Zaručená mzda v sociální péči

V oblasti sociální péče existuje několik profesí, které nabízejí tzv. zaručenou mzdu.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí

Mezi profese s zaručenou mzdou v oblasti sociální péče patří například pracovníci v péči o seniory, osobu se zdravotním postižením či asistenti pedagoga. Tyto profese jsou velmi náročné a vyžadují od zaměstnanců nejen znalosti a dovednosti, ale také empatii a citlivý přístup k klientům. Zaručená mzda je proto vnímána jako určitá forma zajištění pracovních podmínek a odměny za náročnou práci.

Příkladem profese s zaručenou mzdou může být například pracovník v domově důchodců, který pečuje o klienty v různých denních či nočních směnách. V České republice se zaručená mzda v této profesi pohybuje okolo 24 tisíc korun měsíčně. Další profesí může být osobní asistent, který pomáhá lidem se zdravotním postižením s denními aktivitami, jako je hygiena a stravování. V tomto případě je zaručená mzda kolem 20 tisíc korun měsíčně.

Srovnání Zaručené mzdy s Minimální a Průměrnou mzdou v ČR

V ČR se zaručená mzda v sociální péči pohybuje v průměru kolem 25 000 Kč měsíčně.

Minimální mzda v ČR prorok 2021 činí 15 200 Kč hrubého. Tato mzda se vztahuje na všechny pracovníky včetně těch v sociální péči, kteří nemají zaručenou mzdu. Průměrná mzda v ČR v roce2021 byla kolem 34 000 Kč hrubého, tedy o více než 8 000 Kč více než zaručená mzda v sociální péči.

Je tedy patrné, že zaručená mzda v sociální péči se pohybuje pod průměrnou mzdou v ČR, což může být důvodem k neuspokojení pro některé pracovníky v této oblasti. Na druhou stranu je však třeba vzít v úvahu, že tyto pozice vyžadují vysokou kvalifikaci a zodpovědnost a zaručená mzda může být pro mnoho pracovníků v této oblasti stabilní a atraktivní.

Na koho se vztahuje zaručená mzda v sociální péči

Níže je seznam skupin a do nich zařazených pozic, jak je definuje Nařízení vlády č. 567/2006 Sb., o minimální mzdě, o nejnižších úrovních zaručené mzdy, o vymezení ztíženého pracovního prostředí a o výši příplatku ke mzdě za práci ve ztíženém pracovním prostředí.

Aktuální zaručenou mzdu pro tyto profese a skupiny najdete v samostatném článku o zaručené mzdě s tabulkou profesí kde je pravidelně aktualizujeme.

2. skupina

1. Poskytování přímé obslužné péče o klienty, podpora jejich soběstačnosti, nácvik jednoduchých denních činností a poskytování pomoci při osobní hygieně a oblékání klientů, manipulace s přístroji, pomůckami a prádlem a udržování čistoty a hygieny u klientů.

2. Provádění úkonů pečovatelské služby. Výdej a rozvoz jídla klientům. Provádění dílčích sociálně pečovatelských úkonů pro klienty.

3. skupina

1. Rutinní práce při vytváření, prohlubování a upevňování základních hygienických a pracovních návyků a při péči o klienty, spolupráce na posilování sociálních a společenských kontaktů klientů.

2. Provádění pečovatelských prací spojených s přímým stykem s občany s fyzickými a psychickými obtížemi, komplexní péče o jejich domácnost včetně péče o prádlo, donášky paliva, provádění pohybové aktivizace klientů.

3. Provádění asistenční služby a osobní asistence osobám zdravotně postiženým.

4. skupina

1. Fixace získaných společenských a pracovních návyků u dospělých mentálně postižených klientů. Rozvíjení pracovní aktivity. Provádění odborného pracovního výcviku včetně vyhledávání pracovních příležitostí pro léčbu prací. Rozvíjení individuální manuální zručnosti klientů. Zabezpečování zájmové a kulturní činnosti v zařízeních sociální péče.

2. Vyhledávání, organizování a provádění volnočasových aktivit zaměřených zejména na rozvíjejí osobnosti, zájmů, znalostí a tvořivých schopností klientů formou výtvarné, hudební, dramatické nebo tělesné výchovy.

3. Poskytování dílčí sociální pomoci, zabezpečování základních sociálních agend. Zajišťování informací a odborných podkladů pro sociální práci včetně jejich zpracování, provádění dílčích sociálních šetření. Komplexní zajišťování přímé obslužné péče, základních výchovných, aktivizačních služeb, sestavování individuálních plánů rozvoje osobnosti klienta.

5. skupina

1. Sociálněprávní poradenství, analytická a metodická činnost v sociální péči. Vytváření podmínek pro zapojení klientů do společenského procesu. Poskytování soustavné sociální pomoci v přímém styku s občany, kteří se dostali do nepříznivé sociální situace.

2. Řešení sociálněprávních a sociálně zdravotních problémů klientů aplikací odborných metod sociální práce, anamnézy, poradenství; účast na jednání se správními orgány a jinými organizacemi v zájmu klientů. Sociální práce v zařízeních sociální intervence (azylové domy, domovy pro matky s dětmi, noclehárny apod.).

6. skupina

1. Poskytování krizové intervence. Poskytování sociálněprávního poradenství a sociální práce s rodinami nebo jednotlivci v krizových situacích. Odborná činnost ve střediscích drogové a jiné závislosti.

2. Provádění náročných metodických a specializovaných kontaktních činností se zaměřením na jedince a skupiny se zvýšeným rizikem sociálního vyloučení nebo vzniku problémů v osobním a sociálním vývoji a na vědomé, cílené a včasné vyhledávání jedinců a skupin v nepříznivé sociální situaci a na analýzu jejich sociálních potřeb v dané komunitě.

Další profese se zaručenou mzdou

Ostatním profesím se věnujeme v samostatných článcích: