Historický vývoj průměrné mzdy v České republice

Průměrná mzda je jedním z nejčastěji sledovaných ekonomických ukazatelů. Ukazuje, jak se vyvíjí výše platů v zemi a jakým směrem se ekonomika ubírá. V České republice se sledování průměrné mzdy datuje až do 60. let minulého století.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
27/4/2023 8:46 PM

V roce 1960 činila průměrná mzda v Československu 1 073 Kčs. Po rozpadu federace se situace v České republice rapidně změnila. V roce 1993 byla průměrná mzda 5 226 Kč a od té doby neustále rostla.

V následující tabulce jsou uvedeny průměrné mzdy v České republice v letech 2000 až 2022:

    
Rok    
    
Průměrná    mzda (Kč)    
   
2000   
   
16 067   
   
2005   
   
20 969   
   
2010   
   
25 780   
   
2015   
   
27 589   
   
2016   
   
28 597   
   
2017   
   
30 265   
   
2018   
   
32 137   
   
2019   
   
34 105   
   
2020   
   
35 853   
   
2021   
   
38 338   
   
2022   
   
41 618   

Jak lze z tabulky vidět, průměrná mzda v České republice prudce roste, a to přibližně o 2000 Kč ročně. V posledních letech průměrná mzda rostla i přes pandemii COVID-19.

Průměrná mzda je však pouze průměrem, který nebere v úvahu všechny faktory ovlivňující výši platu. Zároveň se průměrná mzda může lišit v jednotlivých regionech, odvětvích a profesích. Přesto je však průměrná mzda důležitým ukazatelem ekonomického vývoje a může posloužit k porovnávání situace v České republice s jinými zeměmi.

V okolních státech průměrná mzda také postupně roste. Viz například průměrná mzda v Německu, které se věnujeme v samostatném článku.

Další typy průměrné mzdy

Od průměrné mzdy odvozujeme také:

·        Průměrnou hodinovou mzdu

·        Průměrnou hrubou mzdu

Průměrná vs Minimální vs Zaručená mzda – co je co

Průměrná mzda a minimální mzda jsou dva různé ukazatele, které se týkají mzdy pracovníků v dané zemi.

Minimální mzda je minimální částka, kterou musí zaměstnavatelé platit svým pracovníkům za práci v daném období. Tato částka je stanovena zákonem nebo vládním nařízením a obvykle se mění v závislosti na místních ekonomických podmínkách a inflaci. Minimální mzda má za cíl zajistit, aby pracovníci měli dostatečný příjem k pokrytí základních potřeb.

Průměrná mzda je průměrná výše plateb za práci v dané zemi. Tato částka se vypočítává jako celková suma plateb za práci v daném období (např. měsíc nebo hodina) dělená počtem pracovníků. Průměrná mzda může být ovlivněna mnoha faktory, jako je průmyslová struktura ekonomiky, produktivita práce a inflace.

Vztah mezi průměrnou a minimální mzdou závisí na mnoha faktorech, jako je například hospodářská situace v zemi, vládní politika a sociální podmínky. Obecně lze říci, že průměrná mzda je obvykle vyšší než minimální mzda, protože někteří pracovníci mohou mít vyšší kvalifikaci, zkušenosti nebo pracovat v odvětvích s vyššími platy. Nicméně, pokud je minimální mzda vysoká, může to mít vliv narůst průměrné mzdy, protože firmy mohou být nuceny zvyšovat platy pro své zaměstnance v souladu s minimální mzdou.

Zaručená mzda se týká minimální mzdy, kterou mají pracovníci nárok na základě zákona nebo kolektivní smlouvy. Jedná se o nejnižší částku, kterou může zaměstnavatel platit své zaměstnance za určitou pracovní dobu a práci.

Vztah zaručené mzdy a průměrné mzdy závisí na tom, jak vysoká je zaručená mzda v porovnání s průměrnou mzdou v dané zemi. Pokud je zaručená mzda vysoká, může to mít vliv na průměrnou mzdu, protože firmy mohou být nuceny zvyšovat mzdy pro všechny své zaměstnance, aby splnily požadavky zaručené mzdy. To by mohlo vést k nárůstu průměrné mzdy.

Nicméně, pokud je zaručená mzda velmi nízká v porovnání s průměrnou mzdou, může to vést k tomu, že někteří pracovníci budou pracovat za mzdu pod průměrem. To by mohlo vést k tomu, že průměrná mzda bude vyšší než zaručená mzda, ale to nemusí nutně znamenat, že všichni pracovníci dostávají mzdu nad průměrem.

Zdroj a foto: ČSU Autor: David Web