Kolik si vydělá řídící letového provozu v roce 2024

Při zmínce o vysokých platech většinu z nás napadnou na prvním místě povolání jako manažer, politik nebo programátor. Existuje však práce, která z hlediska platového průměru všechna tato povolání převyšuje.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
5/1/2021 1:00 AM

Osoby řídící letový provoz si vydělají kolem 200 tisíc korun měsíčně, což je řadí na špičku platového žebříčku. Jejich pracovní doba je navíc rozdělena na dvouhodinové úseky, mezi kterými mají hodinovou pauzu. O lehkou práci se však nejedná ani zdaleka.

Myslet lépe než stroje

Časté hodinové pauzy jsou nezbytně nutné, protože od řídících letového provozu se očekává stoprocentní soustředěnost a připravenost na řešení nečekané krizové situace. Jediná malá chyba by pak mohla znamenat obrovské neštěstí a ohrozit lidské životy.

Jak přiznává jeden z českých zaměstnanců letového provozu, který pracuje na této pozici již 15 let, osoby řídící letový provoz musí myslet na více věcí, než zvládnou počítače. Například pod vlivem změn v atmosféře totiž často dochází ke změnám, které žádný stroj nepředpoví. „Podle plánu by letadlo třeba mělo být za hodinu letu nad Švýcarskem, ale ono je za hodinu letu už nad Francií, protože mu fouká do zad. Právě proto se to bez řídících letového provozu neobejde. Ten má na rozdíl od umělé inteligence schopnost improvizace a umí si poradit s těmito nenadálými situacemi,“ říká.

Důležitá je mimořádná psychická odolnost

Ten samý zaměstnanec také tvrdí, že teorii potřebnou k výkonu tohoto zaměstnání je schopný se naučit v podstatě kdokoliv. Klíčem k úspěchu jsou ale vlastnosti člověka. Musí být sebejistý, pohotový a především rozhodný. Jakýkoli nenadálý problém je nutné co nejrychleji vyřešit, oklepat se a jít dál.

Jak je vidět, zaměstnanci musí být mimořádně psychicky vyrovnaní a odolní. Ročně totiž zodpovídají za více než 130 milionů cestujících, kteří na palubách letadel proletí českým vzdušným prostorem.

Možná by vás mohla zajímat cena pilotního průkazu.

No items found.