Kde sehnat nejlevnější palubky a jaké jsou výhody jejich použití

‍Dřevěné obklady vnáší harmonii a klidnou atmosféru do každého prostoru. Kdo se obklopí dřevem má nižší tlak a lépe se soustředí. Zjišťovali jsme, proč si dát palubky do interiéru i jaké jsou výhody jednotlivých materiálů a provedení. Známe ceny obkladových a podlahových palubek.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
6/3/2024 4:07 PM

Co jsou to palubky

Termínem palubky se označují úzké a tenké desky. Jsou vyrobeny z masivního dřeva a používají se nejčastěji jako designové obklady. Palubky můžete vidět na podhledech střech, štítech domů, obkládají se jimi stěny či stropy. Někde se používají i na podlahu. S oblibou se palubky používají jako vnější obklad fasády.

V interiéru navozují domácí a útulnou atmosféru, zabraňují tepelným ztrátám, jsou příjemné na dotek a voní. Zlepšují akustiku v místnostech a jsou stylovou dekorací.

Dřevo je obnovitelným zdrojem, je recyklovatelné a během výroby neznečisťuje životní prostředí.

7 PRO pro palubky

  • Přirozená krása – nezaměnitelná textura, možnosti natírání nebo přírodního vzhledu.
  • Do různých interiérů – hodí se k minimalizmu i k rustikálnímu stylu.
  • Umocňují atmosféru – vytvoří pocit tepla a útulného domova.
  • Dlouhá životnost – odolný materiál, můžete jej nátěry proměňovat.
  • Teplota v místnosti – dřevo stabilizuje teplotu v místnosti. V zimě ohřívá, v létě     chladí.
  • Zvuková izolace – pohlcují zvuk, snižují hluk v místnosti.
  • Snadná instalace – oproti dlaždicím nebo kameni se snadno instalují.

Jak se vyrábějí palubky

Dřevěné obklady se vyrábějí z jednoho kusu řeziva. Palubky do sebe zapadají, mají truhlářský spoj (pero a drážku). Jemným přiklepnutím vytváří souvislou plochu. Dají se natírat, mořit, lakovat a mají dlouhou životnost. Na lícní straně jsou různě tvarované. Vyrábí se v různé kvalitě, podléhají evropským normám. Palubky můžete zakoupit ve třech stupních kvality, A až C.

Označení kvality u palubek

  • Třída A – palubky v top kvalitě. Pro obklady stěn, do obytných prostorů. Nemají defekty ani suky.
  • Třída B – palubky mohou mít zdravé rostlé suky, křídlové suky, smolníky. Jsou určeny pro obklady hal, předsíní a chodeb.
  • Třída C – ostatní palubky. Jsou vhodné k obložení a používají se například na podhledy střech.

 

Mix palubek

A/B – 40 % palubek třídy A a 60 % palubek třídy B. Používajíse jako fasádní prvky.

B/C – pozměněný tvar, odlišné zabarvení, smolníky, popraskané a vypadané suky.

Oblíbené palubky

Desky se vyrábí z masivního dřeva, nejčastěji ze smrku, borovice, modřínu. Na trhu se objevuje i douglaska tisolistá a borovice přímořská nebo tvrdé dřeviny jako dub, buk. Můžete je zakoupit v různých délkách, obvykle jsou na výběr v délce 2, 3, 4, 5 metrů. Balení mívají 10 prken, vždy kontrolujte šarži, aby měly palubky stejné vlastnosti. Šíře prkna je uvedena včetně pera.

Obkladové palubky

Na obklady se používají palubky 12 až 14 mm silné. Vrchní strana je dokonale a jemně hoblovaná. Obklad se pokládá horizontálně nebo vertikálně. Speciální palubky se používají do saun nebo pro sruby.  

Podlahovépalubky

Na podlahu mají palubky jinou tloušťku a jiný profil frézování. Používají se palubky ze smrku, borovice, modřínu, dubu. Smrkové nebo borové podlahy jsou nádherné, ale velmi měkké. Pečlivě zvažte, zda je masivní dřevo správnou volbou do interiéru. Do interiéru jsou palubky tenké v tloušťce 12 až 19 cm.

Palubky na venkovní terasu se doporučují z tvrdého, exotického dřeva.

Obkladyv exteriéru

Venkovní obklady palubkami se realizuje na podkladový rošt. Tím se zajistí odvětrávání a proudění vzduchu za palubkami. Venkovní palubky, které se zpravidla používají na fasádu, se vyrábí v jiných tloušťkách než palubky do interiéru. Fasádní palubky zakoupíte v tloušťce 19 až 24 mm. Silnější dřevo je odolnější do deště, větru nebo UV záření. Některé typy dřevin se označují jako bezúdržbové.

Profily palubek

  1. Klasický – pro obklady stěn nebo stropů.
  2. Tatran – prodloužené pero, přirozenější pohyb dřeva.
  3. Srubový – zaoblené okraje a silný střed, lepší izolační vlastnosti.

Jak vybrat palubky podle typu dřeva

Smrkové palubky jsou univerzální, používají se v interiéru i exteriéru. Smrk je vhodný na stěny, strop i podlahu. Palubky mají malé množství suků, ale jsou měkké a nesnesou přílišné zatížení. Modřín je tvrdý a odolný. Používá se na podlahy, terasy a fasády. Modřínem se obkládají dřevostavby. Je odolný vůči hmyzu, hnilobně, houbám. Používá se modřín sibiřský, který má husté letokruhy. Dubové palubky jsou skvělé na podlahu. Mají dlouhou životnost, jsou tvrdé a vydrží vysoké zatížení. Exotické dřeviny odolávají vodě, povětrnostním vlivům a hmyzu. Jsou tvrdé a odolné extrémní zátěži. Jejich pořízení je ale nákladné.

Jak se stanovuje cena palubek

Ceny za palubky se stanovují za m2, občas za běžný metr. Šířka palubky je včetně pera, jakmile realizujete obklad, bude pokrytá plocha o něco menší, protože palubky do sebe zapadnou.

Ve srovnání s jinými materiály jsou obkladové palubky poměrně drahé. Cena se liší dle kvality a druhu palubek.  

Nejlevnější palubky

   
palubka, dřevina   
   
kvalita   
   
cena za m2   
   
obkladové, smrk severský   
   
B/C   
   
169 Kč   
   
obkladové, smrk severský   
   
A/B   
   
178 Kč   
   
obkladové, borovice   
   
A/B   
   
199 Kč   
   
podlahové, smrk severský   
   
A/B   
   
317 Kč   
   
srubové, smrk severský    
   
A/B   
   
599 Kč   

Jak se starat o palubky

Dřevo, jako přírodní materiál vydrží po generace, když mu budete věnovat náležitou péči. Palubky je nutné ošetřovat nátěry, aby byly chráněny před povětrnostními vlivy. V interiéru je nechejte týden ležet v místnosti, aklimatizují se na okolní vlhkost a teplotu. Nanáší se první nátěr, následně se jemně přebrousí. Další vrstvy se nanáší až po montáži. Následně se napouští se přípravky proti plísním a škůdcům.

U palubek je třeba šetrný přístup, mohou praskat, odloupnout se, poškrábat. Kapka barvy, vína nebo oleje proniká hluboko do dřeva a není snadné ji odstranit. Proto s dřevěnou podlahou pijte vždy bílé víno. 

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Pixabay.com

Zdroje: Ceníky náhodně zvolených prodejců včetně hobby marketů, Palubky Vencl, Honbach.