Bill Gates prozradil, které knihy ho tento rok nejvíce zaujaly

Bill Gates, zakladatel Microsoftu a jeden z nejbohatších lidí světa, prozradil, které knihy ho v tomto roce nejvíc bavily, a které ho nejvíce obohatily. Gatesův každoroční výběr knih je mezi fanoušky velmi populární a není výjimkou, že se knihy po zveřejnění Gatesova seznamu rychle vyprodají.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2021 1:00 AM

Gates platí za velkého fanouška knih a dokonce považuje čtení za jednu z klíčových činností, díky které se člověk může rozvíjet. Letošní Gatesův výběr je podle jeho slov "eklektický" a nabízí tak pestrý výběr hned z několika oborů. Jaké knihy se tento rok Billu Gatesovi líbily nejvíce?

Educated, Tara Westover

Jedná se o paměti americké historičky a spisovatelky, které rodiče dlouho upírali školní vzdělání. Autorka tak do školní lavice usedla poprvé až v 17 letech a tento fakt měl velký vliv na její další život. Nakonec se jí podařilo získat titul Ph.D. v dějinách idejí na univerzitě v Cambridgi a stala se jednou z nejrespektovanějších spisovatelek. Bill Gates ocenil zejména autorčin důraz na důležitost vzdělání, který je patrný z každé kapitoly.

Armáda strojů: Autonomní zbraně a budoucnost války, Paul Scharre

Knihu napsal bývalý zaměstnanec Pentagonu, který se zamýšlí nad tím, zda by válečné stroje měly mít možnost rozhodovat o životě a smrti. Podle Gatese se jedná o velmi komplikované filozofické téma, které je však zajímavě zpracované a doplněné o užitečné detaily, které autor nasbíral při působení v armádě.

Bad Blood, John Carreyrou

Tuto knihu Gatesovi doporučilo hned několik jeho přátel a zakladatel Microsoftu sám přiznal, že ji přečetl jedním dechem. Bad Blood popisuje vzestup a pád podnikatelky Elizabeth Holmes, které investoři v Silicon Valley věštili velkou budoucnost. Její firma Theranos slibovala, že zjednoduší a zrychlí testování krve, a že z pouhé kapky krve zvládne diagnostikovat, zda pacient trpí vážnou nemocí. Později se však ukázalo, že celá technologie Theranosu nefunguje, a firma tak ztratila investory i dobrou pověst.

21 Lessons for the 21st Century, Yuval Noah Harrari

Tato kniha se věnuje technologiím a napsal ji slavný izraelský historik Yuval Noah Harrari. Ten si pokládá otázky, jak by se lidé mohli vypořádat s fake news, či jestli počítače a roboti změní význam toho, co znamená být člověkem. Gates tuto knihu považuje za velmi pozitivní a vyjádřil se, že některé pasáže knihy by mohly být pro lidstvo velkou inspirací.

Headspace Guide to Meditation and Mindfulness, Andy Puddicombe

Bill Gates i jeho žena Melinda patří mezi velké fanoušky meditace. Není tedy divu, že si oblíbili právě knihu Headspace Guide to Meditation and Mindfulness. Autor Andy Puddicombe v ní popisuje, jak se stal z vysokoškolského studenta buddhistickým mnichem a jak následně založil populární meditační aplikaci Headspace. Meditace podle Gatese patří mezi skvělé způsoby, jak se navrátit k pravému já a odpočinout si tak od požadavků, které na člověka klade společnost.

No items found.