5 zajímavostí o podnikateli Elonu Muskovi

Elon Musk pro mnohé symbolizuje nejtalentovanějšího vizionáře dneška. Svět technologií poprvé dobyl se společností PayPal, kterou spoluzaložil a úspěšně prodal. Vydělané peníze pak investoval do rozvoje firem Tesla a SpaceX, které mají za cíl změnit svět automobilové a vesmírné přepravy. Jaký je ale Elon Musk jako člověk? Jak vyrůstal a s jakými obtížemi se musel na své cestě za úspěchem potýkat?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2021 1:00 AM

Právě to zjistil web CNBC, který poodhalil několik faktů a zajímavostí z Muskova života. Některé vás možná překvapí!

1. Když byl mladý, chodil od domu k domu a prodával sladkosti

Elon Musk vyrůstal v Pretorii v Jihoafrické republice a protože nebyl z bohatých poměrů, musel se jako mladík pořádně otáčet. Musk přiznal, že se svým bratrem Kimbalem a jejich bratranci pravidelně obcházeli domy v okolí a prodávali čokoládové sladkosti, které doma vyrobili.

Výrobní cena jedné čokolády prý byla 50 centů, Musk je ale prodával za 10 dolarů, tedy za 20x vyšší cenu. V jednom z rozhovorů zavzpomínal: "Pořád jsem dostával otázku: 'Proč bych měl utratit 10 dolarů za čokoládu, kterou jste vyrobili za pár centů?' A já odpovídal: 'To abyste podpořili mladého podnikatele. A pravdou je, že pokud tu čokoládu nekoupíte, nebudete mít vůbec žádnou. A já vím, že si těch 10 dolarů můžete dovolit.'"  

2. Tvrdé dětství a šikana

Musk byl v jeho třídě nejmladším a nejmenším dítětem, a často tak dostával od spolužáků pořádnou nakládačku. Navíc  byl dítětem, které se příliš nedruží s ostatními a celé dny leží v knihách, takže to se spolužáky neměl vůbec lehké. Šikana byla prý tak tvrdá, že po několika bitkách musel dokonce do nemocnice.

Problém však trval jen do Muskových 15ti let, kdy Musk začal chodit na karate, judo a také na wrestling. "Během několika měsíců jsem se naučil bránit a pak jsem to všem tvrdě oplatil a choval se k nim tak, jako se oni chovali ke mně," zavzpomínal Musk v jednom z rozhovorů.

3. Jeho rodiče si mysleli, že je hluchý

Musk byl tak tichým a nekomunikativním dítětem, že si jeho rodiče chvíli mysleli, že je hluchý. Že to tak není zjistili až doktoři, ke kterým rodiče mladého Muska přivedli.

"Pak jsem pochopila, že má svůj vlastní svět. Měl ho v dětství a má ho i teď. Ale já ho v něm nechávám, protože vím, že v něm pracuje na nové raketě," řekla k tomu jeho matka v Muskově biografii.

4. Už jako mladý stavěl rakety

Že má Elon Musk velké technické nadání bylo jasné už během jeho dětství. Když jeho rodiče nebyli doma, potají si stavěl rakety.

"Součástí stavění bylo i pár explozí. Hodně jsem si o tom četl, experimentoval a dělal věci, které mě mohly zabít. Dodnes se divím, že mám všechny prsty," okomentoval své dobrodružné dětství Musk.

5. Ve 12ti letech naprogramoval vlastní počítačovou hru a prodal ji za 500 dolarů

V pouhých 12ti letech Musk vytvořil počítačovou hru "Blastar", která se odehrávala ve vesmíru. Zvládl to úplně sám a stačily mu k tomu vědomosti, které načerpal z knížek a odborných časopisů. Byť sám Musk říká, že to nic nebylo, a že hra byla triviální, Musk za hru inkasoval pěkných 500 dolarů, které mu zaplatila firma, která chtěla použít zdrojový kód hry pro své další tituly.

No items found.