Palubky cena v roce 2024

Dřevěné palubky jsou jednoduchým elegantním řešením pro obložení jak interiéru, tak exteriéru. Navíc se snadno instalují, jsou kvalitní a dlouho vydrží. Kolik za palubky zaplatíte a kde je můžete koupit?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí

Za kolik pořídíte palubky a kde je hledat?

Dřevěné palubky jsou oblíbeným stavebním a dekoračním materiálem díky jejich všestrannému využití, můžete s nimi totiž obložit interiér i exteriér budov nebo je použít na podlahy. Prodávají se v různých délkách, šířkách a tloušťkách podle jejich účelu, cena se proto uvádí za metr čtvereční. Nejčastěji zaplatíte za jeden metr čtvereční kvalitních palubek mezi 300 Kč a 700 Kč.

K výsledné ceně si však musíte připočíst také dopravu a samotnou montáž palubek, pokud si na ni netroufáte sami. Profesionální montáž byste měli zvolit v případě, že hodláte opatřit palubkami celou fasádu domu nebo jinak rozsáhle obkládat vnitřní prostory. Rozhodně vám to ušetří čas a máte jistotu kvalitní práce.

A kde palubky hledat? Můžete se poohlédnout online na internetu, kde najdete množství firem a společností prodávající různé druhy palubek a zajišťují dopravu až k vám do domu. Dejte si však pozor na kvalitu provedení palubek. Další možností jsou obchody se stavebninami a potřebami pro kutily jako jsou Hornbach, OBI nebo Baumax, kde si rovnou můžete nechat poradit a palubky vám také doručí až domů.

Palubky - rozměry, druhy a použití

Zjednodušeně řečeno se jedná o úzká dlouhá prkna, která jsou frézována do různých profilů s perem a drážkou. Díky tomu do sebe zapadají a snadno se montují bez nutnosti používat lepidla nebo jiné spojovací materiály. Palubky se vyrábějí hlavně ze dřeva jehličnatých stromů jako smrk, borovice, jedle nebo modřín. Náročnější zákazníky potěší palubky z dubu, buku, topolu nebo olše, případně i z exotických dřevin jako cedr, samozřejmě se jejich původ odrazí na výsledné ceně.

Nejčastěji narazíte na délky palubek od 2 do 5 m, šířka se pohybuje mezi 96 a 120 mm (včetně pera). Samotná tloušťka palubek je také důležitý parametr a liší se podle použití, obkladové palubky pro interiér mají tloušťku v rozmezí 12 až 16 mm, naopak palubky pro exteriér a na podlahy jsou silnější s tloušťkou až 40 mm.

Také musí splňovat jeden ze tří stupňů kvality A, B nebo C, které jsou dané zákonnou normou. Můžete klidně najít i kombinované stupně jako AB nebo BC. Stupeň A představuje ty nejkvalitnější palubky, zatímco nejnižší kvalitu mají ty označené stupněm C. Při hledání vhodných palubek dejte přednost těm s kvalitou A a B, nebo kombinace AB.

Palubky vám nabízejí nespočet možností, kde je můžete použít. Základně se dělí na tři druhy: obkladové - určené pro vnitřní prostory, podlahové - tvarově přizpůsobené pro vytvoření hladké rovné plochy, fasádní - pro vnější obložení domu nebo chaty. Každý typ má svá specifika a neměli byste je mezi sebou zaměňovat a používat na jiné účely.

Obkladové a podlahové palubky mají profil s pero-drážkou, což znamená, že do sebe jednotlivé palubky jednoduše zacvaknete. Dřevo není třeba nijak speciálně natírat nebo ošetřovat, jelikož se nachází uvnitř domu. Přírodní vzhled palubek dodá vaší domácnosti neotřelý design, navíc jsou odolné, pružné, dlouho vydrží a v případě podlahových palubek nestudí jako jiné druhy podlah.

Fasádní palubky jsou, jak již název napovídá, určené na fasádu vašeho domu nebo chaty. Jsou tedy vystavené povětrnostním vlivům, nepřízni počasí a dalším vnějším podmínkám jako sluneční záření nebo hmyz. Myslete tedy na ošetření speciálními lazurami, laky nebo vosky před samotnou montáží, zajistíte tím nejen hezký vzhled palubek, ale také jejich delší životnost. Mají různé typy profilů podle druhu ze dřeva, ze kterého jsou vyrobeny, s ohledem na jeho vlastnosti. Berte tedy ohled na funkčnost vybraných fasádních palubek, nejen na jejich vzhled.

Autor: Karolína Hušáková, Foto: Unsplash, Zdroj: Baumax, Living, OBI