Němci lámou tabu: zveřejňují platy na Instagramu

V Německu, kde se o penězích a platech obvykle nemluví, přichází revoluční změna díky novému instagramovému fóru. Zaměstnanci z různých oborů zde nyní dobrovolně zveřejňují své výplatní pásky. Cílem je poskytnout jasnější představu o mzdách v různých profesích, což podporuje server t-online. Instagramový účet s názvem "Gehalt in Deutschland" (Plat v Německu) sleduje více než 100 tisíc lidí.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
22/11/2023 11:23 AM

Různé profese, jednotné zveřejňování

Přispěvatelé na tomto fóru představují širokou škálu profesí, od listonoše až po právníky, a zveřejňují fotografie svých výplatních pásek. Diskuse se zaměřují na mzdy a nabízejí platformu pro otevřenou výměnu informací o odměňování.

Praktický nástroj pro kariéru

Zveřejňování platů v Německu na tomto fóru je užitečné pro ty, kteří stojí na začátku kariéry, přemýšlejí o změně povolání nebo nastupují do nového zaměstnání. "Pokud nevíte, kolik byste měli v daném oboru vydělávat, je těžké vyjednávat," vysvětluje t-online.

Platové disproporce

Ačkoli němečtí zaměstnanci ve firmách s více než 200 zaměstnanci mají právo na informace o platech svých kolegů, v mnoha společnostech je tato informace stále tabu. Server t-online upozorňuje, že transparentnost platů je klíčová zejména pro ženy, které v Německu obvykle vydělávají méně než muži za stejnou práci.

Reálné příklady platů

Na fóru se objevují příspěvky jako například od 30letého mechatronika z Bádenska-Württemberska, který za 35hodinový pracovní týden a se 4. daňovou třídou vydělává čistých 2 588 eur (63 600 korun). Tyto příklady poskytují realistický pohled na rozdíly v odměňování napříč různými obory a regiony.

Reakce komunity

Zveřejňování platů vyvolává mezi uživateli platformy živou diskusi. Například jedna elektronička, pracující v oboru téměř 40 let, reagovala, že nedostává tak vysoký plat, jaký uvádějí někteří přispěvatelé. Toto fórum tak otevírá prostor pro porovnání a reflexi rozdílů v odměňování.

Pro další informace o minimální mzdě v Německu a průměrné mzdě v Německu můžete navštívit tento odkaz na stránky Německého statistického úřadu.

Zdroj a foto: https://www.instagram.com/p/Czv-FHoNPr1/, Autor: Vladimír Daněk