosti na typu fondu. Často se setkáte i se správním poplatkem za správu fondu, který si banka účtuje za každý započatý rok investování. A výjimečně se setkáte i s výstupním poplatkem, který vám společnost naúčtuje při zpětném odkupu podílových listů. Bývá také často odstupňován dle typu fondu.

Nezapomeňte na možnost zdanění

Myslete i na další možné poplatky, konkrétně i v případě danění svých výnosů. Protože u investice kratší jak půl roku podléháte 5% sazbě daně. Výjimku navíc tvoří dividendové podílové fondy, které podléhají 15% srážkové dani.

No items found.