Valorizace koncesionářských poplatků získává podporu v koalici

Ministři naznačují, že koalice plánuje zavést valorizaci koncesionářských poplatků při dosažení určité míry inflace. To by znamenalo systémovější financování veřejnoprávních médií. Český rozhlas záměr vítá, ale Česká televize se zdráhá jej komentovat. Změny mohou zahrnovat širší okruh plátců, což vyvolalo kritiku ze strany komerčních televizí a průmyslových svazů.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
28/4/2024 5:47 PM

Koncesionářské poplatky by mohly být valorizovány při dosažení určité úrovně inflace. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) při příchodu na zasedání vlády uvedl, že v koalici panuje v tomto směru shoda. Ministr kultury Martin Baxa (ODS) byl ohledně mechanismu méně konkrétní, ale zmínil, že komplexní návrh by mohl být představen v průběhu několika týdnů.

Původní návrh předpokládal, že se televizní koncesionářský poplatek od začátku roku 2025 zvýší o 25 korun na 160 korun měsíčně a rozhlasový poplatek vzroste o 10 korun na 55 korun za měsíc. Tento plán byl součástí tzv. velké mediální novely, která prošla meziresortním připomínkovým řízením. Návrh však čelil odporu ze strany komerčních televizí a vydavatelských domů.

Podle tohoto původního návrhu by se měl také rozšířit počet plátců. Nově by koncesionářský poplatek platili všichni, kteří mají zařízení schopné přijímat veřejnoprávní média, včetně mobilů, tabletů nebo počítačů. U firem by byla platba nově určována podle počtu zaměstnanců, přičemž podniky do pěti lidí a osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) by byly od platby osvobozeny. Tento návrh se však setkal s kritikou ze strany Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Nedávná vyjádření ministrů naznačují, že se koalice shodla na jiném způsobu zvýšení koncesionářských poplatků, než je jednorázové navýšení plánované pro příští rok. "Počítá se s valorizací při dosažení určité míry inflace," uvedl Výborný. "Je to o dlouhodobé stabilitě, abychom se nemuseli neustále vracet k debatě o tom, jak zvyšovat koncesionářské poplatky. Proto by měl být mechanismus zakotven," dodal ministr.

Český rozhlas tento záměr vlády jednoznačně podporuje. "Udržitelné financování Českého rozhlasu a České televize je klíčovým předpokladem pro jejich další fungování. Význam silných a nezávislých médií veřejné služby roste - zejména v dnešní době poznamenané řadou krizí a neustálým bojem s dezinformacemi," řekl ČTK ředitel komunikace Jiří Hošna. Česká televize nechtěla možný návrh koalice komentovat, ale mluvčí Vendula Krejčová uvedla: "Koncesionářský poplatek zůstal beze změny od roku 2008, což je 16 let. Ceny televizních nákladů však od té doby výrazně vzrostly."

Baxa se ke konkrétní podobě aktualizovaného návrhu nevyjádřil. "Potvrzuji, že neustupujeme od plánu na zvýšení koncesionářských poplatků. Návrh představíme v příštích týdnech," uvedl. Předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob na síti X dodal: "V koalici jsme se shodli na indexaci poplatků, což znamená, že veřejnoprávní média budou systémově financována, což pomáhá udržet jejich nezávislost, kterou naše demokracie tolik potřebuje."

Autor: Vladimír Daněk, Foto: Pixabay.com

Zdroj: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/koncesionarske-poplatky-by-se-mohly-valorizovat-shodla-se-koalice/2509925