Optimum - vyplatí se do něj investovat?

Optimum je podílový fond České spořitelny, do kterého investoři vložili již 13 miliard korun. Jestli se do něj vyplatí investovat i vám zjistíte v našem článku, kde jsme pro vás shrnuli nejdůležitější informace o fondu.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Kde investovat
8/1/2021 1:00 AM

Podílový fond Optimum od České spořitelny byl založen roku 2015 a kombinuje v sobě investice do dluhopisů s dynamičtějšími investicemi do akcií či nemovitostí. Měl by tak představovat fond s vyváženou mírou rizika a atraktivního zhodnocení.

druh fondu:smíšený
měna:CZK
rok založení fondu:2015
vstupní poplatek:1 %
správcovský poplatek:0,7 % p.a. z investované částky
historické zhodnocení:0,33 % % p.a. (již po odečtení poplatků)
nainvestováno:více než 13 miliard korun
investiční horizont:3 roky a déle
investiční riziko:3 (stupnice 1 až 7)
minimální investice:300 Kč

Do čeho Optimum investuje?

Optimum je smíšený fond, investuje tedy do dluhopisů, akcií i nástrojů peněžního trhu. Asi 75 % investic však směřuje právě do dluhopisových a peněžních trhů, které představují poměrně nízké riziko.

Dlouhodobá výkonnost fondu Optimum

Od založení dosahuje fond Optimum poměrně nízkého historického zhodnocení 0,33 % ročně a za poslední 3 roky je to pak v průměru dokonce -0,05 %. Je ale nutné podotknout, že na současné historické zhodnocení má vliv mimo jiné propad za poslední rok, kdy se projevilo rozšíření covid-19 a s ním spojená krize.

Hodnota akcií, do kterých fond také investuje, se kvůli této krizi totiž propadla téměř o třetinu. Přitom ještě před pandemií coronaviru se zhodnocení pohybovalo převážně v kladných číslech, jak můžete vidět tady:

  • 2016: 0,96 %
  • 2017: 2,38 %
  • 2018: -3,51 %
  • 2019: 7 %

Poplatky u fondu Optimum

Česká spořitelna si za správu fondu Optimum účtuje dva základní poplatky:

  • vstupní poplatek: 1 % z počáteční investice
  • správcovský poplatek: 0,7 % p.a. z investované částky

Zmíněné poplatky jsou již započítány v historickém zhodnocení. Zda jsou ale nastaveny rozumně, to musíme posoudit v poměru k historickému zhodnocení - zvláště pak poplatek správcovský, který má přímý vliv na roční výnos. Vzhledem k tomu, že historické zhodnocení bez zahrnutých poplatků nedosahuje ani 1 % ročně, je každoroční poplatek ve výši 0,7 % velmi vysoký.

Rizikovost a doporučený investiční horizont

Rizikovost fondů je možné vyjádřit číselně na stupnici od 1 do 7, od nejméně rizikového po velmi rizikový. Optimum má jakožto smíšený fond rozložené riziko, a tak patří k méně rizikovým fondům. Spadá tedy pod číslo 3. Investiční horizont pak označuje dobu, na kterou je doporučeno do daného podílového fondu investovat, abyste dosáhli uspokojivého výnosu. Protože fond Optimum může mírně kolísat, doporučený investiční horizont je stanoven na 3 roky a více.

Jaká je minimální výše investice a jak do fondu investovat?

Do Optimum můžete investovat už od pouhých 300 Kč. Je to navíc velmi snadné - stačí si u České spořitelny otevřít účet a přímo na pobočce nebo v internetovém bankovnictví George si poté zvolit, kolik peněz a do jakého podílového fondu chcete investovat. Vstupní investice pak bude převedena do fondu přímo z vašeho účtu.

No items found.