10 nejdražších obrazů na světě

Tento text se zabývá přehledem neocenitelných uměleckých děl, která přesahují běžné finanční odhady a jsou považována za nejdůležitější kulturní a historické ikony. Díla jako Leonardo da Vinciho Mona Lisa, Van Goghova Hvězdná noc, Picassoova Guernica a další jsou zde prezentována s odhadovanými cenami, které reflektují jejich umělecký, kulturní a historický význam. Text také zahrnuje informace o umístění těchto děl a podrobně popisuje každé z nich, včetně kontextu jejich vzniku a vlivu, který měla na následující generace umělců a obdivovatelů umění.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
27/3/2024 11:33 AM

V historii umění existuje několik děl, jejichž hodnota přesahuje finanční odhady. Tyto obrazy jsou považovány za kulturní ikony, které ovlivnily generace a staly se součástí světového dědictví. Některá z těchto děl nikdy nebyla a pravděpodobně nikdy nebudou prodána, což z nich činí skutečně neocenitelná umělecká díla. Pojďme se podívat na vybrané obrazy, které patří mezi nejhodnotnější a nejvíce uznávaná díla v historii umění.

Leonardo da Vinci: Mona Lisa

Umístění: Louvre, Paříž

Odhadovaná cena: Cena Mony Lisy by teoreticky mohla dosáhnout ceny nad 1 miliardu dolarů, vzhledem k jeho nezměrné popularitě, historickému významu a mystice.

Mona Lisa, zvaná také La Gioconda, je možná nejznámějším obrazem všech dob. Leonardo da Vinci vytvořil tento portrét v letech 1503 až 1506, a možná i déle. Mona Lisa je slavná díky svému záhadnému úsměvu a technice sfumato, kterou da Vinci použil k dosažení jemného přechodu mezi barvami. Dílo je uchováváno ve Francii od 16. století a nyní je vystaveno v Louvru, kde ji ročně obdivují miliony návštěvníků.

Leonardo da Vinci: Poslední večeře

Umístění: Klášter Santa Maria delle Grazie, Milán

Odhadovaná cena: Jako jedno z nejvýznamnějších náboženských uměleckých děl v historii, které ovlivnilo nespočet umělců a kultur po celém světě, by Poslední večeře mohla být teoreticky oceněna na neuvěřitelnou hodnotu přesahující 1 miliardu dolarů, pokud by byla někdy možná její prodej, což je však kvůli její lokalizaci a náboženskému významu velmi nepravděpodobné.

Sandro Botticelli: Zrození Venuše

Umístění: Galerie Uffizi, Florencie

Odhadovaná cena: Jako klíčové dílo rané renesance, které ovlivnilo mnoho následujících generací, by Zrození Venuše mohlo mít hodnotu v řádech 500 milionů dolarů nebo více.

Pablo Picasso: Guernica

Umístění: Museo Reina Sofía, Madrid

Odhadovaná cena: Jako výkřik proti hrůzám války by Guernica mohla být oceněna na více než 500 milionů dolarů, což odráží její význam jako politického a kulturního symbolu.

Vincent van Gogh: Hvězdná noc

Umístění: Museum of Modern Art, New York

Odhadovaná cena: Tento obraz je jedním z nejrozpoznatelnějších a nejobdivovanějších v historii umění. Jeho cena by mohla teoreticky dosáhnout hodnoty 300 milionů dolarů nebo více, reflektující jeho ikonický status a vliv na moderní umění.

Edvard Munch: Výkřik

Umístění: Národní galerie v Oslu a Munch Museet, Oslo

Odhadovaná cena: Toto dílo, které se stalo symbolem existenciální úzkosti a lidské izolace, bylo v minulosti prodáváno za vysoké částky, ale originální verze by mohla teoreticky dosáhnout ceny přes 200 milionů dolarů, možná i více, díky jeho globálnímu vlivu a rozpoznatelnosti.

Gustav Klimt: Polibek

Umístění: Österreichische Galerie Belvedere, Vídeň

Odhadovaná cena: Toto mistrovské dílo symbolizmu a secese by mohlo dosáhnout cen v řádech stovek milionů dolarů, možná až kolem 200 milionů dolarů, vzhledem k jeho ikonickému statusu a oblibě u sběratelů.

Claude Monet: Nymfeje - Lekníny

Umístění: Různá muzea po celém světě

Odhadovaná cena: Série obrazů leknínů by mohla mít hodnotu více než 100 milionů dolarů za kus, s ohledem na nedávné prodeje Monetových děl.

Claude Monet pracoval na svých Nymfejích, sérii obrazů leknínů ve svém zahradním jezírku v Giverny, během posledních dvou desetiletí svého života. Tyto obrazy patří k vrcholům impresionismu a ukazují Monetovu fascinaci světlem, barvou a přírodou. Některé z těchto obrazů jsou vystaveny v Orangerie Museum v Paříži v prostoru speciálně navrženém podle Monetových pokynů, aby návštěvníci mohli zažít jeho vizi krásy a klidu.

Jackson Pollock: Číslo 34

Umístění: Soukromá sbírka / Neveřejné

Odhadovaná cena: Pollockova díla jsou vysoce ceněna za jejich vliv na abstraktní expresionismus. Ačkoliv "Číslo 34" nemusí být jeho nejznámějším dílem, stále by mohlo dosáhnout ceny nad 100 milionů dolarů vzhledem k umělcově trvalému vlivu.

Johannes Vermeer: Dívka s perlou

Umístění: Mauritshuis, Haag

Odhadovaná cena: Tento portrét, často přirovnávaný k "severské Moně Lise", by mohl dosáhnout cen okolo 100 milionů dolarů, i když jeho malý formát a intimita by mohly cenu ovlivnit.

Tato díla jsou nejen nevyčíslitelně cenná z finančního hlediska, ale mají také nepředstavitelnou kulturní, historickou a uměleckou hodnotu. Jsou důkazem neuvěřitelného talentu a vize umělců, kteří je vytvořili, a zůstanou navždy nepostradatelnou součástí lidského dědictví.

Autor: Vladimír Daněk, Foto: Pixabay

Zdroje:
https://www.topzine.cz/top-10-nejslavnejsich-obrazu-sveta-ktery-je-podle-vas-ten-nej

https://www.malujpodlecisel.cz/vytvarne-umeni/10-nejslavnejsich-obrazu-sveta--vite--kdo-je-namaloval/

https://www.denik.cz/cestovani/slavne-obrazy.html