Touto krátkou básní se uklidňuje investor Warren Buffett, když na trzích zavládne panika

V posledních týdnech někteří analytici a investiční odborníci varují, že se blíží další ekonomická krize. Nasvědčuje tomu i aktuální výprodej na akciových trzích, kdy například největší akciový index Dow Jones je na nejnižších úrovních za rok 2018. Miliardář a investor Warren Buffett má však pro všechny jednu radu, se kterou se svěřil webu CNBC. Buffett všem doporučuje, aby se uklidnili a přečetli si báseň "Když" od Rudyarda Kiplinga.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2021 1:00 AM

Buffett Kiplingovu báseň použil už v roce 2017, kdy několik jejích veršů poslal akcionářům jeho investiční firmy Berkshire Hathaway:

Když bezhlavost svým okem klidně měříš, ač tupen, sám že nejsi bezhlavý,
když čekat znáš, ba čekat beze mdloby,
když hloubat znáš a dovedeš přec žít,
když, podezříván, pevně v sebe věříš,
pak pán, pak vítěz na širé jsi zemi.

v originále:

If you can keep your head when all about you are losing theirs ...
If you can wait and not be tired by waiting ...
If you can think – and not make thoughts your aim ...
If you can trust yourself when all men doubt you ... Yours is the Earth and everything that's in it.

Buffett věří, že ve verších se skrývá podstata investování

Podle Buffetta je v těchto verších obsazena celá podstata akciového trhu a toho, jak by se na něm lidé měli chovat. Buffett věří, že poklesy jsou na trzích běžné a nejsou něčím, co by mělo investory znepokojovat. Podle něj je potřeba chovat se trpělivě a nenechat se zbytečně ovládnout hysterií a panikou. Jako příklad dává svou firmu Berkshire Hathaway: "V oboru investování se pohybujeme 53 let a hodnotu naší firmu jsme vybudovali díky tomu, že naše výdělky reinvestujeme. Z krátkodobého pohledu akcie Berkshire čtyřikrát utrpěly opravdu velké poklesy (mezi lety 2008 a 2009 ztratily akcie Buffettovy firmy 50 % hodnoty), ale pokud se na to díváme v dlouhodobém horizontu, tak akciové trhy prokazatelně nabízejí zajímavé zhodnocení majetku."

Buffett se investování věnuje už od mládí a díky svému pragmatickému přístupu a citem pro dobrý obchod si od ostatních investorů vysloužil přezdívku "Věštec z Omahy". Jeho majetek odhadován na 81 miliard dolarů, což z něj dělá třetího nejbohatšího člověka na světě.

No items found.