Smuteční kytice: jak vybrat vhodnou a jaké jsou ceny

Smuteční kytice hrají klíčovou roli při vyjadřování úcty, lásky a vzpomínek na zesnulého. Existuje mnoho typů smutečních aranžmá, z nichž každé má svůj specifický účel a symboliku. Pojďme se podrobněji podívat na různé typy smutečních kytic a na to, pro jakou příležitost jsou nejvhodnější.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Základní pojmy
13/3/2024 8:11 AM

Smuteční kytice představují důležitou součást rituálů spojených se smrtí a pohřbem po celém světě. Tyto kytice nejsou jen obyčejnými květinami; nesou v sobě hluboký význam, jsou projevem úcty, lásky a vzpomínek na zesnulého. V následujícím článku se podíváme na historii smutečních kytic, jejich symboliku a na to, jak si vybrat správnou kytici pro poslední rozloučení.

Historie a význam

Tradice darování květin při smutečních příležitostech sahá do hluboké historie. Již ve starověkých civilizacích jako byl Egypt, Řecko nebo Řím byly květiny součástí pohřebních rituálů. Květiny symbolizují cyklus života a smrti; zatímco vzkvétají v plné kráse, jejich život je pomíjivý, což odráží lidskou existenci.

Symbolika květin

Každá květina má svůj vlastní význam a symboliku. Například:

  • lilie symbolizují nevinnost duše zesnulého,
  • růže vyjadřují lásku a úctu,
  • bílé chryzantémy v mnoha kulturách symbolizují smutek a úctu.

Výběr květin pro smuteční kytici by měl odrážet vztah k zesnulému a emoce, které chceme vyjádřit.

Jak vybrat správnou smuteční kytici

Při výběru smuteční kytice je důležité zvážit několik aspektů. Měli bychom přihlédnout k věku zesnulého, jejich pohlaví, osobním preferencím či vztahu, který jsme s ním měli. Také je třeba zvážit, zda kytice bude určena k vystavení u rakve, jako věnec nebo pro osobní odevzdání rodině.

Praktické tipy pro odhad ceny

Cena smutečních kytic se může výrazně lišit v závislosti na typu květin a velikosti aranžmá. Je důležité stanovit si rozpočet předem a hledat floristy, kteří nabízejí možnosti v rámci vašeho cenového rozpětí. Nezapomeňte, že i jednoduchá, ale vkusná kytice může vyjádřit vaše pocity stejně upřímně jako nákladnější aranžmá.

Jistotu vám většinou dají květinářství umístěná vedle hřbitovů a smutečních síní, které se na smuteční kytice specializují. Na druhou stranu, mohou být mírně dražší.

Kytice do ruky

Kytice do ruky jsou malé a kompaktní aranžmá, které je možné pohodlně držet v jedné ruce. Tyto kytice jsou ideální pro osobní odevzdání rodině zesnulého jako vyjádření soustrasti a podpory. Přestože jsou menší, mohou být velmi výrazné a mohou obsahovat významné květiny, které reflektují vztah k zesnulému nebo jeho osobní preference.  Ceny se obvykle pohybují od 500 do 1 500 Kč, v závislosti na typu a počtu použitých květin.

Smuteční kytice pro muže

Při výběru smuteční kytice pro muže je běžné volit aranžmá s méně jemnými květy a více zeleně nebo dokonce s využitím symbolických prvků, které odrážejí záliby zesnulého. Může jít například o aranžmá ve tvaru kříže, srdce, nebo dokonce specifické symboly spojené s profesí nebo koníčky zesnulého. Ceny těchto kytic mohou začínat na 1 500 Kč a mohou se vyšplhat až k 3 500 Kč pro velké a specifické aranžmá.

Pohřební kytice se stuhou

Pohřební kytice se stuhou jsou velká aranžmá, která často obsahují vzkaz nebo poslední vzkaz pro zesnulého. Stuha může nést osobní vzkaz, jméno zesnulého nebo krátké poselství od rodiny, přátel či kolektivu. Tyto kytice jsou často umístěny vedle rakve nebo na ní a jsou viditelné během pohřebních obřadů. Ceny se obvykle pohybují od 2 000 Kč do 4 000 Kč, v závislosti na složitosti a použitých materiálech.

Pohřební kytice na položení

Kytice na položení jsou určeny k umístění na hrob nebo vedle urny. Tyto aranžmá jsou navržena tak, aby působila esteticky z každého úhlu a vydržela vnější podmínky po delší dobu. Často se jedná o kombinaci trvanlivých květin a zeleně, které vyjadřují trvalou úctu a připomínku zesnulého. Ceny začínají přibližně na 1 500 Kč pro jednodušší aranžmá a mohou dosáhnout až 3 000 Kč a více pro rozsáhlé a speciálně navržené kytice.

Jak vybrat

Při výběru smuteční kytice je důležité zvážit vztah k zesnulému, osobní preference a také samotnou příležitost pohřbu nebo vzpomínkového obřadu. Měli bychom také zvážit kulturní a náboženské tradice, které mohou mít vliv na výběr květin a styl aranžmá.

Závěr

Výběr správné smuteční kytice je důležitým způsobem, jak vyjádřit úctu a lásku k zesnulému. Každý typ kytice má svůj vlastní význam a účel, ať už se jedná o osobní předání kytice do ruky, vyjádření mužské síly, poslední rozloučení se stuhou nebo poklonu na hrob. Klíčem je zvolit kytici s ohledem na zesnulého a jejich blízké, abychom adekvátně vyjádřili naše pocity a úctu.

Další naše články:

Autor: Vladimír Daněk, Foto: Unsplash.com

Zdroje:

https://www.kytice-expres.cz/o-kvetinach/smutecni-kvetiny

https://www.vezukytku.cz/smutecni-kytice-a-vence.html

https://kvetinyexpres.cz/smutecni-kytice-a-vence