Do jakých podílových fondů investovat v roce 2020

Hledáte podílový fond, který by dobře zhodnotil vaše peníze a zároveň se obešel bez většího kolísání? Prošli jsme nabídku podílových fondů a vybrali pro vás ty nejlepší fondy s nízkým rizikem, dlouhodobě vysokým výnosem a stabilní společností v zádech.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Kde investovat
27/5/2020 2:00 AM

Podílových fondů je na trhu velké množství a není lehké se v jejich nabídce zorientovat. Navíc platí, že čím vyšší mají zhodnocení, tím vyšší poplatky musí investor zaplatit. Proto jsme prozkoumali nabídku na našem trhu a vybrali z ní ty nejlepší fondy, které mají vysoké zhodnocení a zároveň nízké poplatky.

Jakým způsobem jsme vybírali ty nejlepší podílové fondy?

Každý podílový fond, který se dostal do našeho výběru, musí být nejen výhodným, ale i spolehlivým produktem. Musí tedy splňovat všechna tato kritéria:

  • historické zhodnocení ve výši minimálně 3 % p.a.
  • minimálně 5 let na trhu
  • záruka silné a stabilní finanční instituce
  • nízký poplatek
  • nízká kolísavost hodnoty a stabilní výkonnost

Které podílové fondy vyhrály?

1. J&T Money

Fondem, který plně odpovídá našim kritériím a dlouhodobě se ukazuje jako jeden z nejlepších na českém trhu, je podílový fond J&T Money. Stojí za ním J&T Banka, což je stabilní a prověřená finanční instituce. Co byste o něm měli vědět?

  • jeho historické zhodnocení je 3,61 % p.a. (již po odečtení poplatků)
  • vstupní poplatek je 0,8 %
  • správcovský poplatek je 1 % p.a.
  • funguje již od roku 2012
  • už pětkrát získal mezi smíšenými fondy ocenění Investice roku, naposledy v roce 2019
  • minimální vstupní investice je pouhých 300 Kč
Graf ukazující stabilní a vysoké zhodnocení fondu J&T Money od J&T Banky.
Vývoj zhodnocení fondu J&T Money.

Na jak dlouho je dobré investovat do J&T Money?

J&T Money investuje převážně do dluhopisů, které představují velmi malé riziko. Protože je tento fond vhodný i pro začátečníky, minimální investiční horizont je nastaven na 1 rok. Ideální doba, na jakou byste měli do fondu investovat, je pak 1 až 3 roky. 

Do čeho J&T Money investuje?

Jak už bylo zmíněno, fond J&T Money investuje především do dluhopisů. To jsou cenné papíry, které používají firmy pro svůj rozvoj. Vydají dluhopisy s určitou dobou splatnosti a úrokem, které si od nich koupí investor s tím, že v uvedené době splatnosti se mu peníze vrátí a přibude k nim ještě daný úrok.

J&T Money do svého portfolia zařazuje firmy jako Sazka Group nebo energetická skupina EPH, která patří jednomu z nejbohatších Čechů Danielovi Křetínskému. Patří sem tedy jen silné a stabilní firmy.

Závěr

Fond J&T Money v sobě spojuje nízkou kolísavost s vysokým výnosem, který činí historicky v průměru pěkných 3,61 % ročně. To je zároveň mnohem vyšší zhodnocení, než by vám nabídnul spořicí účet. Investovat navíc můžete už od 300 Kč a klidně jen na jediný rok, je tedy skvělým odrazovým můstkem pro začínající investory.

2. J&T Bond

Jediným dalším fondem, který byl schopen splnit naše kritéria, je fond J&T Bond. Jaká jsou základní fakta o něm?

  • jeho historické zhodnocení je 3,90 % p.a. (již po odečtení poplatků)
  • vstupní poplatek jsou 2 %
  • správcovský poplatek je 1 % p.a.
  • funguje již od roku 2011
  • v roce 2017 získal ocenění Investice roku mezi smíšenými fondy
  • minimální vstupní investice je pouhých 300 Kč
Graf ukazující vysoké zhodnocení fondu J&T Bond od J&T Banky.
Vývoj zhodnocení fondu J&T Bond.

Na jak dlouho je dobré investovat do J&T Bond?

J&T Bond také investuje do dluhopisů, tentokrát však střednědobých. Minimální investiční horizont je tak nastaven na 3 roky a je vhodný pro ty z vás, kdo hledají několikaletou spolehlivou investici.

Do čeho J&T Bond investuje?

J&T Bond investuje do dluhopisů pečlivě vybraných firem, jako jsou Kellnerova finanční skupina PPF nebo realitní společnosti CPI Property Group. Fond zařazuje domácí i zahraniční firmy působící v různých odvětvích, máte tedy jistotu, že jeho portfolio je dostatečně diverzifikované a investiční riziko je tím pádem poměrně malé.

Závěr

Fond J&T Bond má historicky skvělé zhodnocení, které dosahuje v průměru 3,90 % a za dobu existence fondu se v něm nevyskytují výraznější výkyvy. Díky nízké vstupní investici ve výši pouhých 300 Kč je J&T Bond vhodný i pro začátečníky, kteří hledají dlouhodobější investici.

Mám investovat raději do J&T Money, nebo do J&T Bond?

Chybu určitě neuděláte ani s jedním z těchto fondů, pokud ale váháte, dovolíme si několik malých doporučení:

  • Fond J&T Money je ideální pro úplně začátečníky, ale také pro investory, kteří nemají rádi výkyvy. Má totiž sice nepatrně nižší výnos než J&T Bond, zároveň má ale i nižší kolísavost. Takovému typu investora bude zároveň vyhovovat i krátký investiční horizont.
  • Fond J&T Bond je pak lákavý pro investory, kteří již mají s investicemi nějakou zkušenost a touží po vyšším výnosu. Je také nutné počítat s tím, že do fondu J&T Bond vkládáte peníze minimálně na 3 roky.

A pokud se i přesto nemůžete rozhodnout, zkuste to jako my – zkrátka rozdělte částku, kterou chcete investovat, mezi oba fondy. Každý z nich vám přinese pěkné zhodnocení s malým rizikem.

Jak jsou na tom ostatní podílové fondy?

Zkoumali jsme také další nízkorizikové podílové fondy. U většiny z nich je sice nízký poplatek, ale zároveň se vyznačují zcela nezajímavým zhodnocením. Tady je několik příkladů:

  • Sporoinvest

Konzervativní fond Sporoinvest vzniknul roku 1996 a od svého založení dosahuje průměrného ročního výnosu 2,69 %. Roční poplatek za správu investice je 0,45 % a je již zahrnut v uvedeném výnosu.

  • ČSOB Dluhopisový

Dluhopisový podílový fond od ČSOB s nízkým rizikem funguje již 30 let. Má zcela přijatelný roční poplatek ve výši 0,65 %, jeho výnos je však po odečtení tohoto poplatku jen 1,59 % za rok. 

  • Optimum

Fond Optimum byl založen v roce 2015 pro střednědobé až dlouhodobé investice. Jeho průměrný roční výnos po odečtení správcovského poplatku, který dosahuje 0,7 % za rok, je pouhých 1,24 %.

Jak můžete vidět, fondy J&T Money a J&T Bond jsou se svým zhodnocením 3,61 % a 3,90 % ročně skutečně nejvýhodnějšími nízkorizikovými fondy, které momentálně na našem trhu najdete.

No items found.