Srovnání platů ČR vs. Katar (2021)

Obyvatelé Kataru, nejbohatší země světa, nejsou zatíženi téměř žádnými poplatky, ať už v oblasti školství, lékařské péče nebo různých komunálních služeb. A podobně je to s daněmi – ty v této zemi totiž neexistují. Kolik si tedy místní měsíčně vydělávají a jak jsme na tom ve srovnání s nimi?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2021 1:00 AM

Největší rozdíly jsou v platech lékařů

V současnosti je průměrný plat v Kataru 106 tisíc korun. Nejvyšší platy pobírají výkonní ředitelé místních společností, jejich příjmy se pohybují kolem půl milionu korun za měsíc. Mezi další profese na vrcholu platového žebříčku patří řídící státní pokladny, který si vydělává v průměru 323 tisíc korun.

V České republice dosahuje průměrná mzda 35 441 korun měsíčně. Nejlépe placeným povoláním je řídící letového provozu, který si u nás vydělává kolem 200 tisíc korun měsíčně. Patrně největší rozdíl v obou zemích je u platů lékařů. Zatímco v Kataru si lékař vydělá za měsíc v průměru 243 tisíc korun, v Česku 46 850 korun. Podobným příkladem jsou realitní makléři, kteří v Kataru pobírají mzdy kolem 267 tisíc korun. U českého realitního makléře to je 36 600 korun měsíčně – a to v hrubém.

Bohatí šéfkuchaři

Co se týče častějších profesí, v Česku si kupříkladu prodavačka nebo číšník měsíčně vydělají něco kolem 21 tisíc korun měsíčně, v Kataru kolem 38 tisíc korun. Také plat katarských zdravotních sester je asi dvojnásobkem toho, co si vydělají ty české – tam je to 56 tisíc korun, u nás 27 tisíc.

Nejmenší platové rozdíly jsou mezi účetními. U nás si vydělávají v průměru 30 500 korun, tam 38 400 korun. Naopak velké rozdíly panují mezi platy učitelů. Měsíční příjem českého učitele střední školy je přibližně 35 tisíc korun, příjem jeho kolegy na Kataru je 79 tisíc korun.

Zajímavý je také rozdíl mezi platy šéfkuchařů, kteří si u nás vydělají kolem 30 tisíc korun, kdežto tam přes 85 tisíc korun. Katařané, z nichž tři čtvrtiny trpí nadváhou či obezitou a kteří jí téměř výhradně v restauracích, si na jídle očividně opravdu zakládají.

Minimální mzda neplatí pro všechny

Chápání minimální mzdy se v obou zemích diametrálně liší. U nás je stanovená na 15 200 korun měsíčně a je závazná pro všechny zaměstnavatele a zaručená všem zaměstnancům bez rozdílu. V Kataru je minimální mzda určená pouze pro migranty (kteří tvoří 88 % obyvatelstva) a je to v přepočtu pouhých 4 600 korun na měsíc.

Při srovnání platů bychom neměli zapomínat na to, že v obou zemích jsou jiné životní náklady a liší se také cena bydlení. Život v Kataru je v průměru o 30 % dražší než život v České republice. Náklady na bydlení jsou pak v této zemi o 156 % vyšší než u nás.