Kolik stojí Pokémon karty v roce 2024

Pokémoni jsou roztomilé příšerky, které si většina lidí pamatuje z animovaného seriálu pro děti, který pravidelně běžel v televizi. Opravdové fanoušky ale více nadchla sběratelská hra s Pokémon kartami, které mohou různě měnit, vylepšovat a dokupovat. Kolik peněz taková Pokémon karta stojí?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
9/1/2023 11:03 PM

Cena Pokémon karet

Pokémoni jsou známí především jako dětský animovaný seriál, v němž hlavní představitelé chytají “pokémony” (zkratka pro “pocket monsters”), unikátní kapesní příšerky, které mají různé nadpřirozené schopnosti. Kromě seriálu však existuje také videohra, komiks a sběratelská karetní hra Pokémoni, ve které hráči používají své nasbírané karty s vybranými Pokémony.

A kolik takové Pokémon karty stojí? Při bližším průzkumu zjistíte, že nezáleží pouze na typu karty, ale na celé řadě dalších parametrů, které cenu znatelně ovlivňují. Patří mezi ně především hratelnost karty (šíře uplatnění v rámci balíčku), její vzácnost (kolik jich bylo vydáno a kdy) a stav (vybledlost, ošoupanost), dále ale také obrázek Pokémona na kartě, jméno Pokémona (nejoblíbenější je tradičně Pikachu, Charizard a Eevee) a jazyk karty (nejčastěji angličtina). Posledním kritériem, které může s cenou karty zamávat, je, zda je foilová (blyštivá) či nikoliv.

Obecně se tedy dá říci, že Pokémon kartu pořídíte od 120 do 10 000 Kč, kdy záleží na výše popsaných parametrech a na tom, jak velcí sběratelé Pokémon karet jste a kolik jste za ně ochotni zaplatit. Vzhledem k velmi vysoké finanční hodnotě některých Pokémon karet je si je sběratelé často chrání ochranným obalem a ukládají si je do karetního alba, mají tak jistotu, že se nepoškodí, nevyblednou nebo jinak neznehodnotí.

Karetní hra Pokémoni

A teď k samotné karetní hře Pokémon a jejím pravidlům. Jedná se o sběratelský typ karetní hry, kdy ji hrají 2 hráči proti sobě, každý s balíčkem 60-ti karet (z nich maximálně 4 karty jednoho jména). Cílem hry je porazit 6 protihráčových Pokémonů a tak zvítězit. Kromě samotných karet jsou ke hře potřeba také žetony značící zranění Pokémonů, mince nebo kostka pro házení během hry a herní podložka, která sice není nezbytná, ale zlepšuje přehlednost hry.

Také si musíme představit jednotlivé typy karet, které se dají rozdělit do 3 kategorií: Pokémoni, energie, trenéři. Karty s Pokémony mají tři varianty - základní fáze, evoluční fáze prvního stupně a evoluční fáze druhého stupně. Pokémon v evoluční fázi má stejné funkce jako v té základní, pouze v silnější a vylepšené formě, jinými slovy můžete své Pokémony vyvíjet od základní fáze do evoluční fáze druhého stupně.

Karty energie vašim Pokémonům dodávají, jak název napovídá, energii na útoky. Těchto karet můžete mít v balíčku neomezené množství a použít je jednou za kolo na jednoho svého Pokémona. Ten následně získá dodatečné schopnosti podle počtu energie na dané energetické kartě.

Posledním typem jsou karty trenérů, které mají své vlastní specifické efekty a uplatnění, často je můžete použít pouze jednou a následně dát do odhozených karet. Pomáhají hráčům taktizovat a měnit podmínky v průběhu hry. Dají se rozdělit do 3 poddruhů: supporter (podpůrná síla, použití jednou za kolo), item (neomezené použití za kolo) a stadium (bitevní aréna, použití jednou za kolo).

Když si tedy vše pro Pokémon hru připravíte se svým spoluhráčem, hodíte si mincí, abyste určili, kdo začíná. Následně si každý z vrchu svého vlastního zamíchaného balíčku vezme 7 karet a z nich vyloží na stůl svého prvního aktivního Pokémona v základní fázi lícem dolů, aby ho oponent neviděl. Pokud by se stalo, že v 7 vytažených kartách nemáte žádného základního Pokémona na vyložení, znovu zamícháte karty a líznete si z nich nových 7 karet, protihráč si může vzít jednu kartu navíc ze svého balíčku.

Následně oba vykládáte z ruky další základní Pokémony na “lavičku”, stále lícem dolů, může jich být až 5. Potom znovu oba hráči vezmete horních 6 karet z balíčku a dáte je lícem dolů bokem, jedná se o tzv. prize karty (karty odměn) - vezmete si jednu při poražení každého protihráčova Pokémona.

Po vyložení všech karet oba odhalíte své aktivní Pokémony a ty na lavičce otočením lícem nahoru, tím hra oficiálně začíná. Každé kolo se střídáte ve hře, kdy si vezmete jednu kartu z balíčku a můžete vyvíjet Pokémony, dávat jim energie a trenéry a útočit na oponentova aktivního Pokémona. Při zranění Pokémona na jeho kartu položíte žetony zranění, které udávají, kolik životů ztratil, ty se sčítají za všechna kola, dokud není Pokémon poražen. Během protivníkova kola nemůžete dělat nic kromě nahrazení svého poraženého aktivního Pokémona jiným z lavičky.

Takto hra pokračuje, dokud nedojde k jedné z následujících situací a hra končí. Buď získáte všech 6 prize karet a vyhráváte hru, jelikož jste porazili 6 oponentových Pokémonů, nebo vyřadíte protihráčova aktivního Pokémona v okamžiku, kdy nemá na lavičce připravené žádné další a nebo protihráčovi dojdou karty z jeho balíku a tím hru prohrává. Délka hry vždy záleží nejen na Pokémon kartách, ale také na strategiích hráčů a může trvat klidně i několik hodin.

No items found.