Cena evidenční kontroly. Co se kontroluje a co mít s sebou

Evidenční kontrolou je třeba projít, pokud vůz mění majitelenebo prodělal přestavbu. S sebou na evidenční kontrolu budete potřebovatoriginály malého a velkého technického průkazu. Cena evidenční kontroly se pohybujeod 300 do 800 korun a můžete ji absolvovat kdekoliv v ČR.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
5/11/2023 7:19 AM

Evidenční kontrola se liší od technické

Stanice technické kontroly provádí hned několik typů kontrol, proto mohou nastat nejasnosti v tom, která kontrola je pro řidiče v konkrétním období povinná.

Evidenční kontrola vozidla se provádí vždy, pokud auto mění majitele. Děje se tak nejčastěji při převedení ojetého vozidla nakupujícího. Evidenční kontrolu si v praxi obvykle zajistí nový majitel a s dokladem se vypraví na úřad k přepisu vozidla. (Nově není nutné mít doklad fyzicky u sebe).

Evidenční kontrolou jsou povinni projít i ti, kteří vozidlo získali od rodinného příslušníka například darováním nebo dědictvím, naopak není povinná, pokud se z provozovatele stal vlastník vozidla. K takové situaci dochází při splacení leasingu.  

Evidenční kontrola se provádí při:

  • změně vlastníka
  • změně provozovatele vozidla
  • vývozu vozidla
  • zápisu změn na vozidle (pouze některých)
  • registrace vozidla po dovezení do ČR

Kam na evidenční kontrolu

Na evidenční kontrolu se řidiči vydávají obvykle v místě bydliště, ale není to nutné. Evidenční kontrolu vozidla provede každá stanice technické kontroly bez objednání. Jedná se o poměrně rychlý a jednoduchý úkon. Cena technické kontroly bývá výrazně vyšší, protože vozidlo prochází kompletním testem a prohlídkou. U evidenční kontroly je třeba absolvovat jen několik úkonů.

Co je potřeba na evidenční kontrolu

Na evidenční kontrolu přijíždíte s vozem, kterého se týká přepis. Nemusíte mít u sebe kupní smlouvu. Předkládáte pouze malý technický průkaz a velký technický průkaz. Účelem evidenční kontroly je prověření údajů ve velkém a malém technickém průkaze.

Pracovník kontroly si prohlédne VIN kód vozidla, typ motoru, barvu karoserie, štítky na dveřích vozu a rozměry pneumatik. Pokud by například vozidlo mělo jinou barvu, instalované tažné zařízení, jiný typ motoru nebo by neodpovídal rozměr kol, protokol o evidenční kontrole by nebyl vystaven. Nejprve by muselo dojít ke sjednocení zapsaných údajů se skutečným stavem.

Co je potřeba na evidenční kontrolu

Evidenční kontrola. Vůz a jeho výbava musí odpovídat zápisům v technickém průkazu.

Cena evidenční kontroly

Za evidenční kontrolu zaplatíte jen pár stokorun. Vzhledem k tomu, že se jedná o jednoduché a rychlé řízení, můžete na poplatku i ušetřit. Stačí si srovnat ceny evidenčních kontrol v jednotlivých městech.

Jestliže za koupí vozu vážíte delší cestu přes ČR, můžete absolvovat levnější evidenční kontrolu u prodávajícího nebo v některém městě, které budete cestou projíždět.

Cena evidenční kontroly napříč náhodně zvolenými městy v ČR

   
město   
   
orientační cena evidenční kontroly    
   
Kutná Hora   
   
530 Kč   
   
Děčín   
   
400 Kč   
   
Klatovy   
   
800 Kč   
   
Svitavy   
   
350 Kč   
   
Praha   
   
600 Kč   
   
Brno   
   
650 Kč   
   
Hodonín   
   
500 Kč   
   
Vsetín   
   
400 Kč   

 Získáváte protokol o evidenční kontrole

Stanice technické kontroly vám vystaví protokol o provedení evidenční kontroly. Jedná se o tištěný jednostranný dokument. Celá evidenční kontrola trvá jen několik málo minut. Po celou dobu je řidič přítomen ve vozidle nebo u vozidla.

Evidenční kontrola se realizuje pro daný vůz, proto na stanici může s platnými doklady přijet kdokoliv. Prakticky se o tuto povinnost nejčastěji dělí prodávající a kupující.  

Evidenční kontrola tažného zařízení

Na evidenční kontrolu se musíte vypravit i v případě, že váš vůz prošel přestavbou nebo pokud například potřebujete dodatečně zapsat homologovaný díl. Tím je i tažné zařízení. Jestliže není tažné zařízení montováno výrobcem nebo pověřenou firmou, je třeba nechat zkontrolovat správnost montáže a elektroinstalaci. Na stanici technické kontroly provede příslušný pracovník kontrolu, získáte protokol o evidenční kontrole a necháte si na městském úřadě zapsat homologovaný díl do technického průkazu.

Evidenční kontrola dovezeného vozu

Dříve platila široká povinnost pro dovozovou technickou kontrolu. Dnes už samotná dovozová technická není nutná, pokud je vůz dovezen z EU nebo ze zemí Evropského sdružení volného obchodu. Jestliže dovážíte vůz ze zemí EU, budete mít stejné povinnosti jako u přepisu vozu od českého majitele. Evidenční kontrola proběhne standardním způsobem.  

Na úřad nemusíte spěchat

Kolik stojí evidenční kontrola již víte a s přepisem vozidla na nového majitele není proč otálet. Přesto se nemusíte obávat, že by vám propadla lhůta pro evidenční kontrolu. Platnost protokolu o evidenční kontrole je skutečně velkorysá, doklad je v pořádku až 1 rok od jeho vystavení a stále s ním můžete realizovat přepis vozu (pokud máte splněny ostatní náležitosti). U převodu auta na nového majitele však platí povinnost přepisu do 10 dní od koupě.

Protokol o evidenční kontrole musíte získat, ale můžete jej zapomenout doma, až půjdete auto přepsat. Informace budou digitalizovány a sdíleny s úřadem. Proto tištěnou verzi protokolu není nutné mít u sebe.  

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Pixabay

Zdroje:

Ceníky technických kontrol v jednotlivých městech.

https://www.cebia.cz/pruvodce/evidencni-kontrola

https://autotrip.cz/evidencni-kontrola-kdy-kde-proc-a-za-kolik/

https://www.tazny.cz/jak-prihlasit-tazne-zarizeni-n122.html

https://automato.cz/dovozova-technicka-kdo-na-ni-musi/