Kolik stojí sociální pohřeb - cena za důstojnost

V situacích, kdy životní cesta člověka dojde ke svému konečnému závěru, nemusí být vždy přítomni ti, kteří by se mohli postarat o poslední rozloučení. V České republice přichází s pomocí institut sociálního pohřbu, určený pro ty, kdo se ocitli v situaci, kdy nemají dostatek prostředků nebo rodinnou oporu pro zajištění pohřbu svých blízkých.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
23/1/2024 2:56 PM

Pohřební služby na náklady obce

Když obec zjistí, že není žádný blízký příbuzný schopen zabezpečit pohřeb, ujme se této povinnosti a zajistí základní pohřební služby. Ty obsahují vše nezbytné pro důstojné pohřbení – od uložení těla do země nebo kremace až po poskytnutí rakve či urny. Služby zahrnují i administrativní podporu, přičemž rozsah a podoba obřadu se mohou lišit dle místních pravidel a zvyklostí.

Cena za poslední rozloučení

Hlavní finanční tíhu sociálního pohřbu nese obec, ve které byl zemřelý naposledy hlášen k pobytu. Nicméně, v určitých situacích může přispět i stát formou pohřebného ve výši 5 000 Kč. Tento státní příspěvek je přiznán osobám, které se ujaly organizace pohřbu pro nezaopatřené dítě nebo zesnulého rodiče nezaopatřeného dítěte, pokud jsou splněny zákonné podmínky.

Bližší rozbor cen pohřbů přinášíme v samostatném článku.

Zákonné podmínky pro pohřebné

Aby bylo možné čerpat pohřebné, musí být splněny některé základní předpoklady. V České republice jsou zákonné podmínky pro poskytnutí pohřebného definovány zákonem o státní sociální podpoře. Toto pohřebné je jednorázový příspěvek určený na částečné pokrytí nákladů spojených s pohřbem. Podmínky pro jeho získání zahrnují:

  1. Vztah k zesnulému: Pohřebné může být poskytnuto osobě, která vypravila pohřeb:
  • Nezaopatřeného dítěte (dítěte do 26 let v případě, že je studentem).
  • Rodiče nezaopatřeného dítěte.
  1. Občanství a bydliště: Zesnulý musel být občanem České republiky nebo cizincem s legálním pobytem v ČR.
  2. Náklady na pohřeb: Žadatel musí prokázat, že nesl náklady spojené s pohřbem.
  3. Časový limit pro žádost: Žádost o pohřebné musí být podána do 1 roku od data pohřbu.

Výše pohřebného je stanovena zákonem na 5 tisíc korun, což částečně pomáhá pokrýt náklady na pohřeb. Pohřebné je vypláceno úřadem práce a je určeno jako pomoc rodinám a jednotlivcům, kteří se ocitli v těžké finanční situaci po ztrátě blízké osoby.

Autor: Vladimír Daněk, Zdroj: Fondik.cz, Foto: Pixabay