Kolik stojí poslat pohled v roce 2022?

Posílání pohledů je jedním z velmi oblíbených způsobů, jak dát svým blízkým najevo, že na ně myslíte, i když s nimi zrovna nejste. Z dovolené, k Vánocům, k Velikonocům nebo jen tak, každého zahřeje u srdce, když najde ve své poštovní schránce pohled. A kolik takové poslání pohledu stojí?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
27/12/2022 8:16 PM

Cena poslání pohledu

Ať už se rozhodnete poslat pohled rodině, kamarádům nebo známým, každého příjemce vždy potěší, že jste si na něj nebo na ní vzpomněli. Jakmile vyberete vhodný pohled, napíšete vzkaz adresované osobě či osobám, stačí koupit správnou poštovní známku a pohled poslat buď vhozením do nejbližší poštovní schránky nebo na jakékoliv poště.

A kolik vás tedy poslání pohledu bude stát? Cena se odvíjí od typu poštovní známky a zda pohled posíláte v rámci České republiky nebo do zahraničí. V rámci naší domoviny se cena za poštovní známku pohybuje mezi 21 a 28 Kč. Nižší částku stojí poštovní známka typu B, která znamená ekonomické pomalejší doručení, naopak za vyšší částku získáte poštovní známku typu A, která představuje prioritní rychlostní doručení vašeho pohledu. Detaily o rozdílech v rychlosti doručení najdete v našem dalším článku.

V případě, že pohled posíláte do zahraničí, nezapomeňte rozlišovat mezi evropskými a mimoevropskými zeměmi. V rámci Evropy vám totiž postačí zaplatit za poštovní známku typu E 39 Kč, zatímco mimo Evropu je třeba zakoupit poštovní známku typu Z za 45 Kč. Pozor si na to dejte především, když pohled posíláte pouze vhozením do poštovní schránky.

Aplikace Pohlednice online

Moderní technologie a inovace se nevyhnuly ani tradičnímu posílání pohledů. Nově totiž můžete pohled poslat skrz mobilní aplikaci České pošty s názvem Pohlednice online. Funguje na velmi jednoduchém principu. Stáhnete si zdarma mobilní aplikaci z Google Play nebo App Store do svého mobilu, tabletu nebo počítače, nahrajete vlastní fotografii nebo obrázek (na výběr máte z různých formátů, nahrát můžete až 5 fotografií) a napíšete text pro adresáta (opět máte na výběr z několika stylů, velikostí a barev písma). Nakonec doplníte adresu příjemce a zaplatíte buď platební kartou, bankovním převodem nebo voucherem a máte hotovo.

Česká pošta ihned po obdržení platby, nejčastěji do druhého pracovního dne, pohlednici vytiskne na kvalitní pohlednicový papír a odešle k doručení na zadanou adresu v Česku nebo v zahraničí. Výsledná cena za využití této služby se liší podle velikosti pohlednice (běžná A6, velká A5 nebo dlouhá) a do jaké cílové destinace ji zasíláte (Česká republika, Evropa, mimo Evropu). Ceny začínají na 33 Kč za běžnou pohlednici do Česka a končí na částce 60 Kč za velkou pohlednici do mimoevropské země.

Nespornou výhodou je jednoduchost a dostupnost této služby, stačí mít pouze k dispozici internet ve vašem zařízení. Nemusíte trávit čas hledáním vhodného pohledu, správné poštovní známky a místní pošty, když jste třeba na dovolené v zahraničí. Mobilní aplikace vám jistě ušetří čas a starosti, na druhou stranu však úplně nepřekoná pohled s vaším ručně psaným vzkazem.

No items found.