Ruská Sberbank dosáhla ve druhém čtvrtletí rekordního zisku ve výši 89,5 miliardy Kč

Ruská Sberbank dosáhla ve druhém čtvrtletí rekordního zisku ve výši 380,3 miliardy rublů (89,5 miliardy Kč) podle mezinárodních účetních standardů. Tento úspěch byl způsoben růstem objemu poskytnutých úvěrů a zlepšením marží, což ohlásila ve své zprávě o výsledcích hospodaření. Banka také revidovala svůj odhad růstu ruské ekonomiky na letošní rok na přibližně 1,8 procenta, předchozí prognóza počítala s hospodářskou stagnací.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
7/8/2023 9:32 PM

Za první pololetí dosáhla banka zisku 737,5 miliardy rublů (173,1 miliardy Kč). Sberbank předpověděla, že letos její celoroční zisk překoná rekordních 1,25 bilionu rublů (294,5 miliardy Kč) dosažených v roce 2021.

Generální ředitel German Gref prohlásil, že díky dynamickému rozvoji podnikání a zlepšujícím se makroekonomickým podmínkám banka dosáhne svých ambiciózních cílů do konce roku 2023.

Banka se také pochlubila, že úvěry pro soukromé a firemní klienty rostly rychleji, přičemž ve druhém čtvrtletí poskytla historicky nejvyšší objem úvěrů, a to více než 6,6 bilionu rublů.

Výnosy z úroků banky vzrostly na 597,6 miliardy rublů, díky zvýšení provozních aktiv a obchodních marží. Návratnost vlastního kapitálu dosáhla 25,5 procenta a čistá úroková marže banky se vyšplhala na 5,8 procenta, což bylo způsobeno normalizací výpůjčních sazeb a změnou ve struktuře rozvahy.

Ruská centrální banka minulý rok nařídila finančním institucím omezit zveřejňování informací po ruské vojenské invazi na Ukrajinu. To vedlo k tomu, že Sberbank nezveřejnila pro většinu čísel meziroční srovnání svých výsledků.

Sberbank v minulém roce ukončila svou činnost na téměř všech evropských trzích včetně České republiky. Na českém trhu působila s kódem banky 6800. To bylo způsobeno odlivem hotovosti a hrozbou ohrožení zaměstnanců a majetku kvůli ruské invazi na Ukrajinu a západním sankcím. Navíc banka se stala jednou z několika institucí, které mají zakázán přístup k mezinárodní platební síti SWIFT, což omezilo její bankovní aktivity v zahraničí.

Zdroj: Reuters, Foto: Sberbank, Autor: Vladimír Daněk