Kolik stojí evidenční kontrola v roce 2024

Evidenční kontrola je fyzická kontrola faktického stavu vašeho vozidla s údaji uvedenými ve velkém a malém technickém průkazu. Je potřeba ji absolvovat kdykoli vozidlo mění vlastníka, nebo se na něm provádí změny. Co všechno ke kontrole budete potřebovat a jak se ceny evidenčních kontrol pohybují? To vše se dozvíte v následujícím článku.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
23/12/2023 2:00 AM

Co to je evidenční kontrola a k čemu ji potřebuji?

Každý, kdo v tuto chvíli řeší jakýkoli přepis vozidla, tedy ať už z důvodu prodeje, daru, nebo dědictví, by měl zpozornět. Abyste totiž mohli vozidlo přepsat na jiného vlastníka, potřebujete k tomu ze zákona kouzelný papír zvaný Protokol o evidenční kontrole. Ten vám vydají právě po úspěšném absolvování evidenční kontroly.

Evidenční kontrola je fyzická kontrola vašeho vozidla, tedy tím, co v něm fakticky je (výbava) a tím, co je uvedeno ve velkém a malém technickém průkazu. Kontrolu vám ale neprovede jen tak někdo, musí se vždy jednat o technika stanice technické kontroly (STK).

Abyste se kontrole podrobili, nemusíte jezdit x kilometrů do místa, kde máte hlášené své trvalé bydliště, evidenční kontrolu vám provede každá stanice STK bez ohledu na místo trvalého bydliště. 

Jaká je cena?

Cena evidenční kontroly se běžně pohybuje v rozsahu 200 až 800 Kč. Výši ceny ovlivňuje hlavně to, jestli se jedná o stanici STK v Praze nebo v nějakém okresním městě, kde často bývají ceny příznivější.

Pro představu se ceny pohybují v jednotlivých městech následovně:

  • Praha - 300 - 850 Kč
  • Brno - 300 - 850 Kč
  • Ostrava - 300 - 850 Kč
  • Tábor - 350 - 800 Kč
  • Jihlava - 300 - 850 Kč

Co k evidenční kontrole budu potřebovat?

S sebou byste rozhodně neměli zapomenout vzít originály malého technického průkazu (osvědčení o registraci) a velký technický průkaz vozidla.  Pokud nejste přímým vlastníkem vozidla, je nutné mít s sebou také plnou moc k zastupování s úředně ověřenými podpisy, jinak vám Protokol o evidenční kontrole nevydají.

Co všechno se kontroluje a proč?

Při kontrole se technik zaměřuje na celou řadu věcí, zejména se kontroluje VIN, barva karoserie, typ motoru, výrobní štítek s údaji o vozidle, rozměry pneumatik a ráfků, tažné zařízení, počet míst k sezení a mnoho dalších věcí.

Cílem kontroly je zajistit novému vlastníkovi podrobné informace o skutečném stavu vozidla.  

Kontrola se provádí vždy za přítomnosti řidiče, nemusíte se tak bát, že by vám vozidlo někam odvezli. V případě zjištění závad se však nevyhnete opětovné návštěvě stejné stanice. Musíte totiž zajistit jejich opravu.

Kolik času si mám vyhradit?

V současné době již spousta stanic STK umožňuje se na evidenční kontrolu objednat přes on-line objednávkový systém. Pokud jste však milovníkem front, nemusíte zoufat, u některých stanic si zkrátka budete muset počkat, než na vás přijde řada.

Samotná kontrola trvá zhruba 10 minut, další a podstatně delší čas zabere čekání na přípravu dokumentů, provedení platby, vystavení protokolu o evidenční kontrole, apod.

Protokol o evidenční kontrole

Protokol o evidenční kontrole vám bude vystaven v případě, že technik příslušné STK nezjistí žádné závady na vašem vozidle, a stejně tak v případě, kdy odstraníte shledané závady na vozidle.

Tento dokument je nezbytný k tomu, aby došlo k přepisu vozidla na nového vlastníka, nebo v případě zápisu některých změn na vozidle.

Po jeho vystavení má platnost pouze 30 dnů, v současné době se však jedná o uzákonění prodloužení platnosti. V této lhůtě je tedy nutné stihnout přepis vozidla na nového majitele. Pokud jste již novým vlastníkem vozidla, máte povinnost převést ho do 10 dnů od jeho zakoupení. Kdybyste převod nestihli, budete muset evidenční kontrolu opakovat.

Protokol o evidenční kontrole je vystavován na jméno a bydliště majitele vozidla a je nutné ho následně donést na příslušný úřad obce s rozšířenou působností k provedení převodu.

Ceně za kompletní technickou prohlídku (STK) se věnujeme v samostatném článku.