“Nezasloužím si svůj majetek. Měl bych na daních platit mnohem víc,” říká Bill Gates

Bill Gates, zakladatel společnosti Microsoft a druhý nejbohatší člověk na světě, nedávno uvedl, že by podle něj bylo správné, kdyby na daních odváděl mnohem větší částku. Dodal, že značně větší daně by měla americká vláda vyžadovat i od dalších zámožných lidí.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2021 1:00 AM

„Na daních jsem zaplatil víc než kdokoli jiný. Nicméně si myslím, že by vláda měla po lidech jako jsem já, požadovat mnohem vyšší částky při placení daní,“ řekl Gates při rozhovoru s Fareedem Zakariou pro CNN. „Nezasloužím si svůj majetek. Nikdo z nás. Přišli jsme k němu díky štěstí, správnému načasování a dobrým kontaktům. Já sám jsem odvedl tvrdou práci a myslím si, že software je velkým přínosem pro společnost. Nicméně i já jsem profitoval z dalších faktorů,“ myslí si Gates. Americký miliardář údajně zaplatil na daních více jak deset miliard dolarů, v přepočtu 226 miliard korun. Jeho majetek v současné době převyšuje částku 91 miliard dolarů (asi dva biliony korun).

Miliardář a filantrop Bill Gates.

Gatesovy výroky jsou reakcí na daňovou reformu

Gates se tak přímo vyjádřil k daňové reformě ve Spojených státech, jež obsahuje zásadní změny legislativy. Reforma například snižuje daňovou sazbu pro podniky z dosavadních 35 procent na 21 procent. Zámožný podnikatel je proti tomu, aby bohatší lidé získávali mnohem větší množství výhod než střední třída či chudí lidé. S Gatesem souhlasí i další američtí miliardáři.

Na konci loňského roku všichni společně zaslali americkému Kongresu dopis se žádostí na zákonodárce, aby zamezili snižování daní nejbohatším. Obávají se především toho, že daňová reforma pouze prohloubí už tak velkou nerovnost, která v zemi panuje. Pod výzvu se vedle Gatese podepsal například i investor a filantrop Warren Buffett nebo zakladatel služby Netflix Reed Hastings.

No items found.