Jaký je rozdíl mezi online srovnávačem a sjednávačem?

Potřebujete si sjednat pojištění? Uvažujete o hypotéce, ale rádi byste tu nejvýhodnější? Zatímco dřív jste kvůli tomu museli osobně běžet na pobočku, kde jste vystáli dlouhou frontu, dneska je to mnohem jednodušší. Vše zvládnete z pohodlí domova, zatímco třeba popíjíte svoji odpolední kávu.
Od
Externího partnera
Kategorie:
Na co si dát pozor
12/9/2023 1:12 PM

Potřebujete si sjednat pojištění? Uvažujete o hypotéce, ale rádi byste tu nejvýhodnější? Zatímco dřív jste kvůli tomu museli osobně běžet na pobočku, kde jste vystáli dlouhou frontu, dneska je to mnohem jednodušší. Vše zvládnete z pohodlí domova, zatímco třeba popíjíte svoji odpolední kávu. Snad každý z nás už možnosti sjednat si pojištění online alespoň jednou využil, odměnou mu byla lepší cena než na pobočce. Byla to ale ta nejvýhodnější? Nebo jste se prostě jen spokojili s tím, co vám nabídli? Porovnali jste nabídky jednotlivých pojišťoven? Online sjednávač produktů je fajn, ještě lepší je ale online srovnávač, a to nejen, když chcete žádat o úvěr nebo hypotéku.

Přes online sjednávač uzavřete smlouvu

Když se vám nechce nikam chodit a nemáte času nazbyt, otevřete webové stránky, najdete si sjednávač hypoték, pojištění nebo jiných finančních produktů, vyplníte pár základních údajů a uzavřete smlouvu. Zabere vám to pár minut, smlouvu akceptujete zaplacením pojistného, všechny potřebné dokumenty vám přijdou elektronicky.

Skvělá věc, třeba když si zapomenete sjednat cestovní pojištění a odjezd na dovolenou se nezadržitelně blíží. Riskovat cestu bez dostatečné ochrany před možnými riziky, třeba úrazem, ztrátou zavazadel nebo nutnosti ošetření kvůli obyčejnému nachlazení, nechcete, online sjednávač vám v tu chvíli podá pomocnou ruku.

Díky srovnávači si můžete vybrat tu nejvýhodnější nabídku

O tom, jak funguje sjednávač už představu máte, ale co online srovnávač? V čem se liší? Odpověď je jednoduchá. Poté, co vyplníte základní údaje, se před vámi otevře okno, kde vedle sebe uvidíte srovnání hypoték nebo pojištění od jednotlivých institucí. Vy si z nich můžete vybrat tu nejvýhodnější, a to nejen na pohled, ale i podle podmínek, které vám nabízí. K dispozici vám jsou i online specialisté, kteří vám vše vysvětlí, když si nevíte rady. 

Ideální je kombinace srovnávače a sjednávače v jednom

Co si budeme povídat, času nemá nikdo z nás nazbyt, takže oceníme, když můžeme nějakou tu minutu ušetřit. Podobně to ale máme i s financemi, platit víc, než je třeba, se nám nechce, a to nejen v současné době, kdy ceny všeho letí vzhůru a nikdo neví, kam až vyšplhají. Neustále se mění ceny potravin, energií, nemovitostí, služeb i úroků, orientovat se v tom není pro nikoho z nás snadné. 

Tak přesně proto je ideální, když najdete online srovnávač a sjednávač dva v jednom. Uvidíte nabídky jednotlivých pojišťoven, budete je moci porovnat mezi sebou, a pak si tu vybranou rovnou sjednat. Když nebudete vědět kudy kam, obrátíte se na jejich specialisty, kteří vás celým procesem krok za krokem provedou, pomohou i s vyřízením, různými formalitami a v případě hypotéky i s jejím čerpáním. No nezní to báječně?

A co vůbec porovnávat?

Fajn, už víte, že je nejlepší najít srovnávač, u kterého můžete rovnou uzavřít i smlouvu. Jenže na co se při výběru zaměřit? Jaké parametry sledovat? Tady je malý přehled.

  • Při výběru hypotéky nebo jiného úvěru sledujte výši úrokové sazby, dobu fixace hypotéky a roční procentní sazbu nákladů (RPSN), která vám ukáže celkové náklady na úvěr a porovnání jednotlivých nabídek vám usnadní. Vypočítá se podle výše úvěru, jeho úrokové sazby, výši splátek a poplatků, jejich frekvence a termínu poskytnutí úvěru. Jsou v ní zahrnuty všechny poplatky a další náklady, které v souvislosti s úvěrem zaplatíte nad rámec úroku. Banky, i jiní věřitelé, ji musí uvádět, má podobu ročního procenta z celkové výše úvěru. Platí, že čím je RPSN nižší, tím je úvěr výhodnější.
  • Chcete si sjednat povinné ručení? Zaměřte se na výši pojistných limitů. V dnešní době se vyplatí vyšší limity, klidně i 100 milionů korun a víc. Ceny náhradních dílů i služeb totiž stoupají vzhůru.
  • Vybíráte havarijní pojištění? Pak se zajímejte o výši spoluúčasti, tedy částky, kterou zaplatíte ze svého.
  • Potřebujete cestovní pojištění? Jaká je výše limitů pro léčebné výlohy? A co všechno zahrnují asistenční služby? 
  • U životního pojištění si prostudujte pojistné podmínky a jejich garanci.

Zdroj: Hyponamiru.cz, Banky.cz, Autor: Ivana Kyllerová, Foto: Freepik

No items found.