Předokenní žaluzie. Cena za šero, klid a teplotní komfort

Původní žaluzie navrhl francouzský kupec, který chtěl svou krásnou ženu uchránit od nenechavých pohledů zvenčí. Dnes jsou žaluzie prakticky nutnou výbavou interiéru a k dostání v nespočtu provedení a variant. Oceníte především vlastnosti venkovních žaluzií.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
14/3/2024 8:05 AM

Důmyslné venkovní žaluzie

Venkovní žaluzie chrání soukromí uvnitř domu nebo bytu, mají ale i další využití a celou řadu výhod. Tou nejdůležitější je snížení nákladů na topení a zajištění většího tepelného komfortu v interiéru.V létě chrání před horkem a v zimě přispívají ke snížení nákladů za vytápění, protože jak je známo, okna jsou místem s velkou tepelnou ztrátou.

Venkovní žaluzie šetří náklady několikrát, protože s jejich pořízením (u mnohých) odpadá nutnost použití klimatizace.Některé typy žaluzií dokáží při správném používání snížit letní teplotu v interiéru až o 10 °C za předpokladu kvalitních oken, izolovaného stropu a fasády.

Výhody předokenních žaluzií

Lamely žaluzií do sebe přesně zapadají a dokáží v interiéru vytvářet tmu v denních hodinách. To ocení rodiče malých dětí, pracující ve směnném provozu nebo ti, kteří pracují doma a potřebují ostré zobrazení na monitoru. Některé typy lamel je možné naklápět na obě strany, tím do místnosti proudí přesně tolik světla, kolik je zapotřebí.Propracované typy žaluzií umožňují zastínit jednu polovinu okna, přičemž druhou polovinou stále proniká světlo. Předokenní žaluzie odráží sluneční paprsky ještě dříve, než se dotknou skleněné výplně okna. Chrání interiér proti slunci a přehřívání, často nahradí klimatizaci. Je důležité také zmínit životnost žaluzií, systém při správné údržbě vydrží desítky let. Lamely jsou hliníkové, součástky kovové. Mytí žaluzií je jednoduché. Dvakrát ročně se vlhkým hadříkem omyjí lamely jedním tahem v jednom směru. Jednodušší je čištění wapkou nebo parním čističem.

Na co si dát pozor u předokenních žaluzií

Je třeba mít na paměti, že venkovní žaluzie nejsou tak odolné vůči větru, proto je důležité neorientovat se jen podle ceny venkovních žaluzií, ale zaměřit se na kvalitní provedení. Volte raději funkční model než designovou záležitost. Při větru venkovní žaluzie uslyšíte, proto záleží i na tom, jak kvalitní máte okna. Obojí se dá vyřešit instalovaným čidlem na vítr. Pozornost žaluzie vyžadují v zimě, mohou namrzat a je nutné je častěji kontrolovat. Pořízení venkovních žaluzií je poměrně nákladné a obvykle vyžaduje, aby je instalovala odborná firma.

Předokenní žaluzie, cena a její výpočet

Obecně je možné říci, že cena za předokenní žaluzie na okno vychází na 10 až 30 tisíc korun, ale vždy záleží na rozměru okna, typu lamel, ovládání, způsobu montáže aj. Nejčastěji se instalují žaluzie s lamelami Z, následované žaluziemi S. Žaluzie typu Z působí hranatým dojmem a žaluzie typu S jsou zaoblenější. Pokud chcete žaluzie naklápět na obě strany, budete vybírat mezi žaluziemi s lamelami typu C, jsou levnější, ale hůře zatemňují a méně odolávají větru. Cenu ovlivňuje také šířka lamel, výrobci doporučují, abyste vždy volili maximální možnou šířku lamel.Úzké lamely se hodí jen do malých oken nebo se volí jako designová záležitost. Nejoblíbenější barvou jsou žaluzie šedé a stříbrné.

Nejlevnější žaluzie se ovládají ručně klikou, dražší modely mají ovládací panel na zdi, prémiové modely mají bezdrátové ovládání, dálkové ovladače a propojení na smart home systém. Umožňují i doplnění o větrná a sluneční čidla.

Výpočet ceny venkovních žaluzií:

  • typ lamel, šířka lamel, profil, povrchová úprava,
  • způsob ovládání,
  • ukotvení na fasádu a typ zakrytí,
  • přiznaný nebo skrytý způsob montáže,
  • tvar a velikost oken, atypická okna,
  • doplnění o čidla.

Nejdražší položkou u žaluzií je motorová část, proto není příliš rozdíl mezi osazením malého a velkého okna. Pro výpočet ceny využijte kalkulačky a průvodce, protože cena za m2 může být zkreslená. Čím větší plocha okna, tím nižší cena za m2 u žaluzií.

Orientační cena předokenních žaluzií za standardní okno 1 500 mm × 1 500 mm

   
Ovládání   
   
Orientační cena bez DPH,   dopravy a montáže   
   
manuální   
   
6 075 Kč   
   
motorové   
   
9 000 Kč   
   
tiché lamely a motorové   ovládání   
   
11 025 Kč   

Orientační cena předokenních žaluzií na dům

   
Velikost domu   
   
Orientační cena bez DPH,   dopravy a montáže   
   
malý dům   
   
54 000 Kč   
   
střední dům   
   
102 000 Kč   
   
velký dům   
   
164 000 Kč   

Kam instalovat předokenní žaluzie

Při návrhu instalace venkovních žaluzií je třeba zvážit, jak na střechu a fasádu dopadají sluneční paprsky a v jakých hodinách nejvíce do interiéru proniká slunce. Jižní fasáda má výhodu v zimním období, protože umožňuje nízkoenergetické domy lépe prohřát, pokud je prosklená. V letním období ale vyžaduje propracované stínění.

Proč si pořídit venkovní žaluzie

  • Ochrana před sluncem a snížení nákladů za vytápění v zimě.
  • Odklonění slunečního paprsku před výplní skla, okna se nezahřívají.
  • Moderní vzhled a snadné ovládání.
  • Lepší akustika, ochrana před hlukem.
  • Žaluzie spustíte i v plně otevřeném okně.
  • Možnost ztemnění místnosti pro pohodlný spánek.
  • Bezpečnostní prvek domu (částečně).
  • Chrání před pylem, prachem, drobným hmyzem.
  • Vzhled je možné sladit s okny nebo fasádou, doplňují vzhled domu.

Předokenní žaluzie vybírejte chytře

Nejlepší volbou je instalace předokenních žaluzií a propojení jejich ovládání se systémem chytré domácnosti. Stínící technika bude následovat pokyny z přednastavených scénářů nebo bude sama reagovat na povětrnostní podmínky a sluneční záři. Zároveň umožňují jednoduché ovládání.

Jak vybrat stínící techniku

Předokenní žaluzie nejsou jedinou možností, jak stínit okna. Venkovní žaluzie odráží až desetkrát více tepla než žaluzie vnitřní a umožňují průnik denního světla. Pořídit můžete i venkovní rolety, jejich výhodou je větší odolnost vůči větru, vyšší izolace hluku a větší zatemnění interiéru. Namísto žaluzií je možné vybrat i screenovou clonu. Přes ni uvidíte ven, ale není vidět dovnitř. Propouští světlo, ale zachycuje teplo v létě.

V kombinaci s jinými prvky můžete na venkovní žaluzie žádat o dotaci.  

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Unsplash.com

Zdroje:

https://www.lomax.cz/venkovni-zaluzie

https://www.labona.cz/venkovni-zaluzie

https://www.dopos.cz/produkty/venkovni-zaluzie/cenik/

https://www.neva.eu/zaluzie/venkovni-zaluzie/venkovni-zaluzie-vse-co-o-nich-potrebujete-vedet/

https://www.csas.cz/cs/blog/bydleni/venkovni-zaluzie-a-rolety