Kolik stojí let balónem v roce 2024

Proletět se v oblacích nad nádhernou krajinou v horkovzdušném balónu je snem mnoha lidí, zároveň se nejedná o zážitek, který by vás finančně zruinoval. Kolik tedy za klasický vyhlídkový let balónem zaplatíte a na co se můžete těšit po jeho koupi?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
2/1/2023 11:13 PM

Cena vyhlídkového letu balónem

Takový vyhlídkový let horkovzdušným balónem je zážitkem, na který jen tak nezapomenete. Když se budete probírat různými nabídkami na lety balónem, ihned si všimnete, že si můžete vybrat z několika typů letů. Ať už podle času (ráno - východ slunce, přes den, večer - západ slunce, v noci), velikosti balónu a počtu pasažérů, podle destinace (ve vašem regionu, v Tatrách, v Alpách) nebo privátnosti letu (pro rodinu/pro pár nebo s dalšími pasažéry), výsledná cena se bude lišit v řádu tisíců a někdy až desetitisíců korun.

Na kolik vás tedy v průměru vyhlídkový let horkovzdušným balónem vyjde? Nejčastěji narazíte na cenu od 4 000 Kč za osobu za klasický vyhlídkový let, pokud máte štěstí na akční nabídku, může se cena snížit na 3 000 Kč. V případě, že byste rádi soukromý let balónem pro vás a vašeho partnera/partnerku, rodinu nebo kamarády, zaplatíte za celý let od 18 000 Kč. Přelety hor jako například slovenských Tater stojí kolem 5 000 Kč za osobu, za přelet Alpských vrcholků zase dáte zhruba 8 500 Kč

Nabídek je poměrně dost, každý si tedy jistě najde svůj vysněný vyhlídkový let balónem. Existují dokonce gastronomické lety balónem, kde si můžete vychutnat večeři o několika chodech přímo během letu a užívat si jedinečné výhledy, nebo expediční lety trvající vícero dní. Vyhlídkový let balónem můžete také někomu darovat v podobě voucheru, který může uplatnit podle svých časových možností.

Průběh vyhlídkového letu balónem

A na co se můžete po zakoupení letu balónem těšit? Nejprve se sejdete s pilotem a dalšími pasažéry na určené louce, kde vás seznámí s průběhem letu, bezpečnostními pravidly a zodpoví jakékoliv vaše otázky. Následně budete přihlížet samotnému rozbalení a nafukování balónu (případně se můžete i zapojit do příprav), což už je samo o sobě unikátním zážitkem. Pravděpodobně vás překvapí svou velikostí, zblízka bude vypadat ještě mohutnější, než jste si kdy mysleli.

Jakmile je vše připraveno k letu, nasednete všichni do proutěného koše a vyrážíte do nebe. Počet pasažérů se bude odvíjet od velikosti horkovzdušného balónu, nejčastěji však budete v počtu mezi 10 a 20 lidmi. V případě soukromého letu máte koš jenom pro sebe spolu s pilotem. Samotný vyhlídkový let trvá obecně hodinu, kdy vystoupáte do výšky 150 až 300 metrů nad zemí, maximálně však do 500 metrů. Po celou dobu se řiďte instrukcemi pilota, můžete fotit nebo se jen tak kochat nádhernou krajinou.

Ke konci letu pilot začne hledat vhodné místo na přistání někde na poli či louce. Po přistání často následuje slavnostní přípitek a všichni pasažéři dostanou pamětní list, že úspěšně absolvovali let balónem. Můžete pomoci s opětovným zabalením balónu a veškeré techniky, poté vás však čeká odvoz doprovodným vozidlem zpět na startovní místo odletu. 

No items found.