Indický miliardář Azim Premji věnoval 170 miliard korun na charitu

Druhý nejbohatší Ind Azim Premji se rozhodl věnovat akcie své společnosti Wipro v hodnotě více než 7,5 miliardy dolarů (v přepočtu asi 170 miliard korun) vlastní nadaci Azim Premji Foundation. Jedná se nepochybně o největší jednorázový dar, jaký byl kdy v Indii dosud uskutečněn. Zároveň jde o jeden z nejštědřejších příspěvků v historii.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2021 1:00 AM

Druhá nejlidnatější země na světě s více než jednou miliardou obyvatel se mimo jiné potýká se sociálními problémy a miliony Indů žijí v chudobě. Na to se snaží upozorňovat Azim Premji, jeden z největších filantropů na světě. Hodnota majetku štědrého indického miliardáře se podle americké společnosti Bloomberg pohybuje okolo částky vyšší než 18 miliard dolarů, tedy asi 414 miliard korun. Jeho technologická společnost Wipro čítá více než 160 tisíc zaměstnanců a pomáhá tak úspěšně stimulovat indickou ekonomiku.

Premji už na charitu věnoval miliardy dolarů

Třiasedmdesátiletý miliardář Premji během posledních let přispěl na svou nadaci Azim Premji Foundation dohromady již více než 21 miliard dolarů (asi 483 miliard korun). Nyní se tento bohatý Ind rozhodl své nadaci jednorázově věnovat obrovskou sumu peněz, a to rovnou 7,5 miliardy dolarů.

Premji tak podpořil výzvu Giving Pledge, kterou kdysi založil Bill Gates, zakladatel softwarového gigantu Microsoft, spolu s Warrenem Buffettem, legendárním investorem a třetím nejbohatším člověkem na světě. Cílem výzvy je přesvědčit úspěšné a bohaté lidi, aby svůj majetek věnovali na dobročinné účely.

No items found.