Ceny potravin oblíbených za socialismu - kolik stál Pribináček, Májka nebo Pedro

Zatímco s některými potravinami, které byly za socialismu běžné, jsme se nejspíš rozloučili rádi, spoustu dalších si hýčkáme dodnes. Do obchodů se dokonce začínají vracet i ty, jejichž výroba po revoluci ustala.
Od redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
25/6/2019

Pramen zdraví z Posázaví

Pribináček je jedním z nejstarších výrobků v tomto výčtu, jeho první verze se objevila na trhu už v roce 1947. Tehdy se však kelímkům s našlehaným tvarohovým krémem říkalo Eva, Perla, Bivoj a Mocca. Roku 1954 se ujalo jméno Pribináček a přetrvalo dodnes. Změnila se však cena. Dnes stojí přes 20 korun, ještě těsně před revolucí stál 1,50 ,-.

Další doposud oblíbenou tvarohovou pochoutkou je zmrzlina Míša. I Míša už je „pán v letech“ – vyrábí se od roku 1962 a jeho podoba i chuť se během let v podstatě nezměnila. Od roku 1958 až dodnes je také vyráběna zahuštěná slazená smetana Jesenka a její kakaová obdoba Pikao. Původně to měla být přísada do kávy, nakonec jsme však zjistili, že nejlepší je jíst ji přímo z tuby.

Sušenky a paštika

V nejedné krosně dodnes najdeme Tatranku nebo Horalku. Horalky vznikly, aby chutnaly, ale i zasytily, proto v nich je vysoký podíl arašídů. Ten byl původně i v Tatrankách, které vznikly dokonce již koncem války. V těch už dnes ale najdeme spíše ztužené tuky, kdežto receptura Horalek zůstává stejná. Při zmínce o krosnách nelze vynechat ani Májku, „zlaté dědictví“, které bylo poprvé zakonzervováno v roce 1965 v Babicích a před rokem 1989 stálo 2 koruny a 10 haléřů.

Mezi další sladkosti oblíbené dodnes patří bonbóny Slavia a Bon Pari nebo žvýkačky Pedro. Ty byly populární v 70. a 80. letech, kdy se jich vyrábělo až 900 tun ročně, a stály jednu korunu. V roce 1994 byla jejich výroba ukončena, společnost Candy Plus je ale nedávno vrátila na český trh.

Národní poklad Kofola

Ve snaze dohnat západní tendenci mít vše v instantní formě vzniklo v 70. letech Granko, GRANulované KakaO. Dnes patří pod Nestlé a k nám se dováží z Maďarska. Vrcholem instantních zázraků je však jugoslávská Vegeta, která má v českých kuchyních své místo už od 50. let a nevymýtil ji z nich ani Zdeněk Pohlreich.

Stálicemi jsou i slazené nápoje. Mezi nimi je s přehledem největším nestárnoucím hitem Kofola, která tehdy stála kolem koruny a padesáti haléřů. I ta vznikla ve snaze dohnat západ, tentokrát jeho kolu. Sirup, který je jejím základem, vyvinul v roce 1960 Zdeněk Blažek a pojmenoval ho Kofo. Obsahuje výtažky z lékořice, maliníku, citronu nebo třeba anýzu, přesné složení a postup výroby je ale samozřejmě přísně tajný. Poslední majitel receptu za něj zaplatil 215 milionů korun!

Při porovnání cen potravin nesmíme zapomínat na to, že peníze měly za socialismu jinou kupní sílu než dnes. Byť se může zdát, že potraviny byly za minulého režimu levnější, není to pravda. Při přepočtech zjistíme, že v současné době si toho můžeme za peníze koupit více než v dobách socialismu.