Investování do nemovitostí v Česku: Nyní je ten správný čas

V posledních letech se ceny nemovitostí v Česku pohybovaly na historických maximech. Avšak v prvním čtvrtletí roku 2022, dosáhly svého vrcholu a od té doby klesají. Tato situace přináší jedinečnou příležitost pro kupující, ať už hledají vlastní bydlení nebo hledají příležitost pro investici.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
24/6/2023 12:16 PM

Současná situace na trhu nemovitostí v Česku

Ceny nemovitostí v Česku začaly klesat po dosažení svého vrcholu v prvním čtvrtletí roku 2022. Nejvýraznější pokles zaznamenaly starší byty, rodinné domy a nemovitosti určené k individuální rekreaci. Naproti tomu, ceny novostaveb zatím víceméně stagnují, developeři se snaží zatraktivnit nabídku například dotovanou hypotékou nebo přidáním kuchyňské linky či jiného vybavení zdarma.

Současný cenový pokles na trhu nemovitostí přináší řadu zajímavých příležitostí k nákupu. Nabídka je oproti předchozím rokům výrazně pestřejší, kupujících je méně a prodávající jsou nuceni slevit ze svých cenových požadavků. I přes vysoké úrokové sazby, nákup na hypotéku může dávat finanční smysl, pokud zohledníme nižší ceny nemovitostí.

Graf vývoje ceny bytů za m2

Vývoj cen bytů v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji, zdroj: Bezrealitky a Maxima

Co je investiční nemovitost?

Investiční nemovitost je nemovitost, která je pořízena primárně jako nástroj pro generování příjmů nebo zhodnocení kapitálu, nikoliv jako osobní obydlí. Tyto nemovitosti mohou být velmi rozmanité - mohou to být například byty, rodinné domy, kancelářské budovy, obchodní prostory, nebo i pozemky.

V kontextu dřevostaveb se investiční nemovitost může vztahovat na jakoukoliv nemovitost postavenou převážně z dřeva, která je určena k výdělečným účelům. Takovéto nemovitosti mohou mít několik výhod. Dřevostavby jsou obecně rychlejší a levnější na výstavbu než konvenční zděné domy. Dřevo také poskytuje vynikající tepelnou izolaci, což může snížit náklady na vytápění a chlazení. Dále může být dřevostavba atraktivní pro nájemníky hledající ekologické a udržitelné bydlení.

Výnosy z investiční nemovitosti mohou pocházet z různých zdrojů. Jedním z nich je příjem z pronájmu. Majitelé nemovitosti mohou pronajímat svou nemovitost nájemníkům a získávat tak pravidelný příjem. Tento příjem může pomoci pokrýt náklady na údržbu nemovitosti, splácení hypotéky, daně z nemovitostí a další související výdaje.

Druhým zdrojem výnosu je zhodnocení kapitálu. V průběhu času mohou ceny nemovitostí růst, což může vést k zisku z prodeje nemovitosti. Tento zisk, známý také jako kapitálový zisk, je rozdíl mezi nákupní cenou nemovitosti a cenou prodejní.

Investiční nemovitost je nemovitost, která je zakoupena s primárním záměrem generovat příjem nebo kapitálový růst, nikoli jako primární bydlení. Tato nemovitost může být financována z vlastních zdrojů, pomocí hypotéky, nebo kombinací obou možností. Je důležité si uvědomit, že investice do nemovitostí může mít různé formy a může se vztahovat na různé typy nemovitostí, včetně dřevostaveb​1.

Důvody pořízení investiční nemovitosti jsou různé. Například rodiče mohou v budoucnu přenechat byt či rodinný dům svým dětem, nebo mohou nemovitost po odchodu do důchodu prodat a zlepšit si tak své finanční postavení. Investice do nemovitostí je tedy možnou variantou, jak si našetřit na důstojný důchod​1.

Investice do dřevostaveb je specifický segment trhu s nemovitostmi, který může nabídnout řadu výhod. Bohužel, nebylo možné najít konkrétní informace o dřevostavbách jako formě investice v České republice. Bylo by vhodné se pro více informací obrátit na odborníka na nemovitosti nebo realitního makléře.

Historický vývoj cen nemovitostí v Česku

V České republice dosáhly ceny nemovitostí svého vrcholu v prvním čtvrtletí roku 2022. Od té doby ceny klesají, což představuje příležitost pro kupující získat nemovitost za výhodnější cenu. Nejvýraznější pokles mají za sebou starší byty, rodinné domy a také nemovitosti sloužící k individuální rekreaci, zatímco u nových staveb ceny víceméně stagnují​​. Podle Miroslava Majera, CEO hyponamiru.cz, současný cenový pokles na trhu nemovitostí přináší řadu zajímavých příležitostí k nákupu, a to i přes vysoké úrokové sazby hypoték​​.

Dlouhodobý růst cen nemovitostí

Ceny nemovitostí v České republice dlouhodobě rostou. Od roku 1998 do konce roku 2019 zdražily byty v průměru 4,25krát a ani pandemické roky 2020 a 2021 nebyly výjimkou, kdy ceny nemovitostí vzrostly o další desítky procent. Historicky se ukázalo, že investice do nemovitostí může být účinným nástrojem pro ochranu rodinných úspor před inflací. Nicméně, jako u každého trhu, i trh nemovitostí je vystaven cyklickým výkyvům. Například v roce 2008 přišla světová finanční krize a ceny bytových nemovitostí v Česku do konce roku 2009 klesly o zhruba 18 procent, zatímco ceny rodinných domů klesaly méně, pouze o 4,6 procenta.

Aktuální příležitosti na trhu

V současné době prochází český realitní trh korekcí. Hlavním důvodem jsou vysoké úrokové sazby hypoték, které se pro řadu žadatelů staly při současných cenách nemovitostí nedostupné. Za uplynulý rok klesaly ceny nemovitostí v rozmezí 5 až 17 procent, přičemž samozřejmě vždy záleželo na lokalitě, technickém stavu a velikosti nemovitosti. Očekává se pokračující pokles cen, protože poptávka po nemovitostech zůstane velmi nízká. Tento trend může přinést řadu zajímavých příležitostí pro investory, kteří mají kapitál a jsou připraveni čelit vysokým úrokovým sazbám. Pokles cen nemovitostí může také přinést příležitosti pro ty, kteří si chtějí pořídit svůj první dům nebo byt, pokud jsou schopni zvládnout vysoké úrokové sazby. 

Vzhledem k aktuální situaci v letošním roce 2023, je nesmírně důležité sledovat trh a průběžně hodnotit své investiční strategie. Investice do nemovitostí může být stále přitažlivou volbou pro ty, kdo hledají dlouhodobou investici a jsou ochotni čelit krátkodobým výkyvům na trhu. Výrazný pokles cen nemovitostí může také znamenat, že nyní je vhodná doba pro nákup, pokud máte k dispozici kapitál a jste připraveni na potenciální rizika.

Přestože v současné době převládá na trhu určitá nejistota, mnoho expertů stále věří v dlouhodobý potenciál realitního trhu. I přes krátkodobé výkyvy a náročné ekonomické podmínky, historický vývoj ukazuje, že investice do nemovitostí má tendenci dlouhodobě překonávat inflaci a chránit tak rodinné úspory před znehodnocením

Autor: David Web, Foto

No items found.