Dálniční známka Rakousko - cena v roce 2024

Zkrátit si cestu na dovolenou do Chorvatska, zajet si na víkend zalyžovat nebo na horskou túru k alpským sousedům - pokud se rozhodnete využít rakouské dálnice a rychlostní silnice, počítejte s nutností pořízení jejich dálniční známky. Jaké jsou druhy, kde je koupit a na co si dát pozor?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
7/8/2022 10:00 AM

Kolik stojí rakouská dálniční známka?

Při cestě do zahraničí počítejte, že i u našich rakouských sousedů si budete muset koupit dálniční známku, pokud chcete ušetřit čas jízdou na jejich dálnicích a rychlostních silnicích. Stejně jako my mají tři typy dálničních známek, u kterých se cena liší podle délky doby jejich platnosti:

Platnost Cena v roce 2023 Cena v roce 2024
1 den - 8,60 eur
10 dní 9,90 eur 11,50 eur
2 měsíce 29,00 eur 28,90 eur
1 rok 96,40 eur 96,40 eur

Tyto ceny platí pro všechna osobní vozidla do hmotnosti maximálně 3,5 tuny.

U rakouské roční dálniční známky počítejte s platností ne 365 dní, jak je tomu u nás, ale dlouhých 14 měsíců od 1. prosince 2023 do 31. ledna 2025. Nezáleží tedy na tom, kdy si roční dálniční známku koupíte, bude vždy platná v tomto časovém rozmezí.

Srovnejte si tyto ceny s Českou dálniční známkou.

Kde si rakouskou dálniční známku koupit?

Rakušané mají zatím stále na výběr mezi elektronickou verzí dálničních známek a klasickými papírovými kupóny, které se lepí na čelní sklo. V prvním případě koupíte všechny typy elektronických dálničních známek na oficiálním internetovém e-shopu shop.asfinag.at nebo v bezplatné mobilní aplikaci Asfinag.

Vyberete mezi osobním vozidlem a motocyklem, zvolíte dobu platnosti, zadáte vaši SPZ a zemi registrace vozidla, a jako poslední vaši e-mailovou adresu. Následně zaplatíte online platební kartou, převodem na účet nebo přes portál PayPal. Platná elektronická dálniční známka je tímto vázaná na SPZ vašeho vozidla. Pro jistotu si ji můžete kdykoliv ověřit na zmíněném oficiálním e-shopu po zadání vaší SPZ.

Dejte si však pozor na začátek platnosti elektronických dálničních známek na 10 dní a 2 měsíce, u kterých začíná platnost nejdříve 18 dní po jejich zakoupení! Důvodem je právo spotřebitele odstoupit do 14 dnů od kupní smlouvy v případě nákupu přes internet. Proto vám e-shop vždy ukáže nejbližší začátek platnosti elektronické dálniční známky 18 dní od aktuálního dne, kdy ji kupujete. Pokud však nakoupíte známku jako podnikatel, můžete se tohoto práva vzdát a dálniční známka vám začne platit ihned.

Když se tedy spontánně rozhodnete udělat si výlet do Rakouska, kupte si jednoduše papírovou dálniční známku. Všechny tři typy “die Vignette“ mají pro tento rok meruňkovou barvu a jednoduše je zakoupíte na všech čerpacích stanicích v Rakousku, ale také na českých příhraničních čerpacích stanicích nebo v prodejní síti ÚAMK (Ústřední automotoklub ČR), případně ve vybraných směnárnách u hranic s Rakouskem.

Kam si rakouskou papírovou dálniční známku nalepit?

Když si pořídíte papírovou dálniční známku v Rakousku, musíte si ji v případě osobního vozidla nalepit na viditelné místo na čelní sklo buď doprostřed nahoru pod vnitřní zpětné zrcátko nebo do levého horního rohu u řidiče. V případě motocyklu se doporučuje nalepení na nádrž nebo přední vidlici, dálniční známka nalepená na kufru motorky není platná.

Ať už máte jakýkoliv druh vozidla, dálniční známku nalepte před vjezdem na rakouské dálnice a rychlostní silnice. Zapomenutí nalepení dálniční známky nebo její špatné umístění pro vás může znamenat tučnou pokutu, protože tím pádem není dálniční známka platná. Také je dobré si schovat podkladový kupón pro případnou kontrolu.

Jak z názvu vyplývá, elektronická dálniční známka se nikam nelepí. Kamery a video zařízení na rampách přes silnice samy automaticky rozpoznají vaši SPZ a najdou vás v databázi platných dálničních známek.

Doplňkové mýtné

Přestože máte správně nalepenou papírovou dálniční známku nebo zakoupenou elektronickou verzi online, na některých vybraných úsecích (zejména v tunelech) rakouských dálnic a rychlostních silnic budete muset zaplatit dodatečné mýtné za průjezd. Jedná se zhruba o desítku tunelů a úseků dálnic a rychlostních silnic. Aktuální přehled všech úseků a vybíraných poplatků najdete na webových stránkách rakouské mýtné správy asfinag.at. Jsou to:

  • A9 Pyhrnská dálnice mezi exitem Spital/Pyhrn a exitem Ardning a mezi exity St. Michael a Übelbach.
  • A10 Taurská dálnice v úseku mezi exitem Flachau a exitem Rennweg.
  • A11 Karawankská dálnice v úseku mezi exitem St. Jakob im Rosental a státní hranicí v Karawankském tunelu.
  • A13 Brennerská dálnice: celá dálnice A13 podléhá úsekovému mýtnému.
  • S16 rychlostní silnice Arlberg: mezi exitem St. Anton am Arlberg a exitem Langen am Arlberg.

Mýtné v rozmezí od 6 do 13 eur můžete zaplatit hotově nebo platební kartou na místě v mýtné bráně nebo využít služby Digital section toll, ve které předem zaplatíte poplatek za vybraný úsek a následně mýtná brána pouze načte vaši SPZ a vy v klidu projedete bez čekání.

Výše pokut ‍

Jak již bylo zmíněno výše, za špatně nalepenou či vůbec nenalepenou dálniční známku vám hrozí pokuta stejně jako byste ji vůbec neměli. Při chycení silniční kontrolou na místě zaplatíte 120 eur, ve správním řízení se ale výsledná pokuta pohybuje od 300 do 3 000 eur. Jízda bez dálniční známky v Rakousku vás tak může vyjít pěkně draho.

No items found.